Tagarchief: Casco Bouw Nederland

Grote diversiteit aan woningen in Bethelpark

Bethelpark4
Lees het gehele artikel

Op de plek van het voormalige Bethelziekenhuis aan de rand van het centrum van Delft is de nieuwe woonwijk Bethelpark in aanbouw. Met een zeer gemengd woonprogramma van in totaal 351 woningen komt Bethelpark tegemoet aan de wensen van verschillende doelgroepen. Het gaat om 337 appartementen in de sociale en middeldure huursector en 14 eengezinswoningen in de vrije huur.

Het Bethelpark is volgens projectleider Arnoud Koppe van aannemer Van Wijnen Dordrecht een unieke locatie. “Bijzonder aan deze locatie is dat het aan de noordzijde grenst aan een stedelijke omgeving met onder meer het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis en aan de zuidkant aan een ecologisch groengebied. Uitgangspunt bij het ontwerp was de gedachte ‘de voordeur aan de stad, de achterdeur in de natuur’.”

De bouw van Bethelpark in beeld. (Beeld: Van Wijnen)

Stedelijk karakter

De nieuwe woonbuurt, ontworpen door Powerhouse Company, is daarom stedenbouwkundig opgedeeld in 2 woonblokken in een groene, parkachtige en klimaatadaptieve omgeving. Het woonblok aan de noordzijde langs de Reinier de Graafweg heeft een stedelijk karakter met hogere appartementengebouwen. De architectuur van deze wand sluit in vormgeving en materiaal aan bij het naastgelegen nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis. De hogere bebouwing voorkomt bovendien geluidsoverlast van het verkeer in het groene binnenhof. Op de begane grond is ruimte voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen die aansluiten bij de zorg van het ziekenhuis. 

Verhoogd groen binnengebied

Het zuidelijke woonblok met lagere bouwblokken en de eengezinswoningen markeert de overgang naar een bestaande woonbuurt en naar de ecologische zone die hier rond een waterloop wordt aangelegd. Beide woonblokken hebben een verhoogd groen binnengebied; deze dektuinen vormen tevens het dak van de parkeervoorziening op maaiveld. De dektuinen zijn naar een ontwerp van LAP Landscape & Urban Design ingericht met gazon en grassen, de woningen hebben een private buitenruimte op het dek waarbij een omzoming met hagen privacy biedt. De dektuinen zijn goed bereikbaar dankzij een aantal trappen en worden met een talud verbonden met de ecologische zone. Zo wordt de natuur binnen het blok gehaald. De straat die de 2 woonblokken scheidt, vormt een duidelijke zichtlijn naar de entree van het ziekenhuis.

Op de plek van het voormalige Bethelziekenhuis aan de rand van het centrum van Delft is de nieuwe woonwijk Bethelpark in aanbouw. (Beeld: Powerhouse Company)

Bijzonder duurzame ontwikkeling

De woningen variëren in grootte tussen de 54 en 122 vierkante meter en hebben 1, 2 of 3 slaapkamers. Alle appartementen zijn voorzien van een buitenruimte in de vorm van een balkon of loggia. De woningen hebben een volledig ingerichte keuken en badkamer en zijn inmiddels afgenomen door corporatie Woonbron en belegger Bouwinvest. “Het gaat om een bijzonder duurzame ontwikkeling met zeer energiezuinige woningen, die worden voorzien van een duurzaam energiesysteem (WKO-installatie)”, zegt Koppe “Op alle daken worden PV-panelen gelegd. Wat het project bijzonder maakt, is dat de overtollige warmte van het ziekenhuis wordt gebruikt om de woningen te verwarmen. Daarvoor wordt binnen dit project een aparte traforuimte gebouwd. De nabijheid van het ziekenhuis heeft ook zijn gevolgen voor onze bouwwijze. Zo zijn er prefab betonnen heipalen toegepast en is een gedeelte uitgevoerd met in de grond gevormde palen, om trillingen te reduceren in verband met de naastgelegen revalidatiekliniek.”    

Bethelpark in twee tunnelstromen opgetrokken

Als vaste relatie van Van Wijnen Dordrecht werd Casco Bouw Nederland al in een vroeg stadium betrokken bij het project Bethelpark. Vanaf de eerste verdieping wordt dit project door Casco Bouw Nederland uitgevoerd in tunnelbouw.

“Onze inzet was om te komen tot een optimale werkwijze”, zegt directeur Jan Hokse. “Gezien de grootte van het project, de bouwtijd en de beschikbare ruimte op de bouwlocatie hebben we gekozen voor twee tunnelstromen die elkaar in tijd grotendeels overlappen. Dat vraagt de nodige organisatie. Omdat je op twee verschillende plekken tegelijkertijd bezig bent, moet je goed kijken naar de inrichting van je bouwplaats. Per tunnelstroom leveren we één beuk per dag op, waarbij het voor de appartementen om een extreem brede tunnelmaat van 8,15 meter breed en 18 meter diep gaat. Dat is niet alledaags.” Voordeel van tunnelbouw is dat een vloer de dag na het storten al vrijdragend is. De HSB-gevelelementen worden direct geplaatst en het gebouw is op deze manier snel wind- en waterdicht.

Bouwinfo

Opdrachtgever Borghese Real Estate, Nijkerk
Architect Powerhouse Company, Rotterdam
Stedenbouwkundig ontwerp LAP Landscape & Urban Design, Rotterdam
Aannemer Van Wijnen Dordrecht
Constructeur TWP Ingenieursbureau voor Bouwconstructies
W- installaties De Kraan Installatietechniek B.V.
E-installaties HoffmanDME Techniek B.V.
WKO-installatie Roodenburg
Bouwperiode februari 2021 – bouwvak 2023

Hoogbouwproject schiet uit de startblokken

Ananas in vogelvlucht kopiëren
Lees het gehele artikel

Een vooruitziende blik kan De Raad Bouw niet worden ontzegd. Deze bouwonderneming en ontwikkelaar uit Katwijk wist de betreffende kavel bij station Lammenschans al tientallen jaren geleden in eigendom te verwerven, vertelt adjunct-directeur Wouter de Wolff. “Het was toen nog een bedrijventerrein met onder meer de groente- en fruitveiling. Vandaar ook de naam van dit nieuwbouwproject, waarbij het gaat om een eigen ontwikkeling van ons bedrijf. Het lastige bij een eigen ontwikkeling is dat je van tevoren moet bedenken waar je doelgroep behoefte aan zou kunnen hebben, maar die doelgroep is er nog niet. Daarom hebben wij een plan ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen en met verschillende woningcategorieën. De 140 relatief kleine appartementen van de 1ste fase liggen in de middenklasse en zijn allemaal verkocht. De 2de fase is nu in de verkoop, daarbij gaat het om 70 grotere, luxere en duurdere appartementen.” De 3de fase voorziet in 138 huurwoningen in de middeldure en vrije sector.

De ‘wokkelfundering’ van het complex.

Stadsblok in carrévorm

De Lammenschansdriehoek is volop in ontwikkeling en verandert van een bedrijfs- en kantorengebied langzaam in een nieuwe stadswijk waar wonen, werken, studeren en recreëren samenkomen. Als onderdeel van deze grootschalige transformatie verrijst aan de rand van dit gebied De Ananas, goed voor 374 appartementen boven een commerciële plint. Het ontwerp van Van Egmond Totaal Architectuur voorziet in een stadsblok in de vorm van een carré met op strategische posities een aantal torens tot 60 meter hoog. Het hart van het carré wordt gevormd door een gemeenschappelijke binnentuin op de tweede verdieping. Hieronder ligt de 2-laagse parkeergarage met plek voor 260 auto’s. Met een kweekkas, jeu-de-boulesbaan, tafeltennistafel, buitenmeubilair, speeltoestel en speelweide moet de binnentuin voor jong en oud een aantrekkelijke verblijfsplek worden. 

De Ananas rust op betonnen wokkels.

Gevarieerde uitstraling

Het stadsblok is opgedeeld in verschillende gebouwdelen, die in hoogte en kleurstelling afwisselen. Een horizontaal, verticaal dan wel neutraal gevelontwerp zorgt voor een gevarieerde uitstraling. Alle woningen worden gasloos en duurzaam gebouwd. De appartementen beschikken over een collectief warmtepompsysteem, die de woning voorziet van verwarming en koeling via de vloer. Op het dak van De Ananas komt een grote hoeveelheid zonnepanelen. De Wolff: “Het wordt een heel duurzaam gebouw, duurzamer dan vereist, waardoor het in aanmerking komt voor een Groenverklaring van het Rijk.”

Overzicht van de bouwput bij station Lammenschans.

Alle appartementen van De Ananas hebben een eigen buitenruimte, in de vorm van een balkon, terras of loggia met grote schuiframen. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en 2 horecagelegenheden, waaronder een wasbar waar de was, onder het genot van een kopje koffie, gedaan kan worden in professionele wasmachines en drogers. Verder kent het complex straks een pakketdienst waar pakketjes kunnen worden afgeleverd en opgehaald.

Vanaf de tweede verdieping wordt het project in tunnelbouw uitgevoerd.

Tunnelbouw

Het complex komt grotendeels in tunnelbouw tot stand. De HSB-gevelpanelen worden ter plekke bekleed met minerale steenstrips in diverse kleuren. Bij de bouw moet onder meer rekening worden gehouden met de nabijheid van de spoorlijn. “De funderingspalen moeten daarom trillingsvrij worden aangebracht”, zegt Jasper Verdoes, projectleider bij De Raad Bouw. “Daarom maken we gebruik van schroefpalen type DPA+, een in de grond gevormd en grondverdringend geschroefd paalsysteem. De torens van De Ananas rusten dus op betonnen wokkels.”   

Projectinfo

Lange voorbereiding, vlotte uitvoering

De voorbereiding voor project De Ananas is bij Casco Bouw Nederland al in 2015 begonnen en dat betaalt zich nu terug in een soepel verlopende uitvoering. De tunnelbouw van alle 3 de projectfasen zal in een aaneengesloten stroom in 2 jaar en 3 maanden worden voltooid.

“Vanaf 2015 hebben wij samen met De Raad Bouw het project doorontwikkeld en ‘tunnelbaar’ gemaakt”, zegt directeur Jan Hokse. “Dat betekent optimale stramienmaten en indeling van de appartementen en trappenhuizen, de bouwvolgorde, bouwplaatsinrichting, enzovoort. Tijdens dit voortraject is tevens overleg gevoerd met andere betrokken partijen zoals de constructeur en installateurs. Daardoor loopt de tunnelbouw nu als een speer en als het ruwbouwproces goed loopt, verloopt ook de rest van de bouw voortvarend.” Een voordeel van tunnelbouw, die wordt toegepast vanaf de 2de verdieping, is dat een vloer de dag na het storten vrijdragend is. De HSB-gevelelementen worden direct geplaatst en het gebouw is snel wind- en waterdicht.

Bouwinfo

Opdrachtgever De Raad Bouw, Katwijk
Uitvoering De Raad Bouw, Katwijk
Ontwerp Van Egmond Totaal Architectuur, Noordwijk
Constructeur SWINN, Gouda
Installaties Rijndorp (E), Innovent (MV), Giesbers (loodgieter), Dubotechniek (CV en WKO)
Bouwperiode 2020 – 2023