Tagarchief: Bouwbedrijf Vrolijk

2.590 ton staal voor Amsterdam Logistic Cityhub 

DJI_0042_Moment
Lees het gehele artikel

Voor de constructie van de allereerste multi-storey logistieke stadshub van Nederland is gekozen voor een slimme combinatie van beton en staal. In opdracht van Bouwbedrijf Vrolijk ontwerpt, produceert, conserveert en monteert Reijrink Staalconstructie circa 2.300 ton staal ten behoeve van de kantoren en warehouses, evenals circa 290 ton hulpstaal voor de montage van de gevelbeplatingen.

“Op de betonnen onderbouw monteren wij circa 600 ton staal, ten behoeve van de kantoorverdiepingen”, vertelt Corné van Roovert, projectleider bij Reijrink Staalconstructie. “Het gaat voornamelijk om zware stalen liggers en kolommen, waarvan de eersten op circa 24 meter boven peil worden geplaatst. In totaal realiseren wij drie stalen balklagen: twee voor de verdiepingen en één voor het dak, waarop Vrolijks prefab betonbouw de kanaalplaten aanbrengt.”

Zowel de kantoorverdiepingen, betonnen onderbouw als de warehouses worden afgewerkt met stalen gevelbeplating. Voor de montage van deze gevelbeplating op het beton realiseert Reijrink Staalconstructie een stalen achterconstructie. “In totaal omvat onze opdracht zo’n 290 ton horizontale UNP-profielen, kokers en strippen, die middels een hoeklijnverbinding en DEMU-bevestigingsankers aan de betonconstructie worden bevestigd.”

De grootste hoeveelheid staal (1.700 ton) wordt echter verwerkt in de drie warehouses. “Onze 12 meter hoge staalconstructie wordt gebouwd op een betontafel van 12 meter, waarmee de totale hoogte van de warehouses uitkomt op 24 meter”, aldus Van Roovert. “De staalconstructie bestaat voornamelijk uit samengestelde vakwerkspanten met HEA boven- en onderregels en kokerschoren. In totaal monteren wij circa 150 moerspanten van 12 meter en 325 kinderspanten van 23 meter, waarvan de grootste spanten een hoogte van 4,60 meter hebben. Om deze spanten vanuit onze fabriek in Esbeek naar de bouwlocatie te vervoeren, wordt speciaal transport ingezet.” De staalconstructie voor de warehouses moet begin april gereed zijn. Aansluitend start Reijrink Staalconstructie met het staalwerk voor de hellingbaan/omloopconstructie.  

Eerste fase van XXL-distributiecentrum op voormalige Philips-site wordt binnenkort opgeleverd 

CAMPUS-A58_1_IMG_3441
Lees het gehele artikel

Bouwbedrijf Vrolijk levert binnenkort fase 1A van het XXL-distributiecomplex Campus A58 in Roosendaal op. De firma uit Breda kreeg van Logistics Capital Partners (LCP), gespecialiseerd in logistieke ontwikkeling en asset management, de opdracht om de eerste 4 units van dit impressionante project, goed voor 50.000 m² aan opslag-, overslag- en kantoorruimte, te realiseren. Het distributiecentrum op het voormalige Philips-terrein zal na afwerking in totaal 10 units omvatten, want hierna volgen nog de bouw van fase 1B van de hal – nog eens 50.000 m² – en een apart gebouw van 20.000 m². Het duurde jaren vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan, maar uiteindelijk zullen de bouwpartners slechts 30 weken nodig hebben om deze eerste units te finaliseren.

De gevel bestaat uit een betonnen plint met daarboven sandwichpanelen.

De bouw van Campus A58 op industriezone Majoppeveld-Noord in Roosendaal had nogal wat voeten in de aarde. Het duurde namelijk een hele tijd vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan. Als dit project van de hand van Stripesarchitects op termijn afgerond zal zijn, zal het 10 warehouses omvatten met een grootte variërend van 9.450 tot 13.000 m², met op een mezzanine telkens een kantoorruimte van 1.360 tot 1.650 m². Deze zullen verdeeld worden over 2 gebouwen met ook nog eens 157 docks en 10 gelijkvloerse industriedeuren. “Eerst zijn de bestaande Philips-gebouwen gesloopt en is het terrein volledig gesaneerd. Alleen de markante schoorsteen werd behouden en kreeg een nieuwe stek aan het eind van het perceel, nabij de inmiddels nieuw gerealiseerde centrale entree voor de vrachtwagens”, vertelt projectleider John Roovers van Bouwbedrijf Vrolijk.

“Deze eerste fase van Campus A58 rust op 900 Vibropalen met betonnen fundering. Het grondvlak bestaat uit een raster van 12.000 HSP-palen met daarop de vlakste vloer in heel Nederland. Na de funderingswerken werd een staalconstructie met een hoogte van 14,5 meter gemonteerd.”

Voor de metalen beplating werd op de voorgevel gespeeld met een combinatie van donkergrijze stroken ter plaatse van de kantoren en aluminiumkleurige elementen daartussen.

Een duidelijk stramien met veel vrijheid voor huurders

Dit deelproject omvat 2 compartimenten, die goed zijn voor 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen respectievelijk warehouse 1 en 2 én warehouse 7 en 8 is in een eerste fase geen scheidingswand voorzien om zo de toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen. “De voorgevels bestaan uit een betonnen plint van 2,5 meter hoog, waarin alle docks geïntegreerd zijn, met daarboven sandwichpanelen. Er werd gekozen voor een terugliggende vlakke donkergrijze strook met daarboven afwisselende donkergrijze metalen beplating ter hoogte van de kantoren en met trapeziumvormige aluminiumkleurige beplating ertussen”, gaat de projectleider verder. “Op de andere gevels werden boven de plint gekleurde stroken voorzien, variërend van donkerblauw onderaan tot lichtblauw bovenaan en daartussen lichtgrijs. Er werd gekozen voor aluminium kozijnen en het dak, dat geschikt is voor zonnepanelen in de toekomst, kreeg een kunststof bedekking.”

Dit deelproject omvat 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen de warehouses is geen scheidingswand voorzien, om zo toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen.

Strakke planning

Toen de bouwwerkzaamheden van start gingen, werd een strakke planning vooropgesteld. Bouwbedrijf Vrolijk startte in week 8 van dit jaar en in week 43 wordt er opgeleverd. “Aangezien er een woonwijk aan de site grenst, hebben we er uiteraard een punt van gemaakt om zoveel mogelijk met de omwonenden te communiceren. Hierbij hebben we onder meer Bewuste Bouwers ingeschakeld. Er werd ook aandacht besteed aan duurzaamheid, met een efficiënt verwarmingssysteem op basis van donkerstralers, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en lichtstraten die voor extra daglichtinval moeten zorgen”, sluit Roovers af. “In de toekomst volgt nog fase 1B, goed voor nog eens 50.000 m², en wordt nog een apart gebouw gerealiseerd met onder meer de pompkamers voor de sprinklers, twee watertanks, de toevoer van water en gas en een berging. We voeren ook de infrastructuurwerken uit: betonnen wegen, asfaltwerken, wadi’s, de omheining en hekken én de bijbehorende parkeerplaatsen voor personen- en vrachtwagens.”  

Boven de betonnen plint op de andere gevels werd gebruik gemaakt van gekleurde stroken variërend van donkerblauw (onder) tot lichtblauw (boven) met daartussen lichtgrijs.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Logistics Capital Partners, Eindhoven

Architect
Stripesarchitects, Eindhoven

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf Vrolijk, Breda

Weer een zeer duurzaam DC voor Lidl in Almere

Lees het gehele artikel

Het warehouse bestaat voor ca. 50 procent uit koel- en vriesruimten, waar bijvoorbeeld vlees, zuivel, groente, fruit en chocolade op een specifieke temperatuur worden opgeslagen. De overige ruimten zijn bestemd voor houdbare producten. Naast de enorme omvang van het distributiecentrum maakt met name het duurzame karakter deze nieuwbouw bijzonder, vertelt Leo Mosselman, projectleider bij Bouwbedrijf Vrolijk. Zo liggen er straks bijna 7.000 zonnepanelen op het dak, wordt er geen aardgas verbruikt, is alle verlichting 100% LED en krijgt het pand een BREEAM-NL ‘Outstanding’ kwalificatie. “Na oplevering zal de nieuwbouw tot de duurzaamste distributiecentra van Nederland behoren.”

De gevelbekleding is uitgevoerd in staal, waardoor de nieuwbouw een industriële uitstraling krijgt.

Hybride constructie van beton en staal

In opdracht van Lidl Nederland is Bouwbedrijf Vrolijk verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden en installatietechnieken, behoudens de koelinstallaties. “We hebben het ontwerp van FKG Architecten aan de Zaan en alle adviseurs gecontroleerd en een optimalisatie in het heipalenplan doorgevoerd. Vervolgens zijn in augustus 2020 de heiwerkzaamheden gestart”, vertelt Mosselman. “Voorafgaand aan de bouw is het perceel opgehoogd met een zandlichaam. Voor de fundering zijn betonnen poeren gestort, waarop onder meer 346 betonnen kolommen, 1.200 m2 breedplaatvloeren, 1.800 m2 kanaalplaatvloeren, 1.790 m2 constructieve wanden, 2.945 m2 geïsoleerde wanden en 14.752 m2 brandwanden zijn aangebracht. Bovenop de betonnen constructie is een stalen dakconstructie met stalen dakplaten gemonteerd.” Ook de gevelbekleding is uitgevoerd in staal, waardoor de nieuwbouw een industriële uitstraling krijgt, vertelt hij. “Bij de docks plaatsen wij ruim 200 dockdeuren met docklevellers.”

Bewust, duurzaam en lean

Om te voldoen aan de hoge BREEAM-NL-ambitie is in het casco een vooraf bepaald percentage gerecycled (‘Chain of Custody’) beton toegepast, aldus Mosselman. “Daarnaast maken we gebruik van ‘groen’ staal (NEN-EN-ISO 14001) en FSC-gecertificeerd hout. De herkomst van deze materialen kan door ons worden aangetoond. Bovendien is het project aangemeld bij Bewuste Bouwers, dat concrete uitgangspunten formuleert voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid op en rond de bouwplaats.” Vanwege de grote omvang en strakke planning heeft Bouwbedrijf Vrolijk gekozen voor een lean projectaanpak. Ook worden wekelijks afstemmingsoverleggen gevoerd met neven- en onderaannemers, waardoor de snelheid in het project blijft. Eind dit jaar moet de nieuwbouw al worden opgeleverd.

Het nieuwe distributiecentrum krijgt een hybride constructie van beton en staal.

Het distributiecentrum in Almere is het tweede distributiecentrum dat Bouwbedrijf Vrolijk voor Lidl realiseert. Eerder werd al een DC met 38.500 m2 kantoor- en bedrijfsruimte opgeleverd voor Lidl Duitsland in Moerdijk.    

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Lidl Nederland
Architect 
FKG Architecten aan de Zaan
Aannemer 
Bouwbedrijf Vrolijk
Staalconstructie 
Hofman Staalbouw
Betonelementen 
Preco
Koel- en warmtepompinstallatie 
Voets & Donkers