Tagarchief: Amsterdam The Style Outlets

‘Locatie was interessant aspect van het project’

Amsterdam The Style Outlets_Common Affairs – beeld Jacklin Gove kopiëren
Lees het gehele artikel

Tegelijkertijd vroeg de ambitieuze deadline om een strak georganiseerde uitvoering. Arnold Robbemont, raadgevend ingenieur bij Zonneveld Ingenieurs, blikt terug op een intensief maar succesvol project.

“In opdracht van Neinver namen we als constructief adviseur deel aan het ontwerpteam van Amsterdam The Style Outlets”, begint Robbemont. “De constructie van het outletcentrum bestaat uit twee parkeerlagen, waarvan de onderste vloer in bestrating is uitgevoerd en de rest in beton. Op de parkeergarage staat de staalconstructie voor de winkellaag, die zich 3,5 meter boven maaiveldniveau bevindt.”

Vervuilde, instabiele ondergrond

Robbemont vervolgt: “Een interessant aspect van het project voor ons was de locatie. We hadden te maken met een terrein dat jarenlang was gebruikt voor de suikerindustrie, wat letterlijk de nodige sporen in de grond had achtergelaten. Daarnaast zorgde de bodemopbouw van veen en klei voor een instabiele ondergrond, en we moesten rekening houden met meerdere watergangen. Aan de ene kant van het terrein ligt een ringvaart en aan de andere kant een wateropslag, die bij hevige regenval snel volloopt. We boden deze uitdagingen het hoofd met onder meer drainage en een grotere randbalk aan de rand van de wateropslag. Met het oog op de ondergrond is eerst een stuk ontgraven en vervolgens een zandpakket aangebracht. Er is geen gewicht toegevoegd, om te voorkomen dat het veen zou gaan inklinken.”

Gevarieerd, groot en een strakke planning

In de realisatiefase voerde Zonneveld Ingenieurs de constructieve berekeningen uit, alsmede de controle van de staalconstructie. Robbemont: “Om de flexibiliteit van de winkels zo groot mogelijk te houden, beperkten we het aantal kolommen tot het minimum. Met stalen portaalconstructies creëerden we de benodigde stabiliteit. Verder besteedden we veel tijd en aandacht aan de constructies voor de uiteenlopende gevels, waaronder grote puien en gemetselde bogen.” De variatie, in combinatie met de enorme omvang en ambitieuze deadline, vereiste een strakke organisatie. “We zijn tot het einde druk geweest met het uitvoeren en aanleveren van teken- en rekenwerk. Bijvoorbeeld voor de installateurs en de partijen die de winkelinrichting verzorgden. We stonden voor een behoorlijke opgave, maar hebben de planning met succes gehaald. Een mooie prestatie van het hele team.”  

Van oud industrieterrein tot shopping hotspot in 23 maanden

Ebbesotografie_UBA_Kerstkaart kopiëren
Lees het gehele artikel

Wat nog geen twee jaar geleden een braakliggend stuk grond was, is nu een shopping hotspot met premium brands, nieuwe merken en horeca.

Amsterdam The Style Outlets is een project van het Spaanse vastgoedbedrijf Neinver. Het outletcenter van zo’n 20.000 vierkante meter bestaat uit bijna honderd winkels op een tweelaagse parkeergarage. In opdracht van Neinver verzorgde BBN het bouwmanagement. Common Affairs werd als architect bij het project betrokken, Zonneveld Ingenieurs als constructeur. De uitvoering was in handen van Bouwcombinatie De Nijs – UBA.

Bodemsanering

“Het definitief ontwerp van de architect en constructeur was ons vertrekpunt”, vertelt Arco Oussoren, bedrijfsleider namens de bouwcombinatie. “In november 2016 sloegen we de eerste damwand langs de ringvaart, één van de waterpartijen in de directe nabijheid van het outletcenter. Daarna moesten we wachten tot de grondeigenaar de bodem gesaneerd had. Die was vanwege het industriële verleden flink vervuild. In december 2018 ging de eerste paal de grond in.”

Draagkrachtige ondergrond

De aanleg van de parkeergarage, waarvan de onderste laag in bestrating werd uitgevoerd, had flink wat voeten in aarde. Gezien de ondergrond, een combinatie van veen en klei, was de kans op zettingen groot. Om de bodem draagkrachtiger te maken, werd deze dieper uitgegraven en voorzien van een zandpakket van 70 centimeter. Oussoren: “Dit moest afdoende zijn voor de bestrating en de afstempeling voor de eerste verdieping op de bestaande, onverharde ondergrond. Dit bleek echter niet overal het geval, waardoor we moesten voorbelasten. Ook plaatsten we stalen rijplaten om de druk te verdelen en stelconplaten ter plaatse van de poeren.”

De winkels worden omgeven door water. (Beeld: Ebbes Fotografie)

Tempo erin houden

Eind november moest het outletcenter open. Om die harde deadline te halen, was in de uitvoering een hoog tempo geboden. Dat dwong de bouwcombinatie tot bepaalde keuzes. Oussoren geeft een voorbeeld: “Voor de eerste en tweede verdieping hadden we 32.000 vierkante meter breedplaten ingekocht. Door de extra zettingen in de voorgaande fase schoof de planning iets op, waardoor ingekochte productietijd van de breedplaten in het gedrang zou komen. Om zeker te zijn van levering, besloten we de productietijd te benutten en de breedplaten tijdelijk op te slaan.” Ook bij de ruwbouw van de winkellaag, een gigantische staalconstructie met kanaalplaatvloeren, zette de bouwcombinatie alles op alles om het tempo vast te houden.

Zoveel mogelijk prefab

“Voor een snelle afbouw prefabriceerden we de gevels zoveel mogelijk”, zegt Oussoren. “Een flinke klus, aangezien de gevels uiteenlopende vormen en afmetingen hebben. Het grootste deel voerden we uit als kant-en-klare elementen, die we in de staalconstructie lieten zakken. De in metselwerk uitgevoerde geveldelen maakten we op locatie.” De Nijs en UBA waren tevens verantwoordelijk voor de installaties in de algemene ruimten en het kantoorgedeelte van het outletcenter. In de winkels bracht de bouwcombinatie alleen de sprinklers aan. De overige installaties, plus de winkelinrichting, gebeurde in nauw overleg met de betreffende partijen. Oussoren: “Met elkaar gaven we invulling aan het hoge kwaliteitsniveau en de BREEAM-ambities van de opdrachtgever.”

Mooie prestatie

Conform afspraak stelde de bouwcombinatie de winkelpanden acht weken voor de opening beschikbaar aan de huurders, zodat zij hun winkels konden afbouwen en inrichten. Op 10 november vond de oplevering van de algemene delen en kantoorruimten plaats. “In 23 maanden gingen we van niks tot wat er nu staat”, blikt Oussoren terug. “Een mooie prestatie.”   


Bouwinfo

Opdrachtgever
Neinver, Amsterdam

Architect
Common Affairs, Amsterdam

Aannemer
Bouwcombinatie De Nijs – UBA, Warmenhuizen