Magazines / Stedenbouw 752

Stedenbouw 752

Een bomvolle uitgave, met bijzondere projecten

Aan de Amsterdamse Zuidas – omringd door de RAI, de A10 en de Europaboulevard wordt hard gewerkt aan de bouw van het nhow Amsterdam RAI Hotel, dat met 650 kamers, 25 verdiepingen en bijzondere faciliteiten zoals een televisiestudio, een skybar, een galerie, een beeldentuin en een spa het grootste hotel van de Benelux moet worden. Terwijl de betonnen kern gestaag zijn weg naar boven volgt, vinden enkele verdiepingen lager sterke staaltjes constructie- en gevelwerk plaats. Tegelijkertijd wordt zowel binnen als buiten alles uit de kast gehaald om aan het esthetische beeld van Rem Koolhaas (OMA) te voldoen.

In deze editie besteden we ruim aandacht aan het nieuwe, viersterrenhotel RAI Hotel, dat wordt ontwikkeld door COD, Being Development en NH Hotels in samenwerking met OMA. Naast de bouwkundig aannemer, ingenieursbureaus, interieurarchitect, beton- en staalbouwer komen onder andere de W- en E-installateurs, dakdekker, gevelproducent en diverse toeleveranciers aan het woord. Wist u bijvoorbeeld dat tijdens de bouw 586 trillingsarme heipalen, 342 gewi-ankers, 1.300 ton constructiestaal, 13.000 vierkante meter gevelelementen en meer dan 17.000 vierkante meter keramische wand- en vloertegels worden toegepast?

Ook interessant is de artikelenserie over het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout, dat het grootste, nieuwste en meest duurzame distributiecentrum van Lidl is geworden. De nieuwbouw van circa 55.000 vierkante meter is opgebouwd uit een draagframe van betonnen kolommen, met daar bovenop een dakconstructie met stalen spanten. Voor de scheidingswanden is gekozen voor betonwanden, die grotendeels brandwerend zijn uitgevoerd. De onderste vier meter van de gevel is gemaakt van beton. Daarboven zijn sandwichpanelen in drie tinten grijs gemonteerd, die het distributiecentrum een bijzondere look & feel geven.

Ten opzichte van het laatste Lidl-project in Waddinxveen (BREEAM-score: 92,4%)heeft het distributiecentrum in Oosterhout (95,3%) een iets andere lay-out gekregen. De gebouwvorm, detailleringen, materialen en technieken zijn echter grotendeels gelijk gebleven. Met uitzondering van de inbraakwerendheid van de gevel. Voor de bouw zijn grotendeels dezelfde partijen als in Waddinxveen gecontracteerd, die in deze Stedenbouw uitvoerig over hun werkzaamheden vertellen.

De artikelen worden gecompleteerd met projectbeschrijvingen van onder meer de nieuwbouw voor KoffiePartners in Zwijndrecht, het nieuwe hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht, het nieuwe distributiecentrum voor supermarktketen Hoogvliet in Bleiswijk, het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen en iconische woontoren The Muse of Rotterdam. In ons woningbouwkatern worden onder andere de renovatie van de Molenbossenflats in Blerick, de bouw van woontoren Lumière in Den Haag, de bijzondere renovatie van de Lindenhove-flat in Apeldoorn en de renovatie van de Duindoornflat in Groningen besproken. Ik wens u weer veel leesplezier!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: