Magazines / Stedenbouw 759

Stedenbouw 759

Bijzonder jaar met bijzondere projecten

Voor uw ligt alweer de laatste uitgave van 2019. Wat is het afgelopen jaar weer voorbij gevlogen, met fantastische projecten zoals de nieuwbouw van Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, datacentercampus CyrusOne in Amsterdam, Up:town in Amsterdam, de European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam en Hourglass in Amsterdam. En ook in deze laatste uitgave hebben we nog een aantal interessante projecten voor u verzameld. Zoals de nieuwbouw van nhow Amsterdam RAI in Amsterdam, een hotel met een iconisch ontwerp en een zeer originele programmering. Het ontwerp van OMA laat zich het best omschrijven als een markante toren, bestaande uit drie ten opzichte van elkaar gedraaide driehoekige volumes, bovenop een transparante plint. De verdraaiingen vinden plaats boven de tiende en zeventiende verdieping en veroorzaken driehoekige overstekken van twaalf meter. De unieke vorm is geïnspireerd op Het Signaal, de prominente reclamezuil naast het RAI-complex. Waar de meeste hotels bestaan uit een begane grond met algemene voorzieningen en daarboven een toren met hotelkamers, is in nhow Amsterdam RAI rigoureus voor een andere indeling gekozen, waarbij de entree, ontvangst en lobby door elkaar heen lopen op de begane grond en eerste verdieping. Duurzame maatregelen zijn onder andere zonnepanelen, een WKO-installatie, waterinfiltratie en het gebruik van circulaire materialen.

Zeer de moeite waard is ook de artikelenserie over de Zalmhaven, dat met een ranke, 215 meter hoge toren straks het hoogste gebouw van Nederland herbergt. De zogenaamde Zalmhaven I biedt plaats aan 256 appartementen en krijgt een nog nader te bepalen publieksfunctie. Daarnaast voorziet de Zalmhaven in twee torens van circa 70 meter (Zalmhaven II en III), een op maaiveld gelegen parkeergarage in het midden van de plot en diverse herenhuizen daaromheen. Uniek is niet alleen de omvang en hoogte van het project, maar vooral dat de high-rise vanaf de vijfde verdieping gerealiseerd wordt met een hijsloods; een klimmende loodsconstructie voorzien van bovenloopkranen. Deze fabriekshal op hoogte klimt per week één verdieping naar 187 meter. De topconstructie van de toren, de kroon, wordt vervolgens uit het dak van de hijsloods naar boven gevijzeld.

Naast nhow Amsterdam RAI en de Zalmhaven besteden we in deze Stedenbouw uitgave aandacht aan o.a. de nieuwe bedrijfshal met kantoor van Metacon in Moordrecht, de bouw van Prologis DC8 op Trade Port Noord in Venlo en de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op het Utrecht Science Park. In het woningbouwkatern leest u alles over de herbestemming voor het bloembollenveilinggebouw in Lisse tot Het Nieuwe Havenkwartier, woontoren Xavier op de Amsterdamse Zuidas en de nieuwe ‘Dichters-woningen’ in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Kortom: we hebben weer een bomvolle uitgave voor u.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: