Tagarchief: Amare

Geluidsisolerende en brandwerende deuren die voldoen aan de hoogste eisen

Amare-1
Lees het gehele artikel

In september opende Amare in Den Haag haar deuren. In dit nieuwe cultuurhuis zijn de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium gevestigd. Het gebouw is BREEAM ‘Excellent’ gecertificeerd en wordt gekenmerkt door een hoogwaardige afwerking. Merford Special Doors plaatste er speciale, geluidsisolerende en brandwerende deuren.

De naam zegt het al: Merford Special Doors produceert deuren met speciale eigenschappen, zoals veiligheidsdeuren, utiliteitsdeuren, industriedeuren en gas- en luchtdichte, brandwerende en inbraakwerende deuren. Van ontwerp tot installatie worden de deuren in eigen huis gemaakt. Daar worden ze ook gelakt en voorzien van deurbeslag, drangers en andere accessoires. Na plaatsing voert het bedrijf periodiek onderhoud uit, zodat de deuren veilig blijven en voldoen aan de gestelde eisen.

Voor Amare leverde Merford 296 deurbladen, voor zowel dubbele als enkele deuren. Sommige exemplaren zijn geluidsisolerend, bijvoorbeeld voor de vier zalen, de conservatoriumlokalen en de oefenruimtes. Ook is een deel brandwerend gemaakt of beschikken ze over een combinatie van geluidsisolerende en brandwerende eigenschappen.

Het nieuwe Amare beschikt over vijf zalen.

Flexibel meebewegen met de bouw

De deuren voor Amare werden niet zomaar uitgekozen. Al in 2015 werden de eerste plannen besproken. Daarop volgden tests in een mock-up van het gebouw om de geschiktheid van de deuren te beproeven. De montage vond plaats in 2020 en verliep in 29 fases. In september 2021 was het project pas klaar voor Merford.  “Door de grote hoeveelheid was de productie een uitdaging. Ook waren het geen standaard deuren, maar juist heel klantspecifieke exemplaren. Dit zorgde voor extra druk op de werkvoorbereiding en productie, omdat ervoor gezorgd moest worden dat alles ook daadwerkelijk klopte en paste”, vertelt Olav Cristiaan, projectleider bij Merford Special Doors.

Toen de deuren klaar waren, moesten ze op het juiste moment op de juiste plek komen. En dat terwijl er slechts een beperkte opslag op locatie was. “Daarom was het nodig om spullen just-in-time te leveren. In combinatie met bouwplannen die last minute wijzigden, leidde dit regelmatig tot ad-hoc veranderingen in onze eigen productie- en montageplanning”, aldus Cristiaan.

Een deel van de deuren beschikt over brandwerende eigenschappen.

Gegarandeerde prestaties

In opdracht van bouwcombinatie Cadanz werden de deuren volledig afgewerkt aangeleverd. Het lakwerk was al aangebracht voordat de deuren gemonteerd werden. Cristiaan: “Die montage doen we het liefst zelf, want dan kunnen we de prestaties beter garanderen, bijvoorbeeld op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. Als de montage niet goed gebeurt, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Ook bij Amare hebben we de deuren zelf gemonteerd.” Hij is bijzonder trots dat het bedrijf mee mocht werken aan zo’n prestigieus project. “In Nederland heb je niet veel van zulke gebouwen. Juist in de culturele sector worden bijzondere eisen gesteld. Wij zijn erin gespecialiseerd om geluidsoverdracht tussen ruimtes tegen te gaan. Onze producten doen wat ze moeten doen, zijn tegelijkertijd prettig in gebruik en er is veel mogelijk op esthetisch gebied.”  

De trappen, balustrades en leuningen van Amare komen uit Oudewater

Foto-2—Goudriaan
Lees het gehele artikel

Het aan het Spuiplein gelegen gebouw is vanaf september het nieuwe onderkomen van het Zuiderstrandtheater, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Rondom de realisatie van het immense complex verzorgde Goudriaan Staalconstructies uit Oudewater de levering én montage van een breed arsenaal trappen, balustrades en trapleuningen. Een opdracht die symbool staat voor de gevarieerde kwaliteiten van de staalspecialist.

Met onder meer vier aparte zalen, een oppervlakte van circa 7,5 voetbalvelden en een totale capaciteit van 4.800 bezoekers kan het duurzaam gebouwde Amare terecht als bijzonder worden betiteld. Daaraan leveren ook de door Goudriaan geleverde elementen van rvs en staal een bijdrage. Wanneer na de zomer de deuren opengaan, kan het vakmanschap van het bedrijf door het gehele gebouw worden bewonderd. “Allereerst hebben we alle trappen gemaakt”, vertelt projectleider/calculator Ton Roest namens Goudriaan. “In totaal gaat het om zo’n dertig stuks, variërend van kleine trapjes met twee of drie treden tot circa vijftien ton wegende constructies van vijftien meter lang en twee meter breed die de verdiepingsvloeren met elkaar verbinden. Ultiem zware jongens die zijn samengesteld uit trapbomen van maar liefst vijftien millimeter dik staalplaat met daartussen gelaste treden. In eigen huis ontworpen, vervaardigd en, voorzien van een poedercoating, op locatie tijdens de bouwfase door ons aangebracht met behulp van een bouwkraan.”

Veelzijdig

Behalve met trappen onderstreepte Goudriaan haar veelzijdigheid ook met de levering en montage van diverse andere elementen. Zo verzorgde het bedrijf de bordessen die, om geluidsoverlast of trillingen te voorkomen, nabij de zalen contactloos in de constructie zijn verwerkt. “Ook hier praat je over behoorlijk zware elementen”, zegt Roest. “Ze zijn dan ook met behulp van grote Willems-ankers aan het dak van de hoofdconstructie bevestigd. De voor de bordessen en videranden toegepaste balustrades, in totaal 350 strekkende meter lang, bestaan uit een stijlvolle en tegelijk doordachte combi van dikke rvs staalplaten en veiligheidsglas. Deze glasplaten, eveneens door ons geleverd én gemonteerd, zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een rvs profiel.”

Duizend meter leuning

De door Goudriaan geleverde totaaloplossing omvat ook het plaatsen van de trappen binnen de zes noodtrappenhuizen in het gebouw. Voorzieningen die, net zoals de overige trapverbindingen in het complex, werden gecompleteerd met in totaal zo’n duizend meter in rvs uitgevoerde leuningen. Tot slot tekende de staalspecialist voor de vervaardiging van de uit massieve strippen bestaande lamelhekken, die aan de buitenzijde van Den Haags nieuwste blikvanger kunnen worden bewonderd.   

Architectuur Amare staat in dienst van de beleving

Foto-1—Jo-Coenen
Lees het gehele artikel

De co-productie tussen de bureaus (in de tenderfase/DO-fase ook in samenwerking met NL Architects) heeft geleid tot een stijlvol, alzijdig gebouw met een hoge mate van doorwaadbaarheid rondom. Tegelijk kenmerkt het van buiten compact ogende complex zich door een hoge mate van laagdrempeligheid, variatie en openheid. Juist díe aspecten maken Amare tot een warme en uitnodigende belevingsplek voor de bezoeker. Ongeacht of deze nu komt voor een culturele voorstelling of een kopje koffie tijdens het shoppen….

Beeld van de gevel van Amare aan de Turfmarkt kijkend naar het Spuiplein. (Beeld: CIIID)

De bijdrage van JCAU en NOAHH ging letterlijk van ‘stad tot stoel’, blijkt uit de woorden van Thomas Offermans, directeur/architect binnen het vanuit Amsterdam en Maastricht opererende architectenbureau. “De in 2015 gestarte tenderprocedure betrof niet alleen het gebouw, maar ook het inpassen van zo’n 60.000 m2 woon-/hotelfuncties in het gebied en onze visie op de openbare ruimte met het Spuiplein. Jo Coenen is van die onderdelen de gebiedssupervisor geworden. Qua architectuur behelst het deel van JCAU (als onderdeel van de bouwcombinatie Cadanz) de Concertzaal en het volledige front of house, het publieke deel van het gebouw. De gevel is samen met NOAHH en NL Architects bedacht. NOAHH tekende voor het ontwerp van de back of house binnen het complex, het Koninklijk Conservatorium en de zalen – het Danstheater, de Conservatoriumzaal en Amare Studio. Verder hebben we in dienst van de gebruikers samen met NOAHH, Brunn Ontwerp en Studio Aziz Bekkaoui een deel van het interieur ontworpen. Een dergelijke brede ontwerpverantwoordelijkheid maakt deze opdracht bijzonder en heeft ervoor gezorgd dat we dwars door de verschillende schaalniveaus heen een stempel hebben kunnen drukken. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”

Fragment van de Concertzaal van Amare met de foyergebieden ervoor.

Iedereen welkom 

Binnen Amare zijn veelzijdigheid, gastvrijheid en beleving de toverwoorden. Via een doordachte mix van moderne en klassieke interieurelementen en een rijkheid aan kleur en materialen wordt een sfeer gecreëerd waarin iedereen zich welkom voelt. De gebruikers en betalende bezoekers van Amare, maar ook de Hagenaren en toevallige passanten. Tot aan de vierde verdieping kan men vrij het gebouw in. Een gegeven dat de interactie tussen de stad en het gebouw aanzienlijk moet vergroten. “In het ontwerp is door het hele gebouw heen volgens het open building principe ruimte gemaakt voor een flink aantal gevarieerde en flexibele ruimten”, aldus Offermans. “Groot en klein, massaal en intiem: iedereen vindt hier wel een plekje. Daarnaast is het gebouw zeer duurzaam en zonder al te veel problemen aan te passen aan veranderende gebruikersbehoeften. Het combineren van al die afzonderlijke wensen en aspecten in een ontwerp, zeker in de voor het publiek toegankelijke ruimten, is hier echt de uitdaging geweest.” 

Het resultaat van de geleverde inspanningen mag er echter zijn. Daaraan leveren de markante balustrades en trappen van Goudriaan Staalconstructies een meer dan substantiële bijdrage, zo meent Offermans tot slot. “Het zwarte staalwerk is niet alleen beeld- en sfeerbepalend, het vormt ook een stijlvolle en bovenal verbindende factor tussen alle domeinen en ruimten in het gebouw. Kenmerken die prima matchen met de belangrijkste functie van Amare: mensen in een aangename entourage bij elkaar brengen, zodat ze samen mooie dingen kunnen leren en beleven.   

Projectbureau Velox draagt bij aan uniek en duurzaam cultuurpaleis in Den Haag

Projectartikel_-_Amare_(artist_impression)[2] kopiëren
Lees het gehele artikel

Er worden vier zalen gebouwd voor dansvoorstellingen, concerten en podiumkunsten. Amare wordt in gebruik genomen door het Zuiderstrandtheather, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

De naam is ontleend aan het Latijnse werkwoord amare (liefhebben) en het Italiaanse a mare (aan zee). Tijdens de ontwikkeling werd dit project Onderwijs en Cultuur Cluster (OCC) genoemd door de Gemeente Den Haag.

7 bouwlagen

De bouw van Amare op het Haagse Spuiplein startte 1 juni 2007 officieel. Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur) verrichtte de start. Dat deed hij samen met burgemeester Pauline Krikke, de directeuren van de culturele instellingen en bouwcombinatie Cadanz. Het cultuurcomplex telt 7 bouwlagen en moet voorzien worden van het duurzaamheidcertificaat BREEAM-NL Excellent.

Indeling en voorzieningen

Wanneer bezoekers het gebouw binnenstappen gaan zij de dynamiek van cultuur al ervaren. De theaterzaal ligt direct achter de foyer en biedt 1300 zitplaatsen. Op het grote podium komen dans, cabaret, opera’s, musicals en theatervoorstellingen. Er kunnen enorme decors gebouwd worden, want de backstage is groot.

Op de tweede etage is de concertzaal gelegen. Deze biedt ruimte voor 1500 bezoekers. Het Residentie Orkest, andere grote orkesten en musici gaan daar optreden. De studio’s van Nederlands danstheater liggen op de tweede verdieping. Metershoge ramen en een spiegelwand maken die ruimtes heel licht. Op de 3e verdieping ligt de repetitiezaal die met een uitschuifbare tribune ruimte heeft voor 200 personen.

Fotografie: Martin de Winter, Pelsuma Bouwtoezicht. In de theaterzaal worden decortrekken (trussen) gemonteerd. Hiermee kunnen decorstukken, licht en geluid bewegen in verticale richting.

Onderwijs en amusement op een plek

Het conservatorium is te vinden vanaf de vierde etage. En op diezelfde etage ligt de vierde zaal van Amare, de ensemblezaal. Overdag vindt er onderwijs plaats en ’s avonds zo’n 300 concerten per jaar voor 600 toeschouwers per avond. Op verdieping 4, 5 en 6 zullen zo’n 1000 conservatoriumstudenten en 200 scholieren kunnen studeren. Zij worden in Amare opgeleid tot musicus of danser.

Duurzaamheid

Amare heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Het is echter niet standaard om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Daarom wordt er een zogenaamd bespoke-traject doorlopen. Dit is samen met de Dutch Green Building Council (DGBC), de beheerder van BREEAM-NL, opgezet. Hierbij is dus sprake van een op maat gemaakte beoordelingsrichtlijn voor Amare.

Om in aanmerking te komen voor het certificaat is in beginsel goed nagedacht over onder andere het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving. Concreet kun je bij Amare denken aan de geplaatste LED-verlichting, zonnepanelen (+/- 4.000 m2), koudeopslag in de bodem en hemelwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Betrokken partijen

Het gebouw is ontworpen naar de nieuwste akoestische inzichten door architecten JCAU en NOAHH. De opdrachtgever is de gemeente Den Haag. De hoofdaannemers zijn Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw (samen bouwcombinatie Cadanz). En de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zijn gerealiseerd door HOMIJ.

Ook Velox-collega Martijn de Bruijn draagt bij aan dit project. Dat doet hij met zijn kennis en kunde op het gebied van installatietechniek waarbinnen hij al jaren werkzaam is. Op zijn 16e is hij begonnen als hulpmonteur en is sindsdien doorgegroeid naar kwaliteitscontroleur en toezichthouder. Op dit project beoordeelt hij dan ook de installaties op kwaliteit en veiligheid. De Bruijn, die voor dit interview een pauze inlaste van zijn kluswerkzaamheden thuis, neemt ons mee en vertelt enthousiast over het nieuwe cultuurcomplex.

Velox-professional Martijn de Bruijn

Vier gebouwen onder één omhulsel

‘’Een aantal bijzondere elementen van het gebouw zijn de akoestische scheidingen en de dilataties. Maar vooral de manier van aanleggen is bijzonder te noemen. De aanpak waarbij er zulke hogen eisen worden gesteld wat betreft akoestiek, komt maar in enkele gebouwen in Nederland voor.’’

‘’Daarnaast hebben de vier zalen een eigen fundering. Het zijn daardoor eigenlijk vier gebouwen onder één omhulsel. En die gebouwen moeten gelijktijdig gebruikt kunnen worden zonder dat de gebruikers overlast hebben van elkaar. Denk hierbij aan geluid, maar ook aan trillingen. Zo moet het voor de gebouweigenaar mogelijk zijn om tegelijkertijd een concert te laten plaatsvinden, artiesten te laten repeteren en een theatervoorstelling te hosten. Tevens moeten de overige voorzieningen op hetzelfde moment gebruikt kunnen worden, zoals de opnamestudio’s en de onderwijsomgevingen.’’

Kanalen en leidingen bewegen mee met het gebouw

‘’Door alle zalen is er klimaatbeheersing middels kanalenwerk, leidingenwerk en dergelijke aangelegd. Het is alleen niet de bedoeling dat trillingen worden overgebracht van de ene naar de andere ruimte. Op iedere dilatatie die zowel een akoestische ontkoppeling is, hebben we daarom flexibele glijbeugels aangebracht. Als het gebouw beweegt, moeten de kanalen en leidingen ook mee kunnen bewegen. Daarmee voorkom je de trillingen.’’

‘’Dus om trillingen en spraakoverdracht tegen te gaan zitten er zitten flexibele verbindingen tussen de kanalen, zitten er speciale doorvoeren in de wanden die afgedicht worden, en moeten er extra lagen gips om de rozetten heen geplaatst worden. Die zaken zijn echt heel belangrijk. Misschien wel het belangrijkst, zeker voor mij als toezichthouder op veiligheid en kwaliteit om op te letten. De eisen die op dit project gesteld worden aan de verplaatsing van geluid en trillingen heb ik dan ook nog niet eerder gezien. Dit is vrij uniek in ons land.’’