Tagarchief: CB Greenwarehouse

Vrieshuis vraagt om gevanceerde dockproducten en fijnafstemming

ST_DP_X-SERIES-stepped-frame-Telescopic Lip Leveller(ENT_ID=142 kopiëren
Lees het gehele artikel

Stertil Dock Products engineert, produceert en installeert hiervoor de levellers, shelters, bumpers, wielgeleiders en deuren.

“Eind 2018 betrok aannemer Martens Bouw ons bij dit project om mee te denken over het docksysteem”, vertelt sales manager Herman Cohen van Stertil Dock Products. “Een belangrijk aandachtspunt is het vrieshuis. Om de temperatuur daar constant laag te houden, moet warmte zo veel mogelijk buitengesloten worden. Dus ook bij het aandocken, laden en lossen.”

POWERFLEX® gordijn.

Aandocken met dichte deuren

Stertil Dock Products voorziet de docks van CB Greenwarehouse van elf uitschuifbare levellers. Zeven daarvan zijn uitgevoerd in stepped frame. Hiermee is het mogelijk om met dichte deuren aan te docken. Pas na het aandocken gaat de deur van het magazijn open, en vervolgens de deuren van de vrachtwagen. Warmte, maar ook stof en insecten blijven zo buiten de deur. “Stepped frame levellers vragen om een gedegen fijnafstemming met de aannemer”, benadrukt Cohen. “Het is bijvoorbeeld van belang dat het beton op de juiste diepten gestort wordt. Met Martens Bouw verliep die afstemming zeer prettig.”

Shelters en bumpers

Een ander product dat bijdraagt aan het temperatuurbehoud in het warehouse is de POWERFLEX® gordijnshelter. Deze flexibele shelter zorgt – zelfs bij extreem lage temperaturen – voor een optimale afdichting voor voertuigen in verschillende afmetingen. Cohen: “Om het aandocken veilig en zonder beschadigingen te laten verlopen, voorzien we de laadperrons van sensorgestuurde PE-M bumpers. De lader laat de bumper met één voetbeweging weer zakken of omhoog komen, zodat hij kan laden of lossen. Wanneer men de deur wil sluiten, moet de PE-M perronbumper weer in de hoogste stand staan voor de volgende vrachtwagen die komt aandocken.”

PE-M in hoogste verstelbare bumper.

Alles in eigen huis

Stertil Dock Products ontwikkelt, engineert en produceert alle producten in de eigen fabriek in Friesland. Dat komt de kwaliteit van de producten ten goede, evenals de voortgang en flexibiliteit tijdens het productieproces. Cohen: “In Haps bevinden de werkzaamheden zich in de eindfase. De levellers liggen er al een tijdje in. Nu zijn de deuren, shelters, bumpers en wielgeleiders aan de beurt. Aankomende zomer verwachten we op te leveren.”  

Met in-situ verstevigen van de ondergrond is veel te besparen

Coenen 3 kopiëren
Lees het gehele artikel

Maar wat niet in het zicht ligt is misschien wel net zo bijzonder als het gebouw zelf: de Harderwijkse RvB Groep verstevigde op uiterst duurzame en innovatieve wijze de ondergrond, waardoor fundering op palen niet nodig is. 

“‘Bouwen op staal’ noemen we het als we een gebouw op vaste ondergrond neerzetten”, legt Roelof De Vries van de RvB Groep uit. “Dat kan voordelen bieden ten opzichte van bouwen op palen. Je kunt in veel gevallen besparen op een dunnere betonvloer of je hoeft minder wapeningsstaal te gebruiken.”

De Nederlandse ondergrond is overigens lang niet altijd geschikt om in-situ te verstevigen, maar RvB Groep en bedrijfsonderdeel TerraStab zijn als één van de weinige Nederlandse bedrijven gespecialiseerd in die werkwijze. De Vries: “We bekijken het altijd per locatie, maar als we denken dat de ondergrond geschikt is om met de door ons ontwikkelde methode te verbeteren, dan adviseren we dat aan de opdrachtgever en hoofdconstructeur. Voor de bouw van het warehouse in Haps hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende grondlagen, onder andere door middel van sonderingen en grondboringen. Omdat de belasting op de vloeren en ondergrond straks enorm groot is, mede door de forse hoogte van het gebouw en de producten die er worden opgeslagen, zou je een flink aantal heipalen nodig hebben. Maar wanneer je de grond kunt verstevigen is dat niet nodig.”

Verdicht

Na het bodemonderzoek en het bepalen van de zwakkere plekken in de ondergrond, onderzoeken de engineers en laboranten van de RvB Groep in hun eigen laboratorium of die ondergrond – met het toevoegen van in eigen huis ontwikkelde bindmiddelen – op de juiste sterkte gebracht kan worden. “In dit geval was dat goed mogelijk”, vertelt De Vries. “Vervolgens overlegt onze constructeur onze bevindingen met de hoofdconstructeur. In Haps hebben we uiteindelijk de grond op locatie gemengd met ons bindmiddel.”

Naast de besparing op funderingspalen en de dikte en wapening van de betonvloer, heeft in-situ verstevigen nog een voordeel: de ondergrond hoeft niet verplaatst te worden. De Vries: “Stel dat er bijvoorbeeld PFAS in de grond zit die moet worden afgevoerd, kan dat flink in de papieren lopen. Met in-situ verbeteren beperk je ook het aantal transportbewegingen. Onze werkwijze is dus behoorlijk duurzaam en circulair.” 

RvB Groep heeft het civiele deel compleet geëngineerd en gerealiseerd in een korte tijd. “Naast het zorgen voor de fundering, hebben wij dus ook alle kabels, leidingen, riolering en terreinverharding aangelegd, zodat hoofdaannemer Martens op een schoon en gereed terrein aan het werk kon gaan. Dit alles in een strakke planning; Martens was er zeer content mee”, besluit De Vries.  

Grote getallen en forse afmetingen

default
Lees het gehele artikel

Grote afmetingen zijn bij de bouw van distributiecentra meer regel dan uitzondering. Maar een hoogte van 35 meter is zelfs in distributieland extreem. Het is voor transportbedrijf Coenen Boxmeer wel de manier om maximaal gebruik te maken van het grondoppervlak.

Coenen Boxmeer verhuist van Boxmeer naar bedrijvenpark Laarakker in Haps. Hier betrekt zij een kavel van 23.000 m² op een zichtlocatie aan de A73. Het is aan Martens Bouw om hierop een volledig geautomatiseerd warehouse voor koel- en vriesproducten te bouwen. Het dc wordt ook duurzaam. De automatische kranen en rollenbanden draaien met minimaal koudeverlies. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen en restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van kantoren, emballagehal en truckwash.

Martens Bouw kreeg de opdracht voor ontwerp en uitvoering.

Een pand met uitstraling

Omdat het dc op een zichtlocatie komt, kreeg Martens Bouw – die het project gegund kreeg met een Design & Construct-contract – het nadrukkelijke verzoek om het distributiecentrum een aantrekkelijke uitstraling te geven. “Dat bracht ons op het idee van de hoogteverschillen”, vertelt Peter Martens, directeur/eigenaar van Martens Bouw. “De trapsgewijze opbouw van expeditiegebouw, orderpickgebouw en kantoor viel onmiddellijk in de smaak, zowel bij Coenen als bij de Welstandscommissie.” Ook de dynamische Dri-Design gevelpanelen geven de nieuwbouw cachet.

Een stevig fundament

Het expeditiegebouw vroeg om een forse fundering, die alles wat in het 35 meter hoge gebouw wordt aangebracht, kan dragen. Martens: “Een paalfundering werd complex en kostbaar. Het bleek efficiënter om de grond tot 3,5 meter te ontgraven, het uitkomende zand te mengen met een bindmiddel en verdicht terug te brengen. Zo ontstond een zeer draagkrachtige fundering. De maatvoering was een uitdaging. In alle richtingen hadden we een maattolerantie van minder dan 10 millimeter; extreem weinig op zo’n groot oppervlak.”

Het expeditiegebouw wordt opgetrokken volgens de silobouwmethode. De stellingen vormen de dragers voor de gevels en het dak. Een geïsoleerde tussenwand vormt de afscheiding tussen de koelcel en grote vriescel. Centraal in het gebouw bevindt zich het multishuttlesysteem, waarmee dozen worden getransporteerd.

De stellingen vormen de constructie.

Drie bouwstromen

Een extra uitdaging is de tijdsdruk. Om op tijd te kunnen opleveren, werkt Martens Bouw in drie bouwstromen. Daarbij moet zij dealen met grote aantallen en extreme afmetingen. “Eigenlijk is de bouwplaats heel royaal”, vertelt Martens hierover. “Maar vanwege de grote volumes moesten de isolatiepanelen toch just-in-time geleverd worden. Deze vangen bovendien veel wind, zeker op grote hoogte. We hebben de montage diverse keren moeten onderbreken.”

Corona is inmiddels geen uitdaging meer, maar leuk is anders, vindt Martens. “Tijdens de vergaderingen zijn slechts enkelen fysiek aanwezig; de anderen sluiten aan via Teams. Maar laten we blij zijn dat deze mogelijkheid er is. Mede hierdoor liggen we mooi op schema. In de aankomende bouwvakvakantie kan Coenen de vriescellen op -20°C zetten.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
CB Greenwarehouse & transportbedrijf Coenen, Boxmeer

Design&Build 
Martens Bouw, Beugen

Hoofdconstructeur 
Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Volkel

Civiele techniek
RvB Infra Harderwijk, Harderwijk

Koelvriesinstallaties 
Top Cold Control, Nieuwkuijk

E-installaties 
Elektro Technisch Buro Nabuurs, Boxmeer

W-installaties 
Gebr. Janssen, Beugen

Bouwperiode 
september 2020 – juli 2021