Tagarchief: BREEAM

Silo-ontwerp voor indrukwekkend hoogbouwvrieshuis

HR_IMG_0712
Lees het gehele artikel

De leverancier van intralogistieke oplossingen en logistieke dienstverlener hebben sinds 2008 al meerdere projecten met succes samen gerealiseerd. Daarom kreeg SSI SCHÄFER ook de opdracht om het indrukwekkende duurzame hoogbouwvrieshuis Cool Port 2 te bouwen.

Overzicht bouwplaats met links het hoogbouwmagazijn met de kanalen voor de pallets en rechts het laagbouwmagazijn van waaruit de in- en uitslag wordt geregeld.

Als Cool Port 2 in de City Terminal Rotterdam klaar zal zijn, krijgt Kloosterboer er een nieuw en volautomatisch diepvries logistiek centrum met 60.000 palletplaatsen bij, dat hoog zal scoren op het vlak van vormgeving, indeling én duurzaamheid. “Bij Kloosterboer kennen ze onze kwaliteiten. In 2008 realiseerden we samen een eerste vrieshuis in Frankrijk en sindsdien is de relatie alleen maar sterker geworden. Getuigen daarvan zijn vrieshuisprojecten in binnen- en buitenland, maar ook de levering van automatisch verrijdbare stellingen voor meerdere toepassingen. Daarom werden we ook gecontacteerd voor de realisatie van dit diepvriesmagazijn”, legt sales engineer Martijn Roes van staalbouwpartner SSI SCHÄFER uit. “De eerste gesprekken over het project in Rotterdam dateren van midden februari 2019. Toen zijn we gaan bekijken hoe we alles tot in de kleinste details konden uitwerken.”

Het kanaal voor de opslag van de pallets wordt ook wel satelietopslag genoemd.

Het 6-gangen hoogbouwmagazijn is 140 meter breed, 70 meter lang en 41 meter hoog en omvat 60.000 palletplaatsen. SSI SCHÄFER levert daarvoor ongeveer 4.200 ton staal. “Dit vrieshuis bestaat uit een silo-ontwerp, waarbij de zijwanden en dakbedekking rechtstreeks aan de stalen stellingstructuur bevestigd worden. Daarnaast integreerde SSI SCHÄFER in het voorgebouw (lowbay) een vloerconstructie voor conveyors die aansluiten op de platformen van de hoogbouw. Aangezien de opdrachtgever het BREEAM ‘Excellent’ duurzaamheidscertificaat nastreeft, heeft dit ook gevolgen voor de staalconstructie. De dakconstructie werd ontworpen voor de montage van 2.700 zonnepanelen onder een speciale hoek en dat brengt toch wel een zekere uitdaging met zich mee”, vertelt project manager Jeroen Aarts. “We zijn sinds midden januari met gemiddeld 45 monteurs aan het bouwen en eind augustus moet de bouw gereed zijn. Het komt erop aan telkens weer goed met Kloosterboer en de verschillende bouwpartners af te stemmen. Er moet immers ook een conveyor aan de voorzijde geïntegreerd worden en op ongeveer 35 m hoogte komt een platform voor vijf grote koelinstallaties. Alleen een goede communicatie met duidelijke afspraken zorgt voor een succesvolle realisatie van een dergelijk uitdagend project.” 

FonQ, Utrecht | ‘Bouwen volgens BREEAM ‘Very Good‘ vraagt dagelijks brede aandacht’

wouters-schijndel-3
Lees het gehele artikel

Met een nieuw distributiecentrum kan online warenhuis fonQ de slagen maken waar ze al lang naar uitgekeken heeft. Ze krijgt dan alle werkzaamheden onder een dak, waardoor ze nog sneller aan de wensen van haar klanten kan voldoen.     

Het nieuwe distributiecentrum van fonQ wordt gebouwd op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Het dc krijgt een vloeroppervlak van 22.000 m2. Dat is twee keer zoveel als het aantal vierkante meters dat fonQ tot nu toe tot haar beschikking heeft. Hiermee kan zij de vier versnipperde magazijnruimtes op Lage Weide achter zich laten en een flinke efficiency-slag maken. Bovendien kan zij haar marktpositie op de Belgische markt versterken. Begin maart 2019 is het nieuwe DC klaar voor gebruik.

Indeling
De vorm van het pand gaat mee in de vorm van het perceel. Zo wordt de grond optimaal benut. Over de inrichting kon fonQ volop meedenken. Dit resulteerde in een pand, waarin warehouse en kantoor op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden zijn. Het warehouse telt 28 laaddocks, die door de donkergrijze kleur bescheiden aanwezig zijn. Het gedeelte boven de laaddocks is bekleed met wit-metallic gevelpanelen en valt hierdoor juist in het oog. Aan de binnenzijde is het warehouse ingericht met palletstellingen, een picking tower met legbordstellingen en een geautomatiseerd gedeelte. Aan de zichtzijde bevindt zich het kantoor met entree en showroom.

Vriendelijke uitstraling
“De architect maakte een ontwerp waarbij kantoor en warehouse vloeiend in elkaar overlopen en maakte daarbij zoveel mogelijk gebruik van rondingen”, vertelt Franco Nooijen, bedrijfsleider van Wouters Schijndel. “Hiermee gaf hij het pand een vriendelijke uitstraling. Het kantoor heeft veel glas, waardoor ook de constructie zichtwerk werd en dat vroeg intensieve samenwerking met architect en aannemer. Het kantoor en de entrees aan oost- en westzijde zijn geheel afgestemd op de wensen van fonQ.”

FonQ


Bouwtijd
Om het pand tijdig op te kunnen leveren, moest Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel de bouwwerkzaamheden strak op elkaar laten aansluiten. “Vooral in het beginstadium was dat merkbaar”, vertelt projectleider Geert van Doorn. “Om tijd te winnen werd op hetzelfde terrein tegelijkertijd gesloopt, bouwrijp gemaakt en geheid, terwijl er ook nog volop aan het ontwerp gesleuteld werd. Als er beslissingen moesten worden genomen, zaten we er bovenop. Deze mochten niet tot vertraging leiden. Met het weer hebben we tot nu toe geluk. Nu we te maken hebben met kou en neerslag komt de planning voor het storten van de vloeren enigszins in het gedrang.”

Industriële uitstraling
Niet alleen het warehouse, ook het kantoorgedeelte kreeg een industriële uitstraling. De installaties zijn volledig in het zicht gebleven. “Dat klinkt simpeler dan het is”, vertelt Nooijen. “Er komt meer bij kijken dan de systeemplafonds laten vervallen. Zo is de afwerking van de installaties aanzienlijk fraaier dan wanneer deze worden weggewerkt. Ook moesten er hulpmiddelen komen voor de akoestiek. De oplossing hebben we gevonden in akoestische eilandenplafonds.”

BREEAM ‘Very Good’
Het pand voldoet ook aan de duurzaamheidsambitie van fonQ en Somerset. Voor Somerset Capital Partners is het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ standaard. “Dat vraagt onze dagelijkse aandacht”, vertelt Van Doorn. “We monitoren voortdurend of we het benodigde aantal punten halen. Het speelt een rol bij de bouwplaatsinrichting, bij de manier waarop je met je mensen omgaat, bij de verlichting, de ventilatie, de isolatiewaarden en de materiaalkeuze. Het geeft bouwen een extra dimensie en verbetert de kwaliteit van het pand.”