Magazines / Stedenbouw 746
stedenbouw-746

Stedenbouw 746

‘Opwekkingskansen zonne-energie nog onderbenut’

Dakpannen met zonnecellen erin, gevels die zonne-energie opwekken, glas dat stroom produceert: het kan allemaal al, technisch gezien. En het moet ook, want er zijn te weinig daken om met rechttoe-rechtaan zonnepanelen in de benodigde stroomopwekking te voorzien. En toch gebeurt het nog maar mondjesmaat. Daar moet en zal verandering in komen, was de boodschap eind oktober in het Stadhuis in Eindhoven. Zuidoost-Brabant heeft een verzoek ingediend bij het Rijk om een experimenteerzone te worden, waar regels op de schop gaan.

In het Stadhuis hield het consortium Impuls, dat bezig is met de renovatie en verduurzaming van Eindhovense gemeentegebouwen als het Stadhuis, Mercado en het NRE-kantoor, een bijeenkomst om ‘nieuwe ideeën uit de markt op te halen’. De zes bedrijven in Impuls zoeken hiertoe proactief naar de nieuwste toepassingen, zeker ook op het gebied van in bouwmateriaal geïntegreerde zonnecellen.

Duurzame opwekking is hot item in de bouw. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Uit cijfers van het duurzame energie platform REN21 blijkt dat de wereldwijde capaciteit van duurzame energie vorig jaar met 9 procent is gegroeid, met 161 gigawatt tot 2017 gigawatt. Bijna de helft van de groei komt door de toename van het gebruik van zonne-energie; windenergie is goed voor een derde van de groei.

In deze editie van Stedenbouw hebben we diverse projecten voor u verzameld, waarin duurzame opwekking een rol speelt. Zoals de nieuwbouw van de parkeergarage in het stationsgebied van Driebergen, dat de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland is. Of wat dacht u van de transformatie van de voormalige Knoopkazerne van de landmacht in Utrecht-centrum tot Rijkskantoor De Knoop, waar zuinig omgaan met materialen en energie, evenals hergebruik gedurende het ontwerp en de bouw centraal stonden?

Ook interessant zijn de artikelen over het Noordgebouw in Utrecht, dat de verschillende gebruikersgebieden van Utrecht Centraal moet gaan verbinden, de nieuwbouw voor Hogeschool Utrecht op het Utrecht Science Park, de verbouwing van een oud kantoorgebouw tot ‘Zaanhotel’ in Zaandam en de nieuwbouw van het iconische State gebouw in Amsterdam Amstel.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-745stedenbouw-747