Magazines / Stedenbouw 761

Stedenbouw 761

Een bijzondere tijd, ook in de bouw

We leven in een bijzondere tijd, waarin in enkele weken alles op zijn kop is komen te staan. Zowel in ons privéleven als op ons werk. Waar veel sectoren inmiddels ‘op hun gat’ liggen, is het mooi om te zien dat de meeste bouwprojecten in Nederland en België ondanks het coronavirus toch kunnen doorlopen en dat bedrijven en medewerkers zich zeer flexibel en welwillend opstellen om processen – zo veel en zo goed als mogelijk – ongehinderd doorgang te laten vinden.

Voor deze editie van Stedenbouw magazine hebben we weer een uitgebreide selectie bouwprojecten verzameld. Zoals de nieuwbouw van het nieuwe, excentrieke logistieke centrum van DL Logistics Group en Jocotrans in Bodegraven, dat aan de allerhoogste duurzaamheidsscore BREEAM-NL ‘Outstanding’ voldoet. In het project wordt slim gebruik gemaakt van restwarmte. Bovendien zijn in het gebouw hoogwaardige panelen met een hoge Rc-waarde toegepast. Op het dak worden circa 2.000 m² PV-panelen gemonteerd, met een piekvermogen van circa 275 Wp per paneel. Tot slot is overal in het gebouw energiezuinige LED-verlichting toegepast. Door veel aandacht te besteden aan de plaatsing van de armaturen, zijn het aantal armaturen én het energieverbruik per m² gebouwoppervlak tot een minimum beperkt. Dankzij het gebruik van sandwichpanelen in combinatie met betonpanelen met een hoogwaardige metselstructuur gaat het gebouw qua look and feel volledig op in zijn omgeving.

Ook de moeite waard is de artikelenserie over De Stadhouders in Den Haag, dat de bouw van drie nieuwe, luxe appartementengebouwen omvat. De gebouwen Frederik Hendrik, Maurits en Casimir worden gerealiseerd bovenop een gezamenlijke, verdiepte parkeergarage en hebben elk hun eigen karakter en charme. Onder andere dankzij de diverse hoogteverschillen en gebouwbreedtes.

Verder besteden we in deze uitgave aandacht aan het nieuwe Van der Valk hotel in Deventer, het 
CO2-neutrale distributiecentrum van Moonen Packaging in Weert, het XXL distributiecentrum van DSV in het Zeeuwse Tholen, het nieuwe stationsgebouw in Assen en de bouw van het eerste multiculturele rouwcentrum (Afscheidshuis Amsterdam Zuidoost) in Amsterdam. In ons woningbouwkatern leest u onder andere over de bouw van 300 tijdelijke studentenwoningen bij de Berenkuil in Eindhoven, de bouw van woontoren Terras aan de Maas II in Spijkenisse en de realisatie van The Terraced Tower in Rotterdam. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn (brandwerende) sandwichpanelen, industrievloeren, circulair slopen en bouwen, prefab bouwen en veiligheid in de bouw. Ik wens u weer veel leesplezier.

Namens het volledige team van Stedenbouw magazine wil ik u bovendien bedanken voor uw inzet in deze vreemde en onzekere tijd. Let goed op elkaar, houd de moed erin en vooral… blijf gezond!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: