Tagarchief: CIVIC Public Architecture

Nieuw museaal concept belicht geschiedenis van schoenen en leer

Civic—Schoenenmuseum-Waalwijk—Exterieur—-DarcStudio(ENT_I
Lees het gehele artikel

In het voorjaar van 2022 opent in de westvleugel van het Krophollercomplex in Waalwijk het Schoenenkwartier, dat zal bestaan uit een museum, een kenniscentrum en maaklabs. In opdracht van de gemeente Waalwijk stond CIVIC Public Architecture uit Amsterdam in voor het ontwerp van de volledige renovatie van de bestaande gebouwen, de restauratie van de monumentale delen en de realisatie van een nieuwbouwgedeelte in de voormalige binnentuin. De grootscheepse verbouwing bij het Raadhuisplein startte in november vorig jaar en in december 2021 werd het project door de WAM&VanDuren groep uit Winterswijk opgeleverd. Gedurende de eerste maanden van volgend jaar worden de tentoonstellingen en de inrichting afgewerkt en het museum met allerlei audiovisuele effecten uitgebreid getest. Dan pas wordt deze site voor het grote publiek geopend.

Met het Schoenenkwartier heeft Waalwijk er straks een trekpleister bij. De naam verwijst alvast naar het verleden van de stad als internationaal hoofdkwartier van schoenen en leer. Men heeft er trouwens de traditie om gebouwen en instanties naar elementen uit de schoenhistorie te vernoemen. Zo is ‘het kwartier’ het deel dat een schoen zijn stevigheid geeft. Een nieuwe museaal concept gaat hier de geschiedenis van schoenen en leer belichten. Naast een museum is er ook ruimte voor een kenniscentrum en diverse maaklabs. Eric Ruesink, projectleider bij bouwbedrijf WAM&VanDuren, over de bouw: “We kregen van de gemeente na een aanbestedingsprocedure de opdracht om het voormalige stadskantoor om te toveren tot een schoenenmuseum, de monumentale delen van de site te restaureren en in de binnentuin een nieuwbouwgedeelte te realiseren.”

Naast een museum is er ook ruimte voor een kenniscentrum en diverse maaklabs. Een vliesgevel zorgt voor de nodige natuurlijke lichtinval in de ruimten.

Renovatie, restauratie en nieuwbouw

Het bouwbedrijf ging in november 2020 met de werkzaamheden van start. Zo werden de bestaande gebouwen op de site eerst tot aan de hoofddraagconstructie gestript en het laatste asbest gesaneerd. Ook het dakbeschot bleef behouden. Na het sloopwerk werd alles heropgebouwd. De gevel is opgetrokken in metselwerk in een speciaal verband en omvat houten kozijnen. De grootste uitdaging in dit deel van het project was de realisatie van de gaten met een diameter van 4,30 m in de betonconstructie van de buitengevel. De gevel van de oude monumentale huisjes werd volledig gerestaureerd en de geïntegreerde kozijnen werden minimaal aangepast. Binnenin kwamen wel nieuwe wanden, plafonds en vloeren. 

“De vroegere binnentuin maakte plaats voor een opvallend nieuwbouwvolume van de hand van CIVIC Public Architecture. De gevel combineert glas en een eigentijdse knipoog naar traditioneel metselwerk. Dit gebouw is gebaseerd op een staalconstructie en een stalen dakbeplating. Terwijl de kopgevels in metselwerk gerealiseerd werden, kozen architect en bouwheer voor een opvallende open zijgevel, opgetrokken uit vliesgevelsystemen. Lichtstraten garanderen de nodige natuurlijke lichtinval in het gebouw. Die zijn gebaseerd op dezelfde profielen als bij de vliesgevel, wat esthetisch voor een meerwaarde zorgt”, vult Ruesink aan. “De strakke planning voor de realisatie van dit project vormde de grootste uitdaging. We zorgden namelijk ook voor de coördinatie van alle bouwwerkzaamheden. Een goede communicatie tussen alle partijen was dan ook doorslaggevend om een dergelijk project in het centrum van de stad binnen de vooropgestelde timing te realiseren.”  

‘Wie de schoen past, trekke hem aan’

Gevelbouwer  JM van Delft & zn. uit Drunen heeft deze schoen in opdracht van hoofdaannemer WAM&VanDuren met veel plezier aangetrokken.

Met dit project ontstond er een nieuwe samenwerking tussen beide partijen en kreeg JM van Delft het vertrouwen om de volledige stalen vliesgevel, stalen puien en stalen taatsdeur te leveren en monteren. De door Civic ontworpen gebogen taatsdeur van 2,5 meter hoog en 2,5 meter breed was één van de grootste uitdagingen binnen dit project. In combinatie met een zeer beperkte ruimte voor de montage van zowel de taatsdeur als de vliesgevels had de gevelbouwer een aantal mooie uitdagingen voor de boeg. Maar ook hier had zij een oplossing voor en is het eindresultaat verbluffend te noemen. “Door goed contact met onze profielenleverancier in Zwitserland en de expertise en deskundigheid van onze collega’s tijdens het engineeringproces hebben wij het voor elkaar gekregen”, vertelt projectleider Danny van Spaandonk. Een knap staaltje werk zullen ze in Drunen zeggen!

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Waalwijk
  • Architect CIVIC Public Architecture, Amsterdam
  • Hoofdaannemer WAM&VanDuren, Winterswijk