Magazines / Stedenbouw 750
stedenbouw 750

Stedenbouw 750

750 edities vol bouwprojecten en ontwikkelingen

Voor u ligt alweer de 750e editie van Stedenbouw magazine. De eerste uitgave van het magazine – dat destijds nog ‘Rotterdam bouwt’ heette, verscheen op 15 maart 1946; precies vijf jaar nadat Nederland zich had overgegeven aan de Duitsers, op 15 mei 1941 dus. Een dag eerder, 14 mei, was binnen korte tijd de Rotterdamse binnenstad platgebombardeerd. Enfin, de historische feiten zijn bekend. Na de oorlog moest Rotterdam weer worden opgebouwd en verslagen van die projecten werden dus al snel vastgelegd in ‘Rotterdam bouwt’. Het blad had als ondertitel ‘Maandblad gewijd aan de wederopbouw van Rotterdam’, kostte destijds drie gulden per jaar, verscheen maandelijks en werd uitgegeven door het Rotterdamsch Nieuws- en Persbureau. Op de voorpagina van de eerste, twaalf pagina’s tellende editie een foto van de Coolsingel en een over twee pagina’s verdeeld artikel waarin werd gefilosofeerd over de wederopbouw van de stad.

Eén van de artikelen sloot af met de woorden ‘De vele met dit bouwen verbonden problemen (!) zullen hun weerspiegeling vinden in Rotterdam Bouwt’. Dat is in de afgelopen 750 edities jaar nooit veranderd: in het magazine worden nog steeds bouwprojecten en ontwikkelingen in de bouw beschreven. In het begin dus alleen van Rotterdamse projecten, zoals het nieuwe Oogziekenhuis aan de Schiedamse Singel en de nieuwe noodbioscoop Lutusca aan de Kruiskade. Maar in die naoorlogse jaren werd natuurlijk niet alleen in Rotterdam gebouwd. Ook in andere steden moest de oorlogsschade worden hersteld. Bovendien groeide de bevolking en dus waren er woningen en andere voorzieningen nodig. In de jaren na het verschijnen van de eerste editie van ‘Rotterdam bouwt’ kreeg de redactie dan ook steeds vaker het verzoek om eveneens bouwprojecten in andere steden te belichten. Na een kleine tien jaar besloot ze aan die verzoeken gehoor te geven. Dat kon echter niet onder de bestaande titel, dus werd het blad halverwege de jaren ‘50 ‘Stedebouw’ en later ‘Stedenbouw’ genoemd.

Ook in deze jubileumeditie hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals de bijzondere nieuwbouw van Hotel Jakarta Amsterdam, dat niet alleen zeer spectaculair maar ook heel duurzaam is geworden. Of wat dacht u van de nieuwbouw van het Mariskwartier in Vlaardingen, de transformatie van de Meelfabriek in Leiden, de bouw van de nieuwe topsporthal in Ede en de bouw van het tweede e-fulfilment center (EFC) voor supermarktketen Jumbo in Raalte?

Daarnaast komen in deze editie veel vaste adverteerders van Stedenbouw aan het woord. Zij vertellen niet alleen over hun bedrijf en (innovatieve) producten en diensten, maar ook over de projecten waarmee zij bezig zijn én hun plannen voor de toekomst.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 749