Magazines / Stedenbouw 755

Stedenbouw 755

Duurzaam en klimaatbestendig bouwen

In 2050 willen we allemaal wonen en werken in gebouwen die klimaatneutraal zijn. Dit lijkt nog ver weg, maar is het niet. De bouw speelt een sleutelrol in de transitie naar een duurzaam en klimaatbestendig Nederland. Niet voor niets zetten opdrachtgevers, adviesbureaus, architecten, aannemers, installateurs en andere stakeholders in de bouw volop in op duurzaamheid, energiezuinigheid en circulariteit. Daarvan zijn de artikelen in deze Stedenbouw editie weer een sprekend voorbeeld. Zoals de bouw van de European Medicines Agency (EMA) aan de Amsterdamse Zuidas, dat conform de standaard van het Rijksvastgoedbedrijf bijna energieneutraal wordt. Bovendien krijgt het gebouw, net als de andere gebouwen op de Zuidas, een BREEAM-NL ‘Excellent’-certificering. Duurzame LED-verlichting, zonwerende aluminium frames aan de gevel, een daktuin, een groene wand én diverse binnentuinen geven hier op bijzondere wijze invulling aan.

Of wat dacht u van de transformatie van de vier kantoorpanden van Vesteda op het Amsterdamse bedrijventerrein Overamstel in Amsterdam? Deze gebouwen zijn onlangs in paren geassembleerd en opgehoogd tot eigentijdse, robuuste woongebouwen met 191 vrijesector-appartemeten. “Men had om economische redenen kunnen slopen. De eigenaar wilde echter maatschappelijk verantwoord omgaan met deze panden”, aldus Joost Ector van Ector Hoogstad Architecten. “Een mooie uitdaging voor ons, om mee te ‘engineeren’ aan een dergelijke ontwikkeling.” Boaz de Boer van Heddes Bouw & Ontwikkeling: “Het creëren van extra daglicht door middel van glaspartijen vroeg om verwijdering van delen van de betonconstructie. En de logistieke ruimte voor de realisatie van de koppelconstructies was krap. De optopping kende bovendien een totaal andere bouwlogistiek dan de transformatie van het bestaande casco, die omsteigering vereiste. Behoorlijk uitdagend dus, maar als partijen die elkaar vertrouwen geloven in het eindresultaat en vroegtijdig keuzes vastleggen, kun je met slimme oplossingen iets unieks doen.”

Ook zeer de moeite waard is de artikelenserie over de transformatie van de voormalige fabriekshal op het H-Park in Hilversum, waar in het verleden klinkende namen zoals Nivea, NOS, Hoge school van de Kunsten en het Omroepmuseum gevestigd waren. Met behoud van haar industriële look wordt het park omgeturnd tot een plek waar wonen, werken en ontspannen in elkaar overvloeien. Benieuwd hoe? Blader dan snel verder!

In deze Stedenbouw editie kunt u bovendien alles lezen over de bouw van de nieuwe werf van Feadship/Royal van Lent in Amsterdam, het nieuwe hoofdkantoor van Loyens & Loeff (Hourglass) in Amsterdam, het nieuwe hoofdkantoor van Somfy in Hoofddorp en de realisatie van woon- en winkelcomplex Markt van Matena in Papendrecht. Daarnaast hebben we een aantal mooie woonprojecten voor u verzameld, zoals de verduurzaming van de 111 woningen in Heerhugowaard naar Nul-op-de-Meter, de bouw van het luxe appartementencomplex Greenville in Utrecht en de transformatie van de Pauluskerk in Den Haag tot luxe woongebouw. Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: