Magazines / Stedenbouw 756

Stedenbouw 756

Werk aan Sagrada Familia na 137 jaar eindelijk legaal

Barcelona heeft begin juni eindelijk een vergunning afgegeven voor de bouw van de Sagrada Familia, die 137 jaar geleden begon. De vergunning is geldig tot 2026. Dat moet volgens de bouwers genoeg zijn om de centrale torens van de basiliek te voltooien. De torens moeten 172,5 meter hoog worden, waarmee de Sagrada Familia het hoogste gebouw van de stad kan worden. Voor de bouw is een budget van 374 miljoen euro vrijgemaakt.<

De aanvraag voor de vergunning was al ingediend in 1885, maar de beslissing over deze aanvraag is nergens terug te vinden en waarschijnlijk zoekgeraakt in de stedelijke bureaucratie. Tot nu toe was al het werk aan het beroemde ontwerp van Antonio Gaudí dan ook illegaal. Burgemeester Ada Colau sprak in oktober over een uiteindelijke bouwvergunning voor het uitzonderlijke bouwwerk. Begin juni werd de vergunning daadwerkelijk ondertekend. Hiervoor moest de Sagrada Familia wel diep in de buidel tasten; de vergunning kost 4,6 miljoen euro. Daarnaast moet 36 miljoen betaald worden aan de gemeente voor de verbetering van de bereikbaarheid van de basiliek.

Hoewel de bouw van de Sagrada Familia zeer interessant is om te volgen, zoeken we het in deze Stedenbouw editie iets dichter bij huis. Want ook in ons land worden vooraanstaande projecten gerealiseerd. Zoals project Schoonschip in Amsterdam-Noord, dat de meest duurzame drijvende wijk van Europa moet worden. Bij de bouw van Schoonschip zijn 48 families en diverse bouwbedrijven en adviesbureaus betrokken. Tien architecten staan in voor het esthetische ontwerp van de 30 waterwoningen, die plaats moeten bieden aan 46 huishoudens. Voor de bouw van de waterwoningen zijn sec duurzame bouwmaterialen en technieken gebruikt. Benieuwd welke? Blader dan snel verder!

Ook de moeite waard is de bouw van de iconische woontoren State nabij Station Amstel in Amsterdam, dat het nieuwe woongebied langs de Weespertrekvaart markeert. De 70 meter hoge woontoren met 262 huur- en 43 koopappartementen is geïnspireerd op de architectuur van de Flatiron Building in New York en kenmerkt zich door een bijzondere, driehoekige vorm en decoratieve gevel in neo-renaissancestijl.

Thema’s die in deze uitgave aan bod komen, zijn dakluiken, parkeerdaken, certificeringen & regelgeving en het Predicaat Excellent Concept. Daarnaast besteden we aandacht aan FORUM Rotterdam, het nieuwe distributiecentrum voor horecagroothandel Sligro in Deventer, het AFAS Experience Center in Leusden en de renovatie van het monumentale Wereldmuseum in Rotterdam. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: