Magazines / Stedenbouw 751

Stedenbouw 751

‘De bouw kan niet meer om prefab heen’

In de utiliteits- en woningbouw wordt steeds vaker gekozen voor prefab elementen. Niet verwonderlijk, want met prefab elementen kan niet alleen slimmer gebouwd worden, ook de kwaliteit van de bouwwerken groeit. Immers worden de elementen binnen en onder de beste omstandigheden geproduceerd. Daar kan geen in het werk gemaakt product bovenop. Bovendien biedt prefab een oplossing voor het enorme tekort aan handjes op de bouw.

Naast prefab beton- en staalelementen worden vandaag de dag ook steeds meer ruimtes geprefabriceerd. Denk bijvoorbeeld aan keukens en badkamers, maar ook aan volledige gebouwunits. De bouw van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is hier een mooi voorbeeld van. Kenmerkend voor dit gebouw is de modulaire opzet. Alle productieruimtes hebben een standaardraster van 25 bij 25 meter, waarvan 5 meter geschikt is voor logistieke bewegingen. Hierdoor blijft een vlak van 20 bij 20 meter over, waarin precies een modulair kantoorpaviljoen past. Hier kunnen huurders werkplekken op maat inrichten, maar ze kunnen er ook voor kiezen om een doorlopend productieveld te houden. De kantoorpaviljoens bestaan in de basis uit een gelamineerde houtconstructie met houten vloerelementen. Daar bovenop wordt een geluidsisolerende en trilling-absorberende vloerplaat gemonteerd, die wordt afgewerkt met een tapijttegel met dempende onderrug. Verder worden in de paviljoens systeemplafonds en systeemwanden gemonteerd. Van de vloer tot aan de constructie is gekozen voor glaswanden, die niet alleen zorgen voor een maximale transparantie, maar ook het contact tussen de verschillende huurders en bezoekers stimuleren. Daarmee wordt maximaal invulling gegeven aan de ambitie van BIC om samen te leren, innoveren en produceren in een state-of-the-art werk- en leeromgeving.

Ook zeer de moeite waard is de artikelenserie over het nieuwe kantoorgebouw voor het European Patent Office (EPO) in Rijswijk, dat inmiddels gereed is om te worden ingehuisd. Voor EPO is een transparant kantoorgebouw ontworpen en gebouwd, dat gegarandeerd ‘fit for purpose’ is tot tien jaar na de oplevering. Hoge kwaliteit bouwmaterialen, de nieuwste gebouwtechnieken en een efficiënte monitoring leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

In ons woningbouwkatern valt met name de renovatie van de sociale huurwoningen in de wijk Maarswold in Stadskanaal op. In opdracht van woningcorporatie Lefier worden hier 204 woningen uit de jaren ’60 verduurzaamd van label D naar Nul-op-de-Meter. Of wat dacht u van de renovatie en verduurzaming van in totaal 419 woningen in de Wijchense wijken Heilige Stoel, Kraaijenberg en Homberg, in opdracht van woningcorporatie Talis, het groot onderhoud in de Indische Buurt in Vlaardingen of het groot onderhoud van 444 woningen in de Muziekbuurt in Heemskerk? De woningbouwprojecten worden aangevuld met sprekende reportages over de nieuwbouw van Pontsteiger en State in Amsterdam, het Ommelander Ziekenhuis in Groningen, het Indoor Klimcentrum in Leeuwarden, hotel De Bergen in Eindhoven, het Noordgebouw in Utrecht en Euroma in Zwolle. Ik wens u weer veel leesplezier.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 750