Tagarchief: bol.com

Duurzame kunststof dakbedekking voor bol.com

Lees het gehele artikel

In nauwe samenwerking met Bouwbedrijf van de Ven BV (Veghel) heeft A. van Diessen Dakbedekkingen BV (Valkenswaard) de duurzame kunststof dakbedekking van het nieuwe distributiecentrum van bol.com (BFC2) in Waalwijk gerealiseerd.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld: Diessen Dakbedekkingen BV

Waalwijk geldt in toenemende mate als één van de logistieke hotspots van Nederland. Met een oppervlakte van 50.000 m² is het fulfilmentcentrum van bol.com nu al één van de grootste distributiecentra aan de Pakketweg. De komende jaren wordt dit met nog eens eenzelfde oppervlak uitgebreid, naar een totaal van 100.000 m² oftewel 16 voetbalvelden. Uitvoerder Robin van Diessen vertelt: “Op de stalen dakplaten hebben we een 0,2 mm dikke en dampremmende PE-folie aangebracht. Daarop zijn 142 mm dikke PIR-isolatieplaten gemonteerd met een Rc-waarde van 6. Tot slot is het geheel voorzien van een 1,5 mm dikke TPO dakbedekking.”

De TPO dakbedekking is gekozen op voorschrift van de betrokken dak- en geveladviseur. “Niet verwonderlijk, want TPO is FM Approved en bevat dan ook geen chloor en weekmakers”, aldus Van Diessen. “Bovendien heeft TPO een lange levensduur en wordt de dakbedekking gelijmd en geföhnd in plaats van gebrand, waardoor een brandveilige verwerking is gewaarborgd. De werkzaamheden op BFC2 zijn in vier fases uitgevoerd. In het voorjaar van 2019 zijn we gestart met het 33 meter hoge magazijndeel, waarbij we regelmatig barre weersomstandigheden hebben getrotseerd. In de zomer zijn het midden- en hogere gedeelte gerealiseerd, vanaf waar we verder naar buiten hebben gewerkt tot de oplevering van de dakbedekking begin 2020.

Pakketten afhandelen in prettig daglicht

In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven levert en monteert VELUX Commercial lichtstraten voor de uitbreiding van bol.com in Waalwijk. Hieraan ging een uitgebreid advies- en voorbereidingstraject vooraf.

“We leveren en monteren 1.692 lichtstraatmodules met een totale oppervlakte van 2.600 vierkante meter”, vertelt Manager Projecten John Mocking van VELUX Commercial. “De VELUX modulaire lichtstraten bevinden zich boven het gedeelte waar de pakketten afgehandeld worden. bol.com wil hier een prettig en gezond werkklimaat creëren met voldoende daglicht. Daarbij moet voorkomen worden dat de ruimte te warm wordt en ook schitteringen in het glas zijn niet wenselijk.” VELUX Commercial ontwikkelde de lichtstraat in samenwerking met bol.com, architectenbureau DENC en Bouwbedrijf van de Ven. Mocking: “Met elkaar zochten we een alternatief voor het oorspronkelijk bedachte systeem met zonwering aan de buitenzijde. We bezochten diverse andere projecten en voerden simulaties en berekeningen uit naar de invloed van zonnestraling. Uiteindelijk kozen we voor sterk zonwerende beglazing. Voordat we overgingen tot de uitvoering, maakten we een mock-up van ons daglichtproduct. Over de kwaliteit van het product is de opdrachtgever tot op de dag van vandaag tevreden. Door de lichtstraten werken de medewerkers van bol.com straks in een aangenaam daglicht.”


Projectinfo

Pakketten afhandelen in prettig daglicht

In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven levert en monteert VELUX Commercial lichtstraten voor de uitbreiding van bol.com in Waalwijk. Hieraan ging een uitgebreid advies- en voorbereidingstraject vooraf.

“We leveren en monteren 1.692 lichtstraatmodules met een totale oppervlakte van 2.600 vierkante meter”, vertelt Manager Projecten John Mocking van VELUX Commercial. “De VELUX modulaire lichtstraten bevinden zich boven het gedeelte waar de pakketten afgehandeld worden. bol.com wil hier een prettig en gezond werkklimaat creëren met voldoende daglicht. Daarbij moet voorkomen worden dat de ruimte te warm wordt en ook schitteringen in het glas zijn niet wenselijk.” VELUX Commercial ontwikkelde de lichtstraat in samenwerking met bol.com, architectenbureau DENC en Bouwbedrijf van de Ven. Mocking: “Met elkaar zochten we een alternatief voor het oorspronkelijk bedachte systeem met zonwering aan de buitenzijde. We bezochten diverse andere projecten en voerden simulaties en berekeningen uit naar de invloed van zonnestraling. Uiteindelijk kozen we voor sterk zonwerende beglazing. Voordat we overgingen tot de uitvoering, maakten we een mock-up van ons daglichtproduct. Over de kwaliteit van het product is de opdrachtgever tot op de dag van vandaag tevreden. Door de lichtstraten werken de medewerkers van bol.com straks in een aangenaam daglicht.”

60.000 m² kanaalplaat verdiepings­vloeren voor nieuwbouw bol.com

Lees het gehele artikel

Voor het nieuwe distributiecentrum van bol.com in Waalwijk heeft producent van innovatieve prefab vloersystemen VBI bijna 60.000 m² kanaalplaat verdiepingsvloeren geproduceerd en geleverd. In totaal gaat het om ca 3.000 vloerelementen van circa 16 meter lang, 40 centimeter dik en met een gewicht van 9.000 kg, die just-in-time en in bijna 1.000 vrachten naar de bouw zijn vervoerd.

“We werden al in een vroeg stadium door Bouwbedrijf van de Ven bij het project betrokken”, vertelt Hugo Suppers, technisch adviseur bij VBI. “In de ontwerpfase hebben we onder andere meegedacht over de juiste vloerindelingen, koppelingen en detailleringen, met oog voor een eenvoudige en kostenefficiënte productie en montage. Vervolgens hebben we dit in de engineeringsfase verder uitgewerkt. We hebben eventuele knelpunten met de staalconstructie inzichtelijk gemaakt en opgelost. Op basis van de montagevolgorde en in nauw overleg met de werkvoorbereider, uitvoerder en projectleider van Van den Brink Staalbouw hebben we bovendien de logistieke en productieplanningen gemaakt.”

Alle elementen zijn just-in-time naar de bouw vervoerd.

Grote inrichtingsvrijheid

Met de kanaalplaat verdiepingsvloeren zijn overspanningen tot 16 meter gerealiseerd met een opgelegde belasting van 7,5 kN/m², wat resulteert in een grote inrichtingsvrijheid voor bol.com, aldus Suppers. “Bovendien bespaart de kanaalplaat tot 50% beton ten opzichte van massieve vloeren, wat zorgt voor fors minder gewicht. Ook is minder wapening nodig. De vloer is 100% recyclebaar en bij het industriële productieproces is er geen afval. Doordat de kanaalplaatvloeren geen uithardingstijd op de bouwplaats vergen en direct na montage volledig belastbaar zijn, versnelt de ruwbouwtijd met 30%.” 

Veilige verwerking

Bij de productie van de kanaalplaat verdiepingsvloeren voor bol.com zijn secundaire grondstoffen toegepast, waaronder betongranulaat. In combinatie met de kanalen zorgt dit voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot, aldus Suppers. “De vloerelementen zijn geproduceerd volgens het zogenaamde langebaansysteem. In de fabriek van VBI in Huissen liggen banen van 150 meter lengte, waarop de voorspanning en beton zijn aangebracht. Hierbij is onder meer gebruikgemaakt van een slipstreamer. Zodra de beton voldoende was uitgehard, zijn de elementen gezaagd en kort opgeslagen op het tasveld, zodat de elementen voldoende sterkte hadden om gemonteerd te worden. Vervolgens zijn ze just-in-time naar de bouw vervoerd.” Voorafgaand aan de levering en montage heeft Suppers een toolboxmeeting voor de staalbouwer, aannemer en alle andere betrokkenen verzorgd, wat bijdraagt tot een veilige verwerking van de kanaalplaatvloeren.

DC bol.com: ‘Vervormingseisen en horizontaliteit waren onze grootste uitdagingen’

DSC03267
Lees het gehele artikel

In 2021 opent het nieuwe warehouse van bol.com in Waalwijk zijn deuren. Het nieuwe distributiecentrum staat in het teken van meer mechanisatie en minder loopafstanden voor de medewerkers. Door de sterke focus op mechanisatie dienden de engineers van vloerenspecialist Van Berlo rekening te houden met aanvullende eisen aangaande horizontaliteit en vervorming van de magazijnvloeren. Een gesprek met Glenn Verhoef, commercieel directeur bij Van Berlo.

Tekst | Roel van Gils    Beeld | Van Berlo

Het nieuwe warehouse van de online marktplaats is alweer het tweede pand in Waalwijk. Het eerste werd in 2017 in gebruik genomen, maar blijkt nu alweer te klein. “We hebben destijds voor aannemer Van Wijnen de vloeren en fundering gemaakt in het eerste 50.000 m² grote magazijn en zijn opnieuw gevraagd voor de uitbreiding, dit keer in opdracht van Bouwbedrijf Van de Ven”, begint Verhoef. “Het nieuwe warehouse heeft eveneens een vloeroppervlakte van 50.000 m², maar omvat ook een deel gemechaniseerde hoogbouw.”

Van Berlo heeft eerst 30 centimeter beton gestort over de complete oppervlakte en vervolgens nog eens 15 centimeter daar bovenop.

Complexe shuttlevloer

Het project bestaat voor Van Berlo uit de realisatie van 24.500 m² bedrijfsvloeren inclusief het aanbrengen van 3.300 stuks Mini Vibropalen en 10.000 m² expeditievloeren met daaronder 1.900 Mini Vibropalen, het aanbrengen van 50.000 m² druklagen op de verdiepingen en het realiseren van 14.000 m² shuttlevloeren in het volautomatische magazijn. De vlakheidseisen voor het volautomatische magazijn waren volgens Verhoef niet bijzonder hoog. “Wel moesten we voldoen aan de zogenaamde FEM-normen aangaande horizontaliteit en vervorming. Een scheve vloer kan immers nog vlak zijn. Daarnaast mag de vloer niet doorbuigen door het hoge gewicht in de stellingen. Beide zaken komen een optimale werking van het shuttlesysteem namelijk niet bepaald ten goede.” Eén en ander heeft geresulteerd in een vloer van 45 centimeter dikte, vanwege de belasting van het automatische stellingenconcept met shuttlesystemen tot wel 30 meter hoogte. “De vloer is nat in nat gestort. Dat wil zeggen, we hebben eerst 30 centimeter beton gestort over de complete oppervlakte en vervolgens nog eens 15 centimeter er bovenop.”

De vloer in het shuttlemagazijn.

Behalve voor de uitdagende shuttlevloer heeft Van Berlo ook zijn expertise laten gelden voor het realiseren van de druklagen op de verdiepingen. “De verdiepingsvloeren waren tijdens de bouw moeilijk bereikbaar”, weet Verhoef. “We moesten telkens een flinke afstand van 250 meter(!) overbruggen. Dat vergde goede afspraken met de betonleverancier over de consistentie van de betonsamenstelling. Het mengsel moet die afstand kunnen overbruggen, maar ook leiden tot een goede vloer. Dat is uiteindelijk allemaal perfect gelukt. Tot slot hebben we 37.000 m² aan vloeren behandeld met Ashford Formula, een betonimpregneer op basis van sodiumsilicaat voor minder stofvorming en eenvoudig onderhoud.”

Brandveiligheid is optelsom van advies, producten en services

bolcom-waalwijk-3
Lees het gehele artikel

Het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk is twee jaar na de ingebruikname in 2017 alweer te klein. Fase twee heeft dubbel zoveel vloeroppervlak. Dat betekent nog grotere aantallen mensen op de werkvloer en meer waardevolle pakketten. Bouwbedrijf van de Ven en bol.com kozen ervoor om brandveiligheid te beleggen bij een partij die al in een eerdere fase advies, producten en services leverde: Hoefnagels Fire Safety.

Tekst en beeld | Hoefnagels Fire Safety

Eén van de kernwoorden in brandveiligheid is compartimentering. Dat zijn maatregelen die het verspreiden van brand naar aangrenzende ruimten of naastgelegen gebouwen voorkomen. Doorgangen zijn daarbij de meest kwetsbare punten.

Transportbanden

Transportbanden verplaatsen pakketten door het distributiecentrum van bol.com. De wanden waar de transportbanden doorheen lopen, hebben onvermijdelijk openingen. Bij brand sluiten Firescreen Radiation- en Firescreen Temperature-schermen elk van deze openingen hermetisch af en maken de brandcompartimentering compleet. Een intelligent veiligheidssysteem controleert en regelt dat pakketten op de transportbanden het sluiten van de brandschermen niet belemmeren.

Onder controle

Brandschermen hebben als primaire functie om vlammen te weren. Maar met temperaturen die aan de brandzijde kunnen oplopen tot meer dan 1.000 graden kan de hitte aan de veilige zijde ook zonder vlammen zo groot worden dat materialen spontaan vlam vatten, met een nieuwe brandhaard tot gevolg. De 41 Firescreen Radiation-schermen beperken die warmtestraling tot een veilig niveau. Vijf van de schermen die in het nieuwe deel zijn geïnstalleerd gaan zelfs nog een stapje verder. De wandtemperatuur op de geïnstalleerde Firescreen Temperature-schermen komt gedurende een periode van 60 minuten niet boven de 140 graden. Zo’n periode is voor brandweer en brandbestrijdende voorzieningen vaak voldoende om uitbreiding te voorkomen en de brand onder controle te krijgen.

Uitdagingen

Elke brandwerende oplossing heeft zijn eigen uitdagingen. De montageactiviteiten van de brandschermen hadden soms plaats op grote hoogte in de 34 meter hoge hal. In overleg gebeurde dat voorafgaand aan de installatie van de transportbanden door de leverancier.

Als Hoefnagels Fire Safety op termijn periodieke keuring en onderhoud gaat uitvoeren, is de brandveiligheid van bol.com ook in de toekomst gewaarborgd.

Nieuwbouw bol.com voldoet aan hoogste standaard voor duurzaamheid én werkomstandigheden

Lees het gehele artikel

Om de groei van internetaankopen te kunnen bijbenen, wordt op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk een tweede, volledig gemechaniseerd distributiecentrum gerealiseerd voor webwinkel bol.com. De nieuwbouw is in juli bouwkundig opgeleverd.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Bouwbedrijf van de Ven

De komende maanden zullen de (mechanische) inrichting en tests worden afgerond en worden nieuwe medewerkers getraind en ingewerkt, waarna naar verwachting in 2021 de eerste pakketjes van de band kunnen rollen. Nieuwbouw BFC2 is gekoppeld aan het bestaande ‘fulfilment center’ (BFC1) van bol.com uit 2017, waarmee het totale complex uitgroeit van 50.000 naar 100.000 m². De uitbreiding zal, net als de bestaande bouw, voldoen aan de hoogst mogelijke standaard voor duurzaamheid en werkomstandigheden.

“Dankzij de extra oppervlakte kunnen de meer dan 30.000 partners die via bol.com verkopen, gebruik maken van alle voordelen die het fulfilment center biedt, zoals opslag, innovatief verpakken, sortering en een effectieve logistiek”, vertelt Rick Kromwijk, projectleider van BFC2. “De bouw van de uitbreiding ligt geheel in lijn met ons bestaande fulfilment center en vindt wederom plaats volgens de richtlijnen van BREEAM-NL ‘Outstanding’. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw stonden een optimale daglichttoetreding, optimale loopafstanden en een minimale milieu-impact centraal. En ook als het gaat om de innovatie van de mechanisatie staan optimale werkomstandigheden voorop. Zo zullen de goederen zich verplaatsen naar de werknemers in plaats van andersom, waardoor loopafstanden verder verkleinen.”

Professioneel en flexibel

De nieuwbouw biedt onder andere ruimte aan een goederenontvangstruimte, magazijnruimte en distributieruimte. Aan de voorzijde zijn twee kantoorverdiepingen ingericht, de achterzijde telt één kantoorverdieping. Bovendien zijn op strategische plekken in het distributiecentrum pitstops en een controlroom gerealiseerd. De bouwkundige werkzaamheden, terreininrichting en installatietechnieken zijn door bol.com gegund aan Bouwbedrijf van de Ven. Ook heeft de aannemer uit Veghel een coördinatieverplichting richting de onderaannemers van bol.com, die de montage van de conveyorbanen en de (mechanische) magazijninrichtingen voor hun rekening nemen. De keuze voor Bouwbedrijf van de Ven was een logische, volgens Kromwijk. Niet alleen vanwege de ruime ervaring in het bouwen van (gemechaniseerde) distributiecentra, maar ook door de professionele en flexibele houding. “Het bouwen van een complex project als dit, waarbij bouw en mechanisatie één geheel moeten vormen, in combinatie met de zeer korte tijdslijnen vraagt om een aannemer die proactief meedenkt in oplossingen. Dit doet Bouwbedrijf van de Ven absoluut. We zijn met name enthousiast over de no-nonsense mentaliteit, waarbij de aannemer doet wat hij zegt.”

Om de groei van internetaankopen te kunnen bijbenen, wordt op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk een tweede, volledig gemechaniseerd distributiecentrum gerealiseerd voor webwinkel bol.com.

2.300 funderingspalen

“We zijn al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw betrokken, om de bouwkundige elementen, installatietechnieken en mechanische inrichting voor het nieuwe distributiecentrum optimaal af te stemmen”, vertelt Rob Gielis, projectleider bij Bouwbedrijf van de Ven. “Hierbij hebben we onder meer gebruik gemaakt van een 3D/BIM-model, waarvoor ook de constructeur en installatiepartijen hun input hebben geleverd. We hebben regelmatig clashcontroles uitgevoerd, waardoor aanlopers en faalkosten tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt bleven. In januari 2019 zijn we gestart met de grond- en fundatiewerkzaamheden, waarbij maar liefst 2.300 funderingspalen met een totale lengte van 26,5 kilometer de grond in zijn gegaan. Vervolgens kon gestart worden met de montage van de staalconstructie.”

5,6 miljoen kilo staal

“In slechts zeven maanden tijd is een staalconstructie van in totaal 5,6 miljoen kilo staal gebouwd, inclusief circa 60.000 m² kanaalplaat verdiepingsvloeren”, vertelt Gielis. “Om het staal en de vloeren naar de bouw te vervoeren, waren zo’n 1.200 vrachtwagens nodig. Voor de gevels is gekozen voor een sandwich gevelbeplating. En ook op het dak zijn beplatingspanelen toegepast, afgewerkt met een TPO dakbedekking en voorzien van pv-panelen. Nadat het gebouw wind- en waterdicht was, zijn de begane grondvloer en de druklagen van de verdiepingen gestort, waarvoor in totaal 21.750 m³ beton is geleverd. De belastingen op de begane grond worden afgedragen op circa 5.700 vloerpalen.” 

BREEAM-NL ‘Outstanding’

In oktober 2019 is bol.com gestart met het inhuizen van alle equipment. Op hoogtijdagen liepen tot 400 vakmensen op de bouw, vertelt Gielis, wat vroeg om een goede coördinatie, samenwerking en afstemming. “Dankzij de geweldige inzet van onze vakmensen, onderaannemers én bol.com zijn we erin geslaagd om alle milestones conform de contractuele afspraken te halen.” Om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Outstanding’ criteria zijn alle ritten naar en van de bouw geregistreerd. “Op de bouw is afval bovendien strikt gescheiden en we werkten waar mogelijk met duurzame materialen. In en om het gebouw is LED-verlichting toegepast en op het dak liggen pv-panelen. Een WKO-installatie met twee bronnen voorziet in een duurzame verwarming en koeling van het pand.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Ahold Delhaize/bol.com
Ontwerp en bouwmanagement DENC Netherlands
Aannemer Bouwbedrijf van de Ven
Constructeur Pelecon
Onderaannemers  installaties  Hoppenbrouwers Techniek (E), Terberg Totaal Installaties (W), Altebra Sprinklertechniek (sprinkler)
Vloerelementen VBI Verkoop Maatschappij
Trappen en balustraden Van der Lee Metaal B.V.
Dakbedekking A. van Diessen Dakbedekkingen
Aluminium kozijnen JM van Delft & Zn


Projectinfo

Hoogwaardige aluminium gevelelementen

In navolging van het bestaande ‘fulfilment center’ en in opdracht van Bouwbedrijf van de Ven heeft gevelbouwer JM van Delft & zn de aluminium kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels voor het nieuwe distributiecentrum van bol.com geproduceerd, geleverd en gemonteerd.

“Aan de basis van onze producten liggen hoogwaardige en duurzaam geproduceerde Schüco profielen, die wij zelf bewerken tot complete gevelelementen”, vertelt Remco Kastelijn, projectleider bij JM van Delft & zn. “De vele strookramen zijn in elementen van 4 tot 5 meter naar Waalwijk vervoerd en in het werk gekoppeld.” Een deel van het project is uitgevoerd met ScreenLine beglazing, waarin motorgestuurde llamellenzonwering tussen het dubbele isolatieglas is aangebracht. “Bovendien is een groot deel van de kozijnen voorzien van zonwerende beglazing, waardoor warmte actief wordt buitengehouden terwijl medewerkers wel kunnen profiteren van een maximale daglichttoetreding. De noordgevel van het project is uitgevoerd met regulier HR++ glas met een U-waarde van 1.0, waarmee een hoge isolatiewaarde wordt geborgd.”