Tagarchief: Christelijk Lyceum Veenendaal

Naadloze vloerisolatie, snel en soepel aangebracht

Vloerisolatie onderzijde kopiëren
Lees het gehele artikel

Pluimers Isolatie bracht deze vloerisolatie aan. Harm Boltjes, Accountmanager Zakelijke Markt bij Pluimers Isolatie, blikt terug op een vlot verlopen project.

“In totaal ging het om achthonderd vierkante meter vloerisolatie”, begint Boltjes. “In 2019 kregen wij hiervoor de aanvraag van Burgland Bouw. De isolatie moest voldoen aan een Rd-waarde van 3,5. Verder moest de isolatielaag naadloos aansluiten op de betonvloer. PUR-schuim was hiervoor het materiaal bij uitstek.”

Warme opname

Hij vervolgt: “Zoals bij elk project brachten we eerst een bezoek aan de bouwlocatie. Tijdens zo’n opname brengen we de situatie en de wensen van de opdrachtgever in kaart. Op basis daarvan maken we een gerichte calculatie en uitvoeringsplan.” Op de vraag wat de situatie was van het Christelijk Lyceum Veenendaal, antwoordt Boltjes: “De vloeren waren vlak en de kruipruimte onder de vloeren was goed toegankelijk. Onze jongens, ervaren vaklieden, konden hier goed uit de voeten.”

Impressie Christelijk Lyceum Veenendaal.

Grote capaciteit

Naast de warme opname en vakkundig personeel heeft Pluimers Isolatie nog een troef in handen: een forse productiecapaciteit. “Onze vrachtwagens rijden elke dag door heel Nederland en daarbuiten”, zegt Boltjes. “Krijgen wij bijvoorbeeld de vraag om meer PUR te leveren en aan te brengen, dan kunnen wij daar in kort tijdsbestek op inspelen. Dit was bij het Christelijk Lyceum Veenendaal ook het geval.” Pluimers Isolatie is een grote speler op de isolatiemarkt en expert in vloerisolatie (PUR-schuim en polystyreenparels) en spouwmuurisolatie. Voor de zakelijke markt biedt Pluimers Isolatie aanvullende diensten, waaronder spouwmuurverankering, het impregneren van buitengevels en het verwijderen van spouwmuurisolatie.

Voorspoedig verlopen

Voor Pluimers Isolatie zit het werk op het Christelijk Lyceum Veenendaal er al ruim een jaar op. “De werkzaamheden verliepen voorspoedig”, zegt Boltjes. “Door de gedegen voorbereiding wisten onze jongens precies wat ze moesten doen. Bij aankomst op de bouwlocatie konden zij meteen aan de slag. In goede samenwerking met de projectleider van Burgland Bouw brachten zij de PUR-schuim isolatielaag snel en soepel onder de betonvloer aan.”  

Karakteristiek schoolgebouw krijgt tweede leven als toekomstgerichte leeromgeving

default
Lees het gehele artikel

Ondanks deze grote ingreep is het karakter van het ruim vijftig jaar oude gebouw nog altijd zichtbaar en voelbaar. 

Het middendeel van het schoolgebouw is vervangen door nieuwbouw.

In opdracht van het Christelijk Lyceum Veenendaal verzorgde HEVO het projectmanagement van de nieuwbouw met hergebruik. Architectenbureau NOAHH maakte het ontwerp en heeft samen met Interieurarchitectenbureau EX Interiors het interieur ontworpen. Burgland Bouw voerde, in opdracht van HEVO, de bouwkundige werkzaamheden uit. “Vanuit onze ervaring in de scholenbouw dachten we mee over de uitvoering van het bestek”, zegt projectcoördinator Bertus van Dam van Burgland Bouw. “Daar stond onder meer in dat het bestaande casco zo veel mogelijk behouden moest blijven. Uit technisch en financieel oogpunt is ervoor gekozen om het middendeel van het schoolgebouw te vervangen door een nieuw, drielaags bouwvolume. De zijvleugels zijn voor 44% blijven staan, compleet kaal gemaakt en opgenomen in de nieuwbouw. Hierbij heeft de rechtervleugel er een verdieping bij gekregen. Van de linkervleugel sloopten we de bovenste bouwlagen en de achterste helft.”

Oude gebouw leeft voort

Circulariteit, hergebruik van materialen en identiteit stonden centraal in het ontwerp en de uitvoering van het Christelijk Lyceum Veenendaal. “Hieraan gaven we in de eerste plaats invulling door een deel van het casco te behouden”, zegt Van Dam. “Van het gesloopte deel is zo veel mogelijk hergebruikt. Het puin is bijvoorbeeld als granulaat verwerkt onder het straatwerk en gebruikt als terreinaanvulling. De panelenwanden, stalen randbalken, lampen en vele andere producten en materialen hebben elders een tweede leven gekregen. Van de gordijnen zijn zelfs hangmatten en tasjes gemaakt.” Ook esthetisch gezien leeft het oude gebouw voort in het nieuwe. Zo is de herkenbare rigide betonstructuur intact gebleven en nog zichtbaar in de zijgevels. Het stenen mozaïek dat de muur naast de oude rectorskamer vormde, is bewaard en geplaatst in de bezoekersingang. Eén van de ruim tweehonderd betonnen kolommen is bewust niet gestuct als zichtbare herinnering aan de opgenomen oude constructie. De sheddaken van de nieuwbouw verwijzen naar de vroegere Veenendaalse industrie.

Multifunctionele trap in het atrium.

Atrium als kloppend hart

Voor de vormgeving van het interieur sloegen NOAHH en EX Interiors de handen ineen. Geïnspireerd op de onderwijsvisie van het Christelijk Lyceum Veenendaal creëerden ze een open en dynamische leeromgeving, met het atrium als kloppend hart. Van Dam: “Het atrium fungeert als ontmoetingsplek vanaf waar de leerlingen uitwaaieren naar de rest van het gebouw, maar ook als inspirerend leerlandschap met verschillende werk- en leerplekken. Kenmerkend zijn de imposante trappen, die tevens dienstdoen als informele leerplek of als tribune bij bijvoorbeeld ouderavonden of voorstellingen.”

Betonnen casco, houten binnenafwerking

Burgland Bouw startte in september 2019 met bouwen. Van Dam licht de werkzaamheden toe: “We maakten het casco met in het werk gestorte funderingsbalken, kanaalplaatvloeren, prefab betonnen wanden en prefab betonnen kolommen met daaroverheen stalen liggers. We pasten prefab beton toe voor de liftschacht en kanaalplaatvloeren voor de verdiepingen en het dak. De lichtstraten realiseerden we met tachtig Velux-ramen. De gevel zetten we dicht met HSB-elementen, met rockpanel als gevelbekleding.” Burgland Bouw bracht dezelfde gevelbekleding op de bestaande bouwdelen aan, om een eenduidig beeld te creëren. Aan de binnenzijde van zowel de nieuwbouw als de bestaande delen zijn troffelvloeren, metalstudwanden en systeemplafonds aangebracht. Van Dam: “Een deel van de wanden en plafonds in het atrium zijn afgewerkt met hout. Dat geeft het gebouw een warme uitstraling en aangename sfeer.”

De betonstructuur is intact gebleven.

Goed verlopen

Op 12 november 2020 leverde Burgland Bouw het nieuwe schoolgebouw op. Van Dam blikt terug op een goed verlopen bouwproces: “De samenwerking met HEVO en het Christelijk Lyceum Veenendaal verliep prettig. Dat geldt ook voor de afstemming met de installateur en de andere partijen. Mooi dat we eraan bijgedragen hebben dat dit ruim vijftig jaar oude gebouw, met behoud van zijn karakter, weer vijftig jaar mee kan.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Christelijk Lyceum Veenendaal

Architect
NOAHH, Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Burgland Bouw, Dodewaard