Magazines / Stedenbouw 749
stedenbouw 749

Stedenbouw 749

De bouw zit flink in de lift!

Aannemers hebben het steeds drukker. De bouwproductie loopt sneller op dan verwacht, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2017 groeide de bouwproductie met 5,7 procent, en deze snelle groei lijkt zich in 2018 voort te zetten. In januari was de bouwproductie al 10 procent hoger dan dezelfde maand van het jaar ervoor. Zo goed heeft de bouw er sinds 2008 niet meer voor gestaan!

De bouw heeft zijn handen vol aan een sterke woningmarkt. Maar ook de infra- en utiliteitsmarkt staat niet stil, dat bewijzen onder andere de projecten die we voor deze Stedenbouw editie voor u hebben verzameld. Zoals de nieuwbouw van de drielaagse ondergrondse parkeergarage inclusief terreininrichting op het Jaarbeursplein in Utrecht. Tijdens deze bouw wordt gebruikgemaakt van een opvallend, volledig betonnen stempelraam, dat onderdeel is van de definitieve dakconstructie van de parkeergarage maar ook tijdens de uitvoering al grote voordelen bood. Tijdens de ontgraving van de bouwput diende het fijnmazige betonnen raster op maaiveldniveau reeds als bouwterrein, onder meer voor de plaatsing van graafmachines. Tijdens de definitieve cascobouw onder de grond kon met het omzetten van prefab verdiepingskolommen naar in het werk gestorte kolommen voor de -1 vloer worden volstaan om de dakconstructie te vervolledigen. Dit scheelde de aannemer niet alleen een werkgang, maar leverde ook een aanzienlijke kostenbesparing op.

Ook interessant is de transformatie van het voormalige theater in Zierikzee tot Mondragon hotel. Na een forse ingreep, waarbij een deel van de bebouwing wordt gesloopt, zal binnenkort worden gestart met de bouwactiviteiten waarbij de gebouwen in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Inclusief de authentieke details, maar zonder in te boeten aan hedendaags comfort. Benieuwd hoe? Blader dan snel verder!

Een optimaal comfort staat ook centraal bij de renovatie van 39 woningen in het Schilderskwartier in Woerden, die worden verbouwd tot gasloze Nul-op-de-Meterwoningen. Om hiertoe te komen, worden niet alleen nieuwe, geïsoleerde gevels aangebracht, maar ook nieuwe daken met zonnepanelen voorzien. Warmtepompen en warmteterugwininstallaties voorzien de woningen van de benodigde warmte. Verder krijgt elke woning mechanische ventilatie, een driefasenaansluiting en een nieuwe slimme meter. De installaties bevinden zich in een gecombineerde energiemodule, met twee slimme installatiekasten tussen de voordeuren van de gespiegelde woningen.

Naast Woerden worden ook in Enschede (’t Getfert), Vlaardingen (Soendalaan) en Voorhout (Hoogh­kamer) Nul-op-de-Meterprojecten uitgevoerd, waarover u in deze Stedenbouw uitgave alles kunt lezen. Verder besteden we onder andere aandacht aan de nieuwbouw voor AnimalCare in Harderwijk, de bouw van het nieuwe DC voor Picnic in Utrecht, de vernieuwbouw van Corendon Village in Badhoevedorp, de bouw van het Olympic Hotel in Amsterdam en de transformatie van het voormalige V&D-complex op de Kalverstraat in Amsterdam. In onze specials staan we bovendien uitgebreid stil bij de Beurs Renovatie 2018 en circulair slopen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 748stedenbouw 750