Magazines / Stedenbouw 745
stedenbouw-745

Stedenbouw 745

Circulair inkopen in de bouw

Behalve duurzaamheid en energiezuinigheid staat circulariteit steeds hoger op de agenda van architecten, aannemers, adviseurs en leveranciers. BAM zet hierin een nieuwe stap met de ontwikkeling van een Circular Building Platform (CBP)-systeem waar bedrijven gerecyclede producten voor in de bouw kunnen inkopen. Het bouwbedrijf hoopt zo andere bedrijven te stimuleren om circulair te werken.

Het CBP-systeem – een soort Marktplaats voor de bouw – is bedacht tijdens het bouwen van Circl, het nieuwe, circulaire paviljoen van ABN AMRO. Tijdens de bouw van dit paviljoen was het lastig om bijvoorbeeld wanden neer te zetten van hergebruikte puien. Deze waren namelijk moeilijk te verkrijgen. Rutger Sypkens, manager commercie en planontwikkeling en één van de bedenkers van het systeem, merkte toen dat het makkelijker zou zijn als er een Marktplaats was waar je hergebruikte bouwmaterialen kon vinden. Dat zou namelijk veel tijd, geld en moeite besparen. Met die gedachte is het CBP-systeem opgericht.

De bedoeling van het systeem is dat eigenaren hier producten op zetten uit panden die gesloopt of gerenoveerd moeten worden, inclusief een productpaspoort met informatie over bijvoorbeeld de fabrikant en de productcode. Ook kunnen gebruikers van het systeem zien wat de conditie van het product is, hoe het gedemonteerd kan worden en wanneer het onderdeel beschikbaar is. Voor de eigenaren van de onderdelen is er ook een voordeel. Zij verdienen namelijk aan de verkoop van hun onderdelen, in plaats van dat zij het naar de stort brengen.

Dat circulariteit hot item is, bewijzen onder andere de artikelen in onze special (semi)permanente huisvesting en modulair bouwen, dat volgens de diverse aanbieders niet alleen flexibel en zeer duurzaam is richting de toekomst, maar ook comfortabel, schaalbaar en betaalbaar. Waardoor de vraag naar dergelijke huisvesting snel stijgt, in alle sectoren. Daarbij houdt ook Cor Wittekoek, branchesecretaris van Bouwend Nederland-vakgroep GBO in zijn column een pleidooi voor circulair bouwen, waarbij hij zich met name focust op recycling van vlakglas.

Zeer de moeite waard zijn ook de artikelen over NoMA House aan de Amsterdamse Zuidas, het Groninger Forum in de Groningse binnenstad, het Anne Frank Huis in Amsterdam en het Eiffelgebouw in Maastricht.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-744stedenbouw-746