Tagarchief: Daiwa House Modular Europe

Circulaire appartementen voor studenten

Enscape_2021-04-23-16-37-28_H-03
Lees het gehele artikel

In sneltempo studentenhuisvesting bouwen

Het Leerpark in Dordrecht is een vernieuwende stadswijk in wording: een ‘Weconomy’ die samenwerkingen stimuleert. Het is een ontmoetingsplek van mensen: coöperaties, onderwijs en kleine gemeenschappen. Op onderwijsgebied vind je er een breed aanbod aan opleidingen: van middelbare scholen en vakopleidingen tot hbo-opleidingen. Daiwa House Modular Europe bouwt hier in samenwerking met de gemeente Dordrecht appartementen voor studenten.

De modules zijn herbruikbaar voor andere doeleinden.

“We realiseren hier 285 eenkamerappartementen en 48 tweekamerappartementen in twee gebouwen”, vertelt projectleider Kris Kok van Daiwa House Modular Europe. “De eenkamerappartementen worden zes bij drie meter groot en de tweekamerappartementen zijn twee keer dat formaat. Een klein deel hiervan is bestemd voor spoedzoekers of mensen die begeleid gaan wonen. In ieder geval zijn ze allemaal bedoeld voor tijdelijke bewoning.” Alle appartementen hebben een eigen keuken, een eigen badkamer en een eigen internetaansluiting. Het zijn dus stuk voor stuk volwaardige woningen.

De modules werden compleet afgebouwd in de fabriek in Montfoort.

Snel modulair bouwen

Omdat het woningtekort ook in Dordrecht nijpend is, was het de wens vanuit de gemeente om zo snel mogelijk te kunnen opleveren, liefst dit jaar nog. Daiwa House Modular Europe bouwt de appartementen modulair op. In week 28 werd gestart met het heiwerk en in week 35 met het plaatsen van de modules. Al ver daarvoor werd gestart met het geïndustrialiseerd bouwen van de modules, vertelt Kok. “Wij bouwden de modules voor de start van de bouw compleet af in onze eigen fabriek in Montfoort. Dat gaat met een snelheid van zeven modules per dag, dus 35 stuks per week. Vervolgens pakken we ze wind- en waterdicht in tot oplevering. Op de bouwplaats kunnen ze dan direct op elkaar gestapeld en vastgekoppeld worden. De houten buitengevelbekleding brengen we op locatie aan.”

Omdat de aannemer dus al geruime tijd aan het bouwen was, vielen de materiaalproblemen mee. Kok: “We hadden al heel veel ingekocht voor de start van de Oekraïne-crisis. Maar prijsstijgingen en materiaaltekorten zijn inmiddels standaard goed in de bouwwereld. Wij hebben het voordeel dat we heel veel tegelijk inkopen, al is dat soms ook passen en meten voor de inkoopafdeling.”

Er komen 285 eenkamerappartementen en 48 tweekamerappartementen in twee gebouwen.

Circulair bouwen

Naast een kortere bouwtijd, levert modulair bouwen ook duurzaamheidsvoordelen op. Mochten de gebouwen over vijftien jaar niet meer nodig zijn, dan kan 90% van de modules hergebruikt worden. Kok: “De beukmaat van drie bij zes meter is bij ons een standaard en volledig geëngineerd product. Dat betekent dat het probleemloos aansluit bij de woonwensen van bewoners nu en ook in de toekomst goed in te zetten is. Daarbij zijn de woningen gasloos en worden ze verwarmd via een elektrische radiator. Bovendien zijn ze heel goed geïsoleerd en geventileerd.”

Voor dit project haakten ook partijen aan via de fiscale regeling MIA/Vamil. Deze regeling stimuleert het creëren van een circulaire materiaalketen door het realiseren van circulaire gebouwen met woonfunctie. “Duurzaamheid komt terug in elk aspect. Zo wordt het dak voorzien van zonnepanelen, waarvan de saldering teruggaat naar de studenten, waardoor zij een lagere energierekening hebben. Daarnaast heeft de MIA/Vamil ons verder gestimuleerd nieuwe, duurzame producten en materialen in te zetten. Uitdaging hierbij is de eis dat producten en materialen met een Life Cycle Assessment (LCA) in de Nationale Milieudatabase staan. Die maakt de werkelijke duurzaamheid en circulariteit van producten en materialen inzichtelijk.”  

Het Leerpark is een vernieuwende stadswijk in wording.

Optimaal wooncomfort op geluidsgevoelige locatie

Mview+ is specialist in unieke glasoplossingen voor een optimaal woon- en werkcomfort. De nieuwe studenteneenheden op het Leerpark in Dordrecht zitten ingeklemd tussen een spoorlijn en de N3, wat voor de nodige geluidsoverlast zorgt. Directeur Waldo Duin van Mview+: “Zodra mensen op geluidsgevoelige plekken gaan wonen, moeten er vaak maatregelen getroffen worden.”

Mview+ werd gevraagd om voor een passende oplossing te zorgen. Het bedrijf levert zo’n 150 innovatieve en duurzame Silent Air Gevelschermen. Die worden gemonteerd voor de draaiende delen van de raamkozijnen en hebben een geluidsabsorberende rand. Hierdoor blijft – zelfs als het raam open staat – de geluidswaarde ruim onder de grenswaarde.

Duin: “Het gaat bij dit project om studenteneenheden met een eenzijdige gevel. Het Silent Air Gevelscherm was hier de ideale oplossing: er wordt ruim 10 dB geluid geweerd en er is toch voldoende ruimte voor spuiventilatie. Omdat het een nieuwbouwproject is, konden de details beter aangesloten worden, in samenspraak met architect en opdrachtgever.” Inmiddels zijn er al enkele units geplaatst, de rest volgt begin oktober. “De schermen staan al klaar, dus we denken in twee tot drie weken klaar te zijn. Het grote voordeel van de projecten van deze aannemer is dat zij veel met prefab elementen werken en dat sluit goed aan bij ons product. We werken dan ook regelmatig samen.”  

Profiel op maat voor Leerpark

Dit jaar krijgt het Leerpark in Dordrecht er 333 nieuwe woningen voor starters en studenten bij. De woningen worden gebouwd door Jan Snel/Daiwa House Modular Europe. Wiggers draagt hieraan bij als vindingrijke specialist in prefab aftimmeroplossingen.

“Wij leveren vensterbanken, binnenkozijnen en plinten, maar o.a. ook houten plafondframes. Voor dit project leveren wij de vloerplinten en tevens de aftimmeringen voor ramen en deuren”, zegt directeur Gerrit Hartman. De onderdelen werden als prefab pakketjes geleverd in de werkplaats van Jan Snel in Montfoort. “Het maken van de onderdelen moet relatief snel. Daarnaast is flexibiliteit qua maatvoering noodzakelijk. Dat is onze kracht, Jan Snel zegt hoe zij het wil hebben en wij maken het. Zo hebben wij een hele fijne samenwerking.”

Voor de woningen gebruikt Wiggers producten uit het EcoProfiel assortiment. De profielen zijn kant-en-klare, duurzame producten voor de bouw. “Zij zijn per ruimte gespecificeerd, zodat de monteurs deze snel aan de binnenkant van de kozijnen kunnen monteren. Door de toplaag, die krasvast en UV-bestendig is, is geen schilder meer nodig.” In het studentencomplex zorgde Wiggers ook voor de afwerkingen van de koppelnaden indien twee units aan elkaar gemonteerd worden. Zo ontstaan woningen van 18 en 24 vierkante meter. 

Vroeg aan tafel, veilig opwekken

Met zeker 6.000 opgeleverde units is studentenhuisvesting een specialisme van Van den Pol Elektrotechniek. Vaak gaat het om projecten met Daiwa House Modular Europe, voor grootschalige complexen zoals Campus 030 en Elzenhagen (Amsterdam). Van den Pol werkt ook samen met bouwbedrijven zoals VORM 2050. Een actueel voorbeeld zijn de 921 studentenwoningen van High Five, op het Utrecht Science Park.

Tekst | Van den Pol Elektrotechniek

Hoe eerder, hoe beter

Bij de 333 nieuwe units van Leerpark zat Van den Pol al vroeg in het voortraject mee om tafel. “Hoe eerder, hoe beter”, stelt projectleider Sebas L’Ortye. “Bij zo’n bouwteamaanpak is veel ruimte voor onze expertise. Ook het rechtstreekse contact met de gebruiker draagt bij aan een optimaal eindresultaat.”

Minder verbruik door slimme sensoren

Na de engineering worden de installaties in de productielocatie van Daiwa voorbereid. Op de bouwplaats zorgt Van den Pol voor de koppeling en bekabeling. “Verder realiseren wij de elektrotechnische voorzieningen, data-installatie en verlichting. De energiezuinige LED-verlichting in de algemene ruimtes is voorzien van slimme sensoren. Lampen branden op 10% en schakelen bij beweging naar hun volle sterkte. Dat scheelt aanzienlijk in het energieverbruik.”

Schaarse dakruimte

Energie wordt in Leerpark niet alleen bespaard, maar met 132 zonnepanelen ook zelf opgewekt. “Bij veel projecten installeren we zo’n zonnestroomvoorziening”, zegt L’Ortye. Dakruimte kan een issue zijn. “Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Voor de bijbehorende buitenunits is het dak een logische plek. Hierdoor blijft minder ruimte over voor zonnepanelen.”

SCIOS-scope 12

Veiligheid van PV-installaties krijgt steeds meer aandacht. “Een van de aspecten is de gebruikte dakisolatie. Wij passen de installatie daarop aan.” Om de veiligheid te borgen, eisen verzekeraars vaak een SCIOS-scope 12-inspectie. “Al onze PV-installaties worden conform deze richtlijn opgeleverd. Desgewenst voert EVI Montfoort, de zelfstandige inspectietak van Van den Pol, zo’n scope 12-inspectie uit. Klanten zijn dan zeker dat zij veilig groene stroom opwekken.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Dordrecht in samenwerking met Leerpark 2F
  • Architect Roos Ros
  • Hoofdaannemer Daiwa House Modular Europe
  • Onderaannemers Kleywegen, Eskra Bouw, Mview+

Boshuis biedt ruimte en vrijheid

Web_©220315-29078
Lees het gehele artikel

Modulair bouwer Daiwa House Modular Europe zette voor ouderenzorgorganisatie De Wever het nieuwe zorgcomplex Boshuis neer. Het complex aan de Bredaseweg bestaat uit 128 zorgappartementen, heeft een totale vloeroppervlakte van ca. 9.500 m2 en biedt huisvesting aan bewoners uit verschillende woondoelgroepen.

“Boshuis is een tijdelijk pand, een tussenoplossing omdat het bedrijf druk is met de renovatie van andere gebouwen. Er is een vergunning voor 15 jaar, maar het pand kan gemakkelijk 30 jaar staan”, zegt Henri Smets, projectleider bij Daiwa House Modular Europe. “Het betreft een turnkey project, inclusief het aanleggen van een belevingstuin met specifieke eisen. Bijvoorbeeld ten aanzien van planten, routes van looppaden, enz. De tuin is ontworpen door tuinarchitect Adry Hoeven uit Moergestel. We hebben echt alles gedaan, van de eerste schop in de grond tot de laatste plantjes.”

Iedereen is welkom in het restaurant.

Bijzondere gevel en rustige uitstraling

Boshuis is ontworpen door architectenbureau Van Aken. In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met het bosrijke gebied net buiten Tilburg. Hierdoor sluit het zorgcomplex volledig aan op de groene en bruine kleurtinten uit de omgeving. Zo zijn er op de gevels van het pand verticale, houten lattenstructuren aangebracht. Ook zorgt het gebruik van hout voor een rustige, natuurlijke uitstraling. Een ander bijzonder detail is de gebruikte kamstructuur in het ontwerp. Daardoor komt de omringende natuur ook binnen het gebouw goed tot zijn recht. Tegelijkertijd zorgt deze opbouw ervoor dat specifieke woongroepen bij elkaar geclusterd zijn.

Boshuis heeft een hoogwaardige afwerking gekregen.

Veel dementerende cliënten en zorgbehoevende zullen tijdelijk in Boshuis gaan wonen. “We zijn enorm trots op deze hoogwaardige, veilige en duurzame woonruimtes voor de bewonersgroepen van De Wever”, vertelt Smets. “Er is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de bewoners, met dien verstande dat de bewoners in vrijheid kunnen bewegen en leven. Natuurlijk is er bewaking, maar door technisch vernuft kunnen ze zich vrij bewegen in het pand.” De technische installaties zijn hierop uitgerold met de daarbij behorende vernuften. Voor dit specifieke project hebben we met veel partners, onderaannemers, leveranciers en partijen vanuit De Wever in goede harmonie samengewerkt.”

Bewegingsvrijheid en privacy

Het nieuwe zorgcomplex telt meerdere bouwlagen voor de woonzorggroepen. Op de begane grond zijn verschillende binnenhofjes en -tuinen aangelegd tussen de ‘inhammen’ van de kammen. Hier kunnen de bewoners genieten van de natuur terwijl ze duidelijk zichtbare looproutes volgen. “De appartementen hebben echt privacy, eigen sanitair en een keukentje. Daar wordt door deze doelgroep nog geen gebruik van gemaakt maar dit biedt mogelijkheden voor de toekomst.” Natuurlijk is ook rekening gehouden met de bewoners door een rolstoelvriendelijke indeling en aangepaste bedden.   

Daiwa House Modular Europe heeft ook de belevingstuin aangelegd.

Modulair bouwer Daiwa House Modular Europe bereidde de bouw zoveel mogelijk in de fabriek voor. “De eenheden die wij maken, kun je ter plekke gewoon stapelen. Het ging hierbij om twee types, van 4,5 bij 6 meter (waarbij het vervoer complex was) en van 3 bij 6 meter. Door de keuze van 4,5 meter breedte hebben de bewoners nu veel meer ruimte dan in hun vorige gebouw. Daarnaast is er veel meer licht en natuur, daar zijn de bewoners erg blij mee. Het restaurant is voorzien van professionele apparatuur en is erg mooi geworden. Loop eens binnen, neem een kopje koffie en beleef het!”  

Puzzelen met ruimte

ITH Installatie Techniek Hardinxveld is gespecialiseerd in installaties voor permanente en semipermanente gebouwen. Voor woonzorgcomplex Boshuis in Tilburg realiseerde het bedrijf de ventilatie, waterleiding en riolering al zoveel mogelijk in de fabriek van Jan Snel. Daarna verzorgde ITH de montage te plaatse. 

Projectleider Roy Vink: “Het voordeel is natuurlijk dat je bij Jan Snel in de fabriek droog en warm binnen staat, het grootste deel van het werk kunnen we in de prefab doen. In dit voortraject hebben we de uitdagingen die zich voordeden al getackeld. Elk appartement heeft een schacht waar alles doorheen moest, die was vrij krap, dus we moesten puzzelen om het allemaal te laten passen.”

ITH werkt vaak voor de zorg en is sinds een jaar of vier een vaste partner van Jan Snel. “In dit geval wist de klant precies wat hij wilde qua aangepast sanitair. Het mooie aan dit project is dat we met meerdere partijen aan dezelfde installatie werkten en dat het allemaal goed gekomen is. Tijdens de afbouw werken allerlei bedrijven naast elkaar en het moet allemaal op tijd af zijn. Het is inherent aan ons werk dat de systeembouw snel en goed moet gebeuren.” 

Functionele en betrouwbare LED-verlichting

Lumission ontwikkelt en produceert premium LED-verlichting. Als onderaannemer van Van den Pol Elektrotechniek werkte het bedrijf mee aan zorgomgeving Boshuis.

Sales Director Marcel Kramer: “Wij zijn voor Van den Pol een van de vaste leveranciers voor verlichting. De E-installateur kiest onder meer voor ons vanwege de bewezen betrouwbaarheid van onze armaturen en de flexibiliteit in productie. De armaturen zijn makkelijk aan te sluiten, maar zijn naast functioneel ook decoratief.”

Lumission is een Nederlands bedrijf dat snel kan schakelen. “We hebben veel kennis van verlichting, voldoende op voorraad en eigen assemblagelijnen in onze fabriek in Haarlem zodat we snel kunnen leveren. Daardoor zijn we ook zeer flexibel in de uitvoering. Bij dit project zorgden we dat alle armaturen kant-en-klaar stekerbaar waren uitgevoerd en volgens een afroepschema op het juiste moment aangeleverd werden. In het project is onder andere ons armatuurtype ‘Inplano Circo’ veel toegepast. Dit is een nieuw inlegarmatuur voor een standaard systeemplafond met een decoratieve ronde opening waardoor dit functionele armatuur een designuitstraling heeft. Door de LED’s alleen achter de ronde opening te plaatsen, behouden we een hoog rendement.” 

Snel schakelen en in oplossingen denken

A.S.T.A BV werkte als partner van Jan Snel mee aan zorgcomplex Boshuis. Jorrit Poelman: “Op projectbasis verzorgden wij de afwerking van alle scheidings- en voorzetwanden, de montage van alle deuren en kozijnen, maar ook alle systeemplafonds en de brandwerende bekleding van de stalen kolommen.” 

Poelman: “Alle scheidingswanden zijn opgebouwd uit twee metalstud systemen met dubbel vezelverstekt gips. Daarnaast hebben we mooie koven mogen bouwen voor de raambekleding, aangevuld met strakke vensterbanken. Bij de wanden hebben we extra veel rekening gehouden met de akoestiek. De afsluiting tussen de gang en algemene ruimtes moest goed zijn. Jan Snel werkt graag met ons samen omdat wij snel kunnen schakelen en meedenken. Dit is extra belangrijk bij modulaire bouw, waarbij alles vlotter gaat dan bij de traditionele bouw. Het is belangrijk om in oplossingen te denken als zich een probleem voordoet.”

Eén van de grootste uitdagingen waar A.S.T.A mee te maken had, waren de weersomstandigheden, maar door goed samen te werken met de verschillende partijen en Jan Snel werd ook dit goed opgelost. “Dat we met drie verschillende teams wandenbouwers op drie verdiepingen tegelijk aan slag waren, was ook uitdagend. Al met al een prachtig project waar we trots op zijn!”

Showcase voor veelzijdig E-specialisme

Naast studentenwoningen realiseren Daiwa House Modular Europe en Van den Pol Elektrotechniek samen regelmatig zorgcomplexen, met De Wever als actuele opdrachtgever. Beide bedrijven zijn vertrouwde partners. “Sommige oplossingen uit Daiwa’s modulaire werkwijze zetten wij succesvol in bij traditionele projecten. Denk bijvoorbeeld aan stekerbaar installeren”, zegt projectleider Sebas L’Ortye. “Tegelijkertijd is onze brede ervaring waardevol voor Daiwa. Kortom: kruisbestuiving brengt ons allebei verder.”

Het complex in Tilburg is een aansprekende showcase voor het veelzijdige specialisme van Van den Pol. “Al in een vroeg stadium zijn wij betrokken bij de engineering. Dit leidde tot een doortimmerd plan voor de elektrotechnische voorzieningen.” In de fabriek van Daiwa zijn de installaties voorbereid. “Op locatie hebben wij deze gekoppeld en de bekabeling aangelegd.” Van den Pol was ook verantwoordelijk voor de gecertificeerde brandmeldinstallatie, camerasysteem, data-installatie, wifi, automatische zonwering, lichtregeling en vier dubbele laadpalen. “In de zorg gaat zekerheid boven alles. Zo is een UPS als back-up voor het zorgsysteem geïnstalleerd en hebben we de hoofdverdeelkast voorbereid voor een noodstroomaggregaat.”

De energiezuinige LED-verlichting beschikt over dag- en nachtschakeling in de gangzones. “Dankzij bewegingsmelders brandt de verlichting in de trappenhuizen alleen als het nodig is. En in de woonkamers kunnen via een iPad eenvoudig verschillende lichtsferen worden ingesteld.”

Duurzaam installeren

De semipermanente huisvesting van De Wever heeft een beoogde instandhoudingsperiode van vijftien jaar. “Desgewenst gaan deze gebouwen veel langer mee”, zegt L’Ortye. “Wordt een complex toch ontmanteld, dan zetten we veel componenten opnieuw in. Verdeelkasten worden op wel drie of vier aansluitende projecten hergebruikt. Echt duurzaam installeren dus.”