Magazines / Stedenbouw 758

Stedenbouw 758

De bouw produceert het meeste afval, maar….

Van alle EU-landen weet Nederland het grootste deel van de materialen opnieuw te gebruiken. Daar staat tegenover dat ons land per inwoner ook de meeste afval produceert. Van alle sectoren produceert de bouw het meeste afval, gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie en landbouw. Echter maakt de bouw ook het meest gebruik van gerecyclede materialen. Dat meldt het CBS op basis van de gereviseerde Materiaalmonitor 2014-2016, dat het maakte in opdracht van het PBL. Van alle materialen die in Nederland gerecycled werden, werd bijna 54 procent gebruikt in de bouw, gevolgd door de landbouw (16 procent) en de voedingsmiddelenindustrie (10 procent). Gemiddeld bestaat in een productieproces bijna 15 procent van de materialen uit gerecyclede producten. In de bouw is dat 38 procent.

In deze Stedenbouw editie komen diverse mooie projecten aan bod, waarin gebruik is gemaakt van gerecyclede materialen. Zoals de nieuwbouw voor Danone in Hoofddorp, dat één van de duurzaamste, gezondste en meest comfortabele nieuwbouwkantoren in Europa moest worden. De nieuwbouw combineert duurzame maatregelen, zoals het gebruik van gerecycled staal en beton, met slimme oplossingen die essentieel zijn voor het welbevinden van de gebruikers. Dit zal Danone niet alleen een LEED Gold, maar ook een WELL Gold certificering opleveren. Bij het ontwerp werd optimaal rekening gehouden met het milieu, door te besparen op energie en water én door de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd werd de nadruk gelegd op een gezond binnenklimaat en een comfortabele, veelzijdige werkomgeving.

Ook een uitstekend voorbeeld van recycling is de renovatie van het voormalige Rabobank-kantoor aan de Fellenoord 15 in Eindhoven, dat ontwikkeld wordt volgens de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria en na oplevering ten minste voldoet aan energielabel A++. “Ons streven is om een hoogwaardig gebouw op te leveren met een maximaal comfort, een gezond binnenmilieu en een minimaal energieverbruik”, vertelt Jeroen Post, Senior Development Manager bij projectontwikkelaar EDGE Technologies. “Een moderne warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem, 488 (781 m²) pv-panelen op het dak en klimaatplafonds in alle kantoorruimtes geven hier optimaal invulling aan. Het gebouw wordt opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Bovendien wordt de verlichting uitgevoerd met een innovatieve LED-techniek, die nog slechts 5,2 W/m² verbruikt.” Echter de meest duurzame ingreep is dat een groot deel van het bestaande vastgoed wordt hergebruikt. “Kortgezegd wordt het bestaande gebouw van een nieuwe jas voorzien en zodanig geüpdatet, dat het weer 50 jaar duurzaam vooruit kan.”

Andere utiliteitsprojecten die in deze uitgave de revue passeren, zijn de ‘gouden’ nieuwbouw voor de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten, de ingrijpende renovatie van kantoorgebouw De Walvis in Amsterdam, de nieuwbouw voor De Eekhoorn Dutch Furniture in Hoorn en de herontwikkeling van de Fenixloodsen in Rotterdam. In het Woningbouwkatern besteden we o.a. aandacht aan nieuwbouwprojecten De Looiershof in Maastricht en de Hoge Regentesse in Den Haag, de duurzame gevelrenovatie op de Rösener Manzstraat in Rotterdam en de transformatie van het Bonnefantenklooster in Maastricht. Daarnaast kunt u in deze uitgave alles lezen over de toepassing van thermische energie uit oppervlaktewater en/of duurzame warmtepompnetten en hebben we diverse onderwijsprojecten voor u verzameld. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: