Tagarchief: CBS-gebouw

‘Park070 geeft voormalige atoom- en schuilkelder een waardevolle nieuwe bestemming’

Swinn-Unknown-6
Lees het gehele artikel

Een waardevolle nieuwe bestemming geven aan bestaand en incourant vastgoed. Dát is de maatschappelijke opgave van vandaag, waaraan SWINN  graag een bijdrage levert. In navolging van het voormalige UWV-kantoor in Den Haag en het oude Sportfondsenbad in Schiedam heeft het ingenieursbureau uit Gouda recent de constructieve mogelijkheden van de atoom- en schuilkelder onder het voormalige CBS-gebouw in Voorburg onderzocht. Op deze bestaande constructie wordt op dit moment een nieuwe, groene en zeer duurzame woonwijk gerealiseerd: Park070.

In de herbestemming van bestaand vastgoed is enorm veel mogelijk, mits op basis van originele berekeningen, tekeningen en fundatiegegevens een compleet en betrouwbaar beeld van de constructie gevormd kan worden, benadrukt Erik Verweij, projectleider bij SWINN. “In dit project was dat goed mogelijk. We zijn al in 2014 uitgenodigd om de draagcapaciteit én mogelijkheden van de bestaande kelderconstructie te onderzoeken. Verschillende uitwerkingen zijn de revue gepasseerd, waarna is besloten om de bestaande atoom- en schuilkelder van circa 12.500 m2 te handhaven en om te bouwen tot parkeerkelder, inclusief bergingen en technische ruimten. Op, half over en naast de kelder worden 250 moderne stadswoningen en appartementen van verschillende grootte gebouwd.”

De 44 meter hoge woontoren wordt op de oorspronkelijke torenfundatie van het CBS-gebouw geplaatst.

Om zeker te weten dat het draagvermogen van de paalfundering en de wapening van de bestaande kelder geschikt waren voor de realisatie van deze nieuwbouw, is SWINN het gemeentearchief in gedoken. “Uit ons onderzoek bleek dat sommige constructiedelen meer capaciteit hadden dan andere delen”, aldus Verweij. “Daarom is bijvoorbeeld besloten om de 44 meter hoge woontoren op de oorspronkelijke torenfundatie van het CBS-gebouw te plaatsen. Op de plekken met wat minder capaciteit wordt de lagere bouw voorzien.” Ook wordt een groot deel van het kelder ingericht als stadstuin, vertelt hij. “Om het gewicht van deze lagere bouw én de stadstuin te kunnen dragen, zijn op verschillende plekken versterkingen toegevoegd in de vorm van extra palen. Bovendien hebben we het constructieve ontwerp voor de nieuwbouwdelen rondom de kelder voor onze rekening genomen, zoals de nieuwe inritten en de woningen die half over en naast de kelder worden gebouwd. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de zettingsverschillen tussen de nieuwe en bestaande fundering.”

De woontoren wordt tussen de woningen en op hoge kolommen van 550 x 1875 mm geplaatst. “Deze kolommen zijn een knipoog naar de vroegere kolommen van het CBS-gebouw en staan op de bestaande kolommen in de kelder”, besluit Verweij. “De schijfvormige kolommen van twee en drie verdiepingen dragen het gebouw. Bovendien borgen ze de stabiliteit in dwarsrichting.”