Magazines / Stedenbouw 748
stedenbouw 748

Stedenbouw 748

Hoe duurzaam is uw bouwproject?

Weinig staat de bouw van het mega-zonnepark in Vlagtwedde-Harpel (Groningen) nog in de weg. Projectontwikkelaar Powerfield wil daar maar liefst 320.000 pv-panelen (totaal vermogen 109 MWp) plaatsen op een oppervlak van 126 ha. Begin februari verklaarde de rechter een bezwaar van omwonenden ongegrond omdat ze geen directe belanghebbenden zijn. De gemeenteraad van Westerwolde is na eerdere bedenkingen overstag. RVO/EZ kende al eerder een SDE-subsidie toe.

Powerfield in Dokkum gaat niet alleen bij Vlagtwedde het veruit grootste zonnepark van Nederland aanleggen – in opgesteld vermogen ruim drie keer de huidige koploper Sunport in Delfzijl – maar wil ook in Groningen een assemblagefabriek voor zonnepanelen opzetten waar zo’n 150 mensen aan de slag kunnen. Om het park landschappelijk in te passen, wordt er een bessenkwekerij van 20 hectare om het zonnepark aangelegd.

GroenLeven heeft half februari drie zonneparken opgeleverd in de gemeente Ooststellingwerf. De zonneparken kennen een totaal vermogen van 23 megawattpiek. Daarbij is onlangs ook het zonnepark in Middelburg (14,5 megawattpiek) afgerond. Eind februari is de bouw begonnen van het, tot nu toe, grootste Haagse zonneproject. Zonnepark ‘t Oor voegt met een opbrengst van 2 Megawatt aan stroom ongeveer 15% toe aan de zonne-energie die in totaal in Den Haag wordt opgewekt.

Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse investeerders zien een grote markt in zonnepanelen en azen op vrije hectares, waar zij grote zonnepanelenvelden kunnen aanleggen. De projecten schieten als paddenstoelen uit de grond, ondersteund door de vele miljarden euro’s aan steun die door het kabinet worden toegekend. Voor de komende maanden staan al tientallen nieuwe Nederlandse zonneparken in de planning, en dit is volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame energie nog maar het begin.

Met de energiedoelen van Parijs is het vooruitzicht, stappen steeds meer bedrijven, corporaties én bewoners over op duurzame energie. Hoewel er nog veel te winnen is, is de lijst met duurzame initiatieven lang. Dat kunt u ook lezen in deze Stedenbouw editie, waarin we verschillende duurzame projecten voor u hebben verzameld. Zoals de nieuwbouw van NewLogic III, dat het eerste gasloze distributiecentrum van Nederland wordt en de nieuwbouw voor FrieslandCampina in Meppel, dat zowel op een duurzame manier als met duurzame materialen plaatsvindt. In onze special over Nul-op-de-Meter woningen besteden we uitgebreid aandacht aan de mogelijkheden om nieuwe én bestaande bouw te verduurzamen. Leen van Dijke, voorzitter van de vereniging Stroomversnelling, vertelt bovendien over de prestaties van de afgelopen jaren én de doelstellingen voor de toekomst.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-747stedenbouw 749