Magazines / Stedenbouw 760

Stedenbouw 760

Bent u al circulair bezig?

Een bouwsector waarbij nieuw materiaal volledig is uitgebannen, is bijna onmogelijk te halen. Daarvoor zijn er nog te grote hobbels die genomen moeten worden bij het toepassen van secundair materiaal, blijkt uit een nieuw onderzoek van het EIB, in samenwerking met Metabolic en SGS Search.

In 2050 moeten we in een volledig circulaire economie leven, met een voor 100% circulaire bouw. Echter is dit een wel heel ambitieuze opgave, volgens het EIB. Theoretisch gezien kan er in de toekomst genoeg materiaal vrijkomen, maar dat betekent niet dat dit allemaal te gebruiken is. Uit berekeningen blijkt dat in 2030 59% van al het benodigde materiaal uit de keten zelf kan worden gewonnen. Dit percentage is hoger dan de doelstelling van het kabinet (50%), maar in de praktijk zal een veel kleiner aandeel ook daadwerkelijk hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. Het toepassen van dit materiaal kan in de praktijk namelijk op tegenslagen stuiten, vertelt projectleider Samira Errami in Cobouw. “Immers heb je te maken met bewerkingsslagen, waardoor het gebruik van hergebruikt materiaal veel duurder wordt. Of met kwaliteitseisen en regelgeving. Als je dit allemaal meerekent, komt het percentage materiaal dat we uit de keten winnen en ook daadwerkelijk gebruiken, veel lager uit.” Hoeveel lager, weet het EIB (nog) niet. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig….

Hoewel een 100% circulaire bouw nog ver weg is, worden op dit vlak wel steeds meer initiatieven genomen. In deze editie van Stedenbouw vindt u diverse voorbeelden. Zo wordt bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost circulair beton verwerkt. Daarbij is een deel van het beton dat is vrijgekomen bij de sloop van het voormalige Frankemaheerd-complex zonder kwaliteitsverlies hergebruikt. Of wat dacht u van de bouw van het Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen, waarin onder meer een circulair interieur is toegepast?

Behalve over circulariteit leest u in deze Stedenbouw editie alles over de energietransitie, Nul-op-de-Meter wonen, (prefab) daksystemen en bouwveiligheid. Sprekende projecten in deze uitgave zijn o.a. de bouw van het AFAS Experience Center in Leusden, de realisatie van een nieuw apotheekgebouw voor het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, het nieuwe hoofdkantoor voor Sligro Food Group in Veghel en de bouw van het allergrootste distributiecentrum (Zalando, 140.000 m²) in Bleiswijk. In het woningbouwkatern leest u onder meer over de bouw van project De Groene Kaap in Rotterdam, Dok40 in Eindhoven en OurDomain Amsterdam South East in Amsterdam. De uitgave sluit af met enkele prachtige monumentale projecten, zoals de vernieuwing en verbouwing van Paleis Het Loo in Apeldoorn en de herbestemming van het Noorderbad in Groningen tot stijlvol appartementencomplex. Kortom: we hebben weer een bomvolle uitgave voor u samengesteld. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: