Tagarchief: Brede School Hoog Dalem

Nieuwe Brede School combineert onderwijs en kinderopvang met sport en ontspanning

default
Lees het gehele artikel

Het energieneutrale (ENG) gebouwencomplex, ontworpen door Frencken Scholl Architecten, zal dienst doen als basisschool, kinderdagverblijf en buurtcentrum. Op de site aan het Dalemplein komen onder meer een schoolgebouw en een sporthal met gevel in licht metselwerk. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door middel van een stalen loopbrug, bekleed met planken uit Siberische Lariks. De eerste paal werd geslagen op 1 december 2020 en eind oktober 2021 zal dit project opgeleverd worden.

Nederland telt heel wat Brede Scholen, waar verschillende organisaties samenwerken die zich bezighouden met opgroeiende kinderen, met als middelpunt de school. In Gorinchem vinden we vandaag al vier dergelijke scholen, met name aan het Merweplein, Lingeplein, Schuttersplein en Gildenplein. “Eind oktober komt daar de nieuwe site aan het Dalemplein bij, die gebruikt zal worden door basisscholen LOGOS en OVO, kinderdagverblijf SKG en verschillende sportverenigingen. Na een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure kreeg Frencken Scholl Architecten de opdracht om het ontwerp te tekenen. Dit architectenbureau kan heel wat onderwijsinstellingen, waaronder ook tal van Brede Scholen, als referentie voorleggen”, vertelt Teus Verhoef, projectleider bij Burgland Bouw. “Na een aanbesteding met voorselectie werden wij geselecteerd als partner voor de bouwkundige werkzaamheden. Ons winnende dossier omvatte naast een offerte ook ons Plan van Aanpak, met daarbij een aantal voorstellen om het originele ontwerp van de architect te optimaliseren. Gabriëls Elektro en Willems Uden zijn de partners voor respectievelijk de E- en W-installaties en ICSadviseurs is als huisvestingsadviseur en (bouw)projectmanager betrokken. Klictet is als installatieadviseur betrokken bij het project.”

De gevels van de gebouwen krijgen een frisse uitstraling door de lichtgekleurde bakstenen.

Frisse school

De Brede School Hoog Dalem in Gorinchem wordt een multifunctioneel centrum. De kleinsten kunnen er naar de kinderopvang, terwijl de wat oudere kinderen naar de basisschool kunnen. Het wordt echter ook een thuis voor verschillende sportverenigingen en andere organisaties uit de buurt. Het buurthuis vormt immers de verbinding tussen de school en sporthal. Het ontwerp omvat een multifunctioneel (school)gebouw met twee bouwlagen, goed voor een totale bruikbare oppervlakte van 4.200 m2, met daarrond pleinen, speelvelden en een aparte sporthal. “De eerste paal voor dit project werd geslagen op 1 december van vorig jaar. Op die palen kwamen de funderingsbalken en vervolgens kanaalplaatvloeren. Het skelet van beide gebouwen bestaat uit een staalconstructie”, licht de projectleider toe. “De wanden van het schoolgebouw zijn opgetrokken in kalkzandsteen, wat resulteert in een goede akoestische isolatie. Daarrond komt een gevel in traditioneel metselwerk, waarbij bewust gekozen is voor een lichte baksteen die het gebouw een frisse uitstraling geeft. Aluminium kozijnen in verschillende formaten zorgen voor een speels effect in de gevel en laten tegelijk een ruime lichtinval in de lokalen toe. De sporthal wordt eveneens opgebouwd uit metselwerk. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door middel van een stalen loopbrug, bekleed met planken uit Siberische Lariks, een houtsoort die mooi vergrijst.”   

De hele site is verbonden met een WKO, gekoppeld aan een warmtepompsysteem voor verwarming, koeling en sanitair warm water. Op het dak komen PV-panelen.

Energiezuinig en gezond

Uiteraard stelden de opdrachtgevers ook hier hoge eisen op het vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid, maar zeker ook wat betreft comfort, welzijn en de gezondheid van de gebruikers. “De hele site is verbonden met een WKO, gekoppeld aan een warmtepompsysteem voor verwarming, koeling en sanitair warm water. Op het dak komen PV-panelen. Bovendien werd bewust gekozen voor hoogwaardige dakisolatie, energiezuinige LED-verlichting en ventilatie met warmteterugwinning”, sluit Verhoef af. “De grootste uitdaging is misschien nog de strakke planning van dit project. De bouwwerkzaamheden werden in december vorig jaar opgestart en moeten eind oktober van dit jaar afgerond zijn.”