Tagarchief: Burgland Bouw

Karakteristiek schoolgebouw krijgt tweede leven als toekomstgerichte leeromgeving

default
Lees het gehele artikel

Ondanks deze grote ingreep is het karakter van het ruim vijftig jaar oude gebouw nog altijd zichtbaar en voelbaar. 

Het middendeel van het schoolgebouw is vervangen door nieuwbouw.

In opdracht van het Christelijk Lyceum Veenendaal verzorgde HEVO het projectmanagement van de nieuwbouw met hergebruik. Architectenbureau NOAHH maakte het ontwerp en heeft samen met Interieurarchitectenbureau EX Interiors het interieur ontworpen. Burgland Bouw voerde, in opdracht van HEVO, de bouwkundige werkzaamheden uit. “Vanuit onze ervaring in de scholenbouw dachten we mee over de uitvoering van het bestek”, zegt projectcoördinator Bertus van Dam van Burgland Bouw. “Daar stond onder meer in dat het bestaande casco zo veel mogelijk behouden moest blijven. Uit technisch en financieel oogpunt is ervoor gekozen om het middendeel van het schoolgebouw te vervangen door een nieuw, drielaags bouwvolume. De zijvleugels zijn voor 44% blijven staan, compleet kaal gemaakt en opgenomen in de nieuwbouw. Hierbij heeft de rechtervleugel er een verdieping bij gekregen. Van de linkervleugel sloopten we de bovenste bouwlagen en de achterste helft.”

Oude gebouw leeft voort

Circulariteit, hergebruik van materialen en identiteit stonden centraal in het ontwerp en de uitvoering van het Christelijk Lyceum Veenendaal. “Hieraan gaven we in de eerste plaats invulling door een deel van het casco te behouden”, zegt Van Dam. “Van het gesloopte deel is zo veel mogelijk hergebruikt. Het puin is bijvoorbeeld als granulaat verwerkt onder het straatwerk en gebruikt als terreinaanvulling. De panelenwanden, stalen randbalken, lampen en vele andere producten en materialen hebben elders een tweede leven gekregen. Van de gordijnen zijn zelfs hangmatten en tasjes gemaakt.” Ook esthetisch gezien leeft het oude gebouw voort in het nieuwe. Zo is de herkenbare rigide betonstructuur intact gebleven en nog zichtbaar in de zijgevels. Het stenen mozaïek dat de muur naast de oude rectorskamer vormde, is bewaard en geplaatst in de bezoekersingang. Eén van de ruim tweehonderd betonnen kolommen is bewust niet gestuct als zichtbare herinnering aan de opgenomen oude constructie. De sheddaken van de nieuwbouw verwijzen naar de vroegere Veenendaalse industrie.

Multifunctionele trap in het atrium.

Atrium als kloppend hart

Voor de vormgeving van het interieur sloegen NOAHH en EX Interiors de handen ineen. Geïnspireerd op de onderwijsvisie van het Christelijk Lyceum Veenendaal creëerden ze een open en dynamische leeromgeving, met het atrium als kloppend hart. Van Dam: “Het atrium fungeert als ontmoetingsplek vanaf waar de leerlingen uitwaaieren naar de rest van het gebouw, maar ook als inspirerend leerlandschap met verschillende werk- en leerplekken. Kenmerkend zijn de imposante trappen, die tevens dienstdoen als informele leerplek of als tribune bij bijvoorbeeld ouderavonden of voorstellingen.”

Betonnen casco, houten binnenafwerking

Burgland Bouw startte in september 2019 met bouwen. Van Dam licht de werkzaamheden toe: “We maakten het casco met in het werk gestorte funderingsbalken, kanaalplaatvloeren, prefab betonnen wanden en prefab betonnen kolommen met daaroverheen stalen liggers. We pasten prefab beton toe voor de liftschacht en kanaalplaatvloeren voor de verdiepingen en het dak. De lichtstraten realiseerden we met tachtig Velux-ramen. De gevel zetten we dicht met HSB-elementen, met rockpanel als gevelbekleding.” Burgland Bouw bracht dezelfde gevelbekleding op de bestaande bouwdelen aan, om een eenduidig beeld te creëren. Aan de binnenzijde van zowel de nieuwbouw als de bestaande delen zijn troffelvloeren, metalstudwanden en systeemplafonds aangebracht. Van Dam: “Een deel van de wanden en plafonds in het atrium zijn afgewerkt met hout. Dat geeft het gebouw een warme uitstraling en aangename sfeer.”

De betonstructuur is intact gebleven.

Goed verlopen

Op 12 november 2020 leverde Burgland Bouw het nieuwe schoolgebouw op. Van Dam blikt terug op een goed verlopen bouwproces: “De samenwerking met HEVO en het Christelijk Lyceum Veenendaal verliep prettig. Dat geldt ook voor de afstemming met de installateur en de andere partijen. Mooi dat we eraan bijgedragen hebben dat dit ruim vijftig jaar oude gebouw, met behoud van zijn karakter, weer vijftig jaar mee kan.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Christelijk Lyceum Veenendaal

Architect
NOAHH, Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Burgland Bouw, Dodewaard

Nieuwe Brede School combineert onderwijs en kinderopvang met sport en ontspanning

default
Lees het gehele artikel

Het energieneutrale (ENG) gebouwencomplex, ontworpen door Frencken Scholl Architecten, zal dienst doen als basisschool, kinderdagverblijf en buurtcentrum. Op de site aan het Dalemplein komen onder meer een schoolgebouw en een sporthal met gevel in licht metselwerk. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door middel van een stalen loopbrug, bekleed met planken uit Siberische Lariks. De eerste paal werd geslagen op 1 december 2020 en eind oktober 2021 zal dit project opgeleverd worden.

Nederland telt heel wat Brede Scholen, waar verschillende organisaties samenwerken die zich bezighouden met opgroeiende kinderen, met als middelpunt de school. In Gorinchem vinden we vandaag al vier dergelijke scholen, met name aan het Merweplein, Lingeplein, Schuttersplein en Gildenplein. “Eind oktober komt daar de nieuwe site aan het Dalemplein bij, die gebruikt zal worden door basisscholen LOGOS en OVO, kinderdagverblijf SKG en verschillende sportverenigingen. Na een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure kreeg Frencken Scholl Architecten de opdracht om het ontwerp te tekenen. Dit architectenbureau kan heel wat onderwijsinstellingen, waaronder ook tal van Brede Scholen, als referentie voorleggen”, vertelt Teus Verhoef, projectleider bij Burgland Bouw. “Na een aanbesteding met voorselectie werden wij geselecteerd als partner voor de bouwkundige werkzaamheden. Ons winnende dossier omvatte naast een offerte ook ons Plan van Aanpak, met daarbij een aantal voorstellen om het originele ontwerp van de architect te optimaliseren. Gabriëls Elektro en Willems Uden zijn de partners voor respectievelijk de E- en W-installaties en ICSadviseurs is als huisvestingsadviseur en (bouw)projectmanager betrokken. Klictet is als installatieadviseur betrokken bij het project.”

De gevels van de gebouwen krijgen een frisse uitstraling door de lichtgekleurde bakstenen.

Frisse school

De Brede School Hoog Dalem in Gorinchem wordt een multifunctioneel centrum. De kleinsten kunnen er naar de kinderopvang, terwijl de wat oudere kinderen naar de basisschool kunnen. Het wordt echter ook een thuis voor verschillende sportverenigingen en andere organisaties uit de buurt. Het buurthuis vormt immers de verbinding tussen de school en sporthal. Het ontwerp omvat een multifunctioneel (school)gebouw met twee bouwlagen, goed voor een totale bruikbare oppervlakte van 4.200 m2, met daarrond pleinen, speelvelden en een aparte sporthal. “De eerste paal voor dit project werd geslagen op 1 december van vorig jaar. Op die palen kwamen de funderingsbalken en vervolgens kanaalplaatvloeren. Het skelet van beide gebouwen bestaat uit een staalconstructie”, licht de projectleider toe. “De wanden van het schoolgebouw zijn opgetrokken in kalkzandsteen, wat resulteert in een goede akoestische isolatie. Daarrond komt een gevel in traditioneel metselwerk, waarbij bewust gekozen is voor een lichte baksteen die het gebouw een frisse uitstraling geeft. Aluminium kozijnen in verschillende formaten zorgen voor een speels effect in de gevel en laten tegelijk een ruime lichtinval in de lokalen toe. De sporthal wordt eveneens opgebouwd uit metselwerk. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door middel van een stalen loopbrug, bekleed met planken uit Siberische Lariks, een houtsoort die mooi vergrijst.”   

De hele site is verbonden met een WKO, gekoppeld aan een warmtepompsysteem voor verwarming, koeling en sanitair warm water. Op het dak komen PV-panelen.

Energiezuinig en gezond

Uiteraard stelden de opdrachtgevers ook hier hoge eisen op het vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid, maar zeker ook wat betreft comfort, welzijn en de gezondheid van de gebruikers. “De hele site is verbonden met een WKO, gekoppeld aan een warmtepompsysteem voor verwarming, koeling en sanitair warm water. Op het dak komen PV-panelen. Bovendien werd bewust gekozen voor hoogwaardige dakisolatie, energiezuinige LED-verlichting en ventilatie met warmteterugwinning”, sluit Verhoef af. “De grootste uitdaging is misschien nog de strakke planning van dit project. De bouwwerkzaamheden werden in december vorig jaar opgestart en moeten eind oktober van dit jaar afgerond zijn.”