Tagarchief: Aeres Hogeschool Almere

‘Groen’ als rode draad door gezond, slim, energetisch en circulair schoolgebouw

AERES1_PCF_8432
Lees het gehele artikel

Iedereen is geprikkeld om innovatief mee te denken

Dit schooljaar werd de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool in Almere in gebruik genomen. Dit duurzame en circulaire pand, ontworpen door BDG Architecten, vormt één van de paradepaardjes van de Floriade met als thema ‘Growing Green Cities’. De specialisten van HEVO kregen de opdracht om de architectenselectie te begeleiden, het Programma van Eisen op te stellen en het bouwmanagement op zich te nemen. Architecten, aannemers, fabrikanten en leveranciers werden continu uitgedaagd om met de meest innovatieve circulaire alternatieven te komen. Deze nieuwbouw krijgt een Platinum WELL-certificering. 

Aan de westkant van de gevel zorgen transparante PV-panelen voor energieopwekking én zonwering.

De Aeres Hogeschool Almere, met opleidingen in biologie, voeding & gezondheid, groene stedelijke ontwikkeling, geo media & design en duurzame bedrijfskunde wilde een huisvesting die bij haar visie paste. Toen de Floriade aan Almere toegewezen werd, startte de directie gesprekken met de gemeente om op het terrein van de expo een nieuwbouw berekend op circa 900 studenten te realiseren. “De directie had hoge ambities op het gebied van flexibiliteit, gezondheid, duurzaamheid en circulariteit en sprak ons aan om het project in handen te nemen”, zegt Willem Adriaanssen, partner bij HEVO. “We hebben het ruimtelijk-functionele en technische Programma van Eisen opgesteld en de (Europese) selectie van de architect en het ontwerpteam begeleid. Daarna verzorgden we het bouwmanagement en kosten-, management- en onderhoudsadvies voor ontwerp en realisatie inclusief de aanbesteding van de uitvoerende partijen.”

Het groendak doet dienst als verblijfsruimte, leer- en experimenteergebied en waterbuffer voor verwarming/koeling en de bewatering van planten.

Smart, duurzaam en circulair

De gevels van dit slimme, energetische gebouw hebben afhankelijk van positie en oriëntatie verschillende eigenschappen. Aan de westkant zorgen transparante PV-panelen voor energieopwekking én zonwering, terwijl de oostzijde volledig groen is en met de seizoenen meekleurt. Het groendak doet dienst als verblijfsruimte, leer- en experimenteergebied en waterbuffer voor verwarming/koeling en de bewatering van planten. Er is een systeem dat instaat voor het gebouwbeheer en de aansturing van de klimaatinstallaties, maar ook data verzamelt over de bezetting en het gebruik van de ruimtes.

Op een metalen luifel werden nog meer zonnepanelen aangebracht.

“Gedurende het hele traject hebben we alle bouwpartners geprikkeld om het maximale op het gebied van duurzaamheid en circulariteit na te streven”, licht Adriaanssen toe. “Vanuit een vastgelegd budget gaven we iedereen de ruimte om innovatieve oplossingen voor te stellen. In de ontwerpfase brachten we ontwerpers, fabrikanten en leveranciers samen om elkaars projecten en producten te ontdekken. Die kennis werd uiteindelijk in het bestek opgenomen. In de aanbesteding van de uitvoerende werkzaamheden presenteerden aannemers en installateurs ook nog eens diverse innovatieve alternatieven.”

Er werden verschillende circulaire materialen gebruikt, waaronder hergebruikt hout voor de tribunetrappen.

Directievoerder Malco van den Eijnde (HEVO) vult aan: “Het gebouw heeft een demontabele opzet en de ruimtes zijn eenvoudig aanpasbaar. Uiteindelijk werden verschillende circulaire materialen gebruikt, waaronder een biocomposiet gevelbekleding, hergebruikt hout voor tribunetrappen en buitenmeubilair en gerecyclede metalstuds voor de binnenwanden. Dit is tevens het eerste gebouw waar een zo hoog percentage aan teruggewonnen cement en betongranulaat gebruikt wordt. Verder werd er gekozen voor een stalen draagconstructie, aluminium kozijnen en houtskeletbouw voor de achtergevel.”

WELL-certificering

Ook de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers was een belangrijk thema. Op voorstel van HEVO werd dan ook voor een WELL-certificering gegaan. “Bij het voorontwerp werd het basisniveau niet gehaald, maar in de uitvoeringsfase dachten we aan een GOLD-label om finaal een Platinum WELL-certificering te bereiken. Zo werd aandacht besteed aan de optimalisatie van daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek en beweging”, sluit Adriaanssen af. “Het groen op de gevel geeft niet alleen een speciale uitstraling, maar zorgt ook voor een verminderde opwarming van het binnenklimaat. De planten zijn één voor één geselecteerd en er zijn ook kasten voor vleermuizen, vogels en insecten voorzien. Binnenin werd een ‘groene long’ gecreëerd met veel verschillende soorten planten en bloemen van begane grond tot dak. De Aeres Hogeschool Almere werd intussen bekroond met de Circular Award 2022 categorie Public.”  


Projectinfo

Ook voor de interieurafwerking werden gerecyclede materialen gebruikt

Niet alleen de gevel van de nieuwe Aeres Hogeschool springt in het oog. Ook de interieurafwerking is tot in de kleinste details uitgedacht en met de grootste nauwkeurigheid uitgevoerd. Ook hier staan circulariteit en het gebruik van gerecyclede materialen centraal. De specialisten van Afbouw Coördinatie Nederland (ACN Totale Afbouw) werden ingeschakeld voor de montage van systeemplafonds, metalstud wanden en koven. 

“Na een aanbestedingsdossier werden we geselecteerd voor de montage van 3.000 m² aan systeemplafonds en 2.800 m² aan metalstud wanden en koven. Alle materialen in dit project zijn cradle-to-cradle gecertificeerd. Er werden onder meer oude gipsplaten ingezameld, die dan in de fabriek verwerkt werden tot nieuwe platen”, vertelt Thomas Jacobsen, bedrijfsleider van ACN Totale Afbouw. “Dit project bracht toch wel de nodige uitdagingen met zich mee. Zo moesten in wanden en plafonds de voorzieningen gemaakt worden om bloembakken te monteren. Bovendien moesten we er rekening mee houden dat heel wat installaties in wand en plafond geïntegreerd werden. De grootste uitdaging was uiteindelijk de korte bouwtijd, die slechts 12 weken bedroeg.”

Bij ACN gaan ze echter geen enkele uitdaging uit de weg en dan is een dergelijk project je uiteraard op het lijf geschreven. Overal in Nederland werkt deze verzameling van afbouwbedrijven samen met aannemers aan de meest uiteenlopende opdrachten. “Ondanks de omvang van deze opdracht hebben we de werkzaamheden toch binnen de vooraf vastgelegde termijn kunnen afwerken”, stelt Jacobsen. “We zijn heel trots dat we aan de realisatie van dit toch wel uitzonderlijke groene, duurzame en circulaire nieuwbouwproject hebben mogen meewerken.”

Natuur in en om een experimenteel gebouw: Aeres Hogeschool wordt de groene long van Almere

Aeres_3 – Photo kopiëren
Lees het gehele artikel

Het energieneutrale en circulaire gebouw krijgt niet alleen een groene omgeving, maar wordt zelf ook letterlijk groen dankzij beplanting aan de gevel en op het dak. Zo moet het een inspirerende leer- en werkomgeving worden.

Tijdens de Floriade van 2022 zal het gebouw dienstdoen als ontvangstgebouw.

Het nieuwe gebouw van de hogeschool komt op het terrein waar in 2022 de Floriade plaatsvindt. Het staat bij de ingang van de campus en zal tijdens de Floriade dienst doen als ontvangstgebouw. Hier komen onderwijs, onderzoek en wetenschap samen. Het is één van de eerste onderdelen van het Floriadeterrein dat bijna af is. “Het hele terrein wordt voorzien van groenvoorzieningen en ook binnen in het gebouw komt veel groen, met groene wanden en bomen ín het gebouw”, vertelt Reinold Jansen, projectleider bij Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.. Dit bedrijf is de bouwkundig aannemer voor de Aeres Hogeschool.

Het gebouw biedt veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten op een ontspannen manier.

WELL-certificaat

Onderwerpen die aan bod komen bij het hbo-onderwijs zijn food, nature en urban green. Het is dan ook geen wonder dat bij de bouw van de school veelvuldig rekening wordt gehouden met het milieu, circulariteit, duurzaamheid en het welzijn van de gebruikers. Zo is het doel om een WELL-certificaat te behalen, wat aangeeft dat de gezondheid en het welzijn van de gebruikers optimaal gewaarborgd zijn. Als materiaalgebruik is gekozen voor hergebruikte en herbruikbare materialen. Jansen: “De basis is een staalconstructie met een betonnen dak en souterrain, met daaroverheen een staalconstructie met betonnen vloeren en houtskeletbouw wanden. We hebben er 100% gerecyclede beton en gerecyclede toeslagproducten toegepast.”

Ook aan de binnenzijde van het gebouw is volop aandacht voor groen, met veel planten.

Groen in en op het gebouw

Elke gevel heeft een andere eigenschap en bijbehorende uitstraling, afhankelijk van de positie ten opzichte van de zon. Van de buitenkant wordt 25% bekleed met groen en één gevel wordt volledig bedekt met zonnepanelen. Behalve een hoogwaardige gevelisolatie krijgt het gebouw een triple solar energiedak, met collectoren die gebruikt worden voor de warmtekoudeopslag. Ook komt er op het dak een buitenruimte waar de schoonheid van het bijzondere gebouw optimaal beleefd kan worden.

Een groot deel van de gevels wordt bekleed met planten.

Het interieur wordt gemaakt van circulaire materialen die hergebruikt worden en in de toekomst ook opnieuw ingezet kunnen worden voor nieuwe projecten. Doorzichten maken contact tussen verschillende verdiepingen, lokalen en werkplekken mogelijk. Van binnen is de groene omgeving mooi zichtbaar, maar ook in het interieur is plaats voor bomen en planten. Al dit groen aan en op het gebouw wordt bewaterd met opgevangen regenwater.   

Aan de binnenkant van de school kijk je door de zonnepanelen heen naar buiten.

Extra flexibiliteit

De oplevering voor het gebouw staat gepland voor de bouwvak en dat gaat zeker lukken, volgens Jansen. Ook al beslaat de bouwperiode slechts een jaar, wat bijzonder kort is voor een dergelijk bouwwerk. “In de uitwerking hebben de experimentele elementen extra flexibiliteit nodig”, vertelt hij. “Dat geldt voor alle betrokken partijen, want het is beslist geen dertien-in-een-dozijngebouw. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar het is ook een mooi project met veel bijzondere onderdelen die je normaal gesproken niet tegenkomt. Daarom is het ook een erg mooi referentieproject.”  

Projectinfo 

Veilige steigerconstructie voor Aeres Hogeschool

Als alles volgens plan blijft verlopen, dan starten de studenten na de zomervakantie hun onderwijs in het nieuwe gebouw van de Aeres Hogeschool in Almere. In opdracht van Aannemingsmaatschappij Hegeman monteerde Derks Steigerbouw B.V. het steigerwerk rondom de ruwbouw, zodat de metselaars op een veilige manier hun werk konden doen. 

Derks Steigerbouw B.V. monteert en demonteert stalen en aluminium steigers en verhuurt steigermaterialen voor de bouw, industrie en particulieren. Voor het inpakken van steigerconstructies verzorgt Derks Steigerbouw B.V. ook krimpfolie en netten. Voor de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool was de steigerbouwer vijf weken bezig. Directeur Eppo Derks vertelt: “We doen vaker projecten voor Aannemingsmaatschappij Hegeman en zusterbedrijf Jansman Bouw. Die samenwerking verloopt altijd goed, omdat beide partijen zich goed aan de gemaakte afspraken houden.”

Hegeman maakte de tekening voor de steigerconstructie en Derks Steigerbouw B.V. bouwde alles volgens de regels op. De steigermonteurs zijn allemaal hooggekwalificeerd en VCA gecertificeerd. Zo wordt aan alle strenge veiligheidseisen voldaan.

Projectinfo

Geen werk te groot, geen klus te klein

De Aeres Hogeschool in Almere wordt de groenste hogeschool van Nederland en daar hoort natuurlijk een groene gevel bij. Delen van de gevel zullen bedekt worden met levende planten en ook de materialen voor de overige geveldelen moeten vanzelfsprekend van een goede kwaliteit en duurzaam zijn. Cladding Team Holland uit Hoogeveen past hier daarom Neolife gevelbekleding toe.

De Neolife gevelbekleding bestaat uit natuurzuiver houtcomposiet. Jan Vermeulen van Cladding Team Holland vertelt: “Het wordt gemaakt van houtafval uit duurzaam beheerde Europese bossen en heeft een kleine koolstofvoetafdruk. Alle overige componenten zoals kleuringen en hechtmiddelen zijn vrij van oplosmiddelen, waardoor het voor 100% recyclebaar is. Het is niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook qua levensduur.”

Cladding Team Holland startte de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2021, onder het motto ‘geen werk te groot, geen klus te klein’. Het bedrijf is thuis in traditionele dak- en gevelbeplatingen, sandwichpanelen, hoogwaardige aluminium dak- en gevelafwerkingen, aluminium composiet gevelbeplating, biocomposiet gevelbekleding en keramische gevelafwerking. Hoewel het bedrijf jong is – opgericht in 2017 – hebben de directie en stafmedewerkers ieder meer dan 30 jaar ervaring in het vakgebied. Het bedrijf is actief in heel Nederland, met de nadruk op het gebied boven de lijn Arnhem-Den Haag.

Bouwinfo

Architect BDG architecten
Bouwkundig aannemer Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.
Projectmanagement HEVO
Bouwfysica/akoestiek en brandveiligheid DGMR
Constructie-ingenieur JVZ Ingenieurs
Installaties HOMIJ
Groenvoorzieningen De Koninklijke Ginkel Groep
BVO 4.000 m²