Magazines / Stedenbouw 744
stedenbouw-744

Stedenbouw 744

‘Hergebruik brengt circulaire bouw in stroomversnelling’

In een onlangs gepubliceerd rapport heeft ING Economisch Bureau de kansen en bedreigingen voor circulair bouwen in kaart gebracht. Uit het rapport blijkt onder andere dat volledig hergebruik van bouwmaterialen meer winst oplevert dan ‘downcycling’. Circa 35 procent van de Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouwafval. Daarvan wordt 95 procent gerecycled door de bouwsector. Hierbij wordt het bouwpuin verwerkt tot bijvoorbeeld granulaat of fundering onder wegen.

‘Downcycling’ levert hierbij minder waarde op dan wanneer de bouwmaterialen of zelfs complete bouwonderdelen hoogwaardig worden hergebruikt. Voor groothandels en sloopbedrijven ligt de kans van de circulaire bouwsector daarom in het slim ontmantelen van gebouwen, concludeert ING. Omdat op die manier hoogwaardig hergebruik van de bouwonderdelen efficiënter wordt gemaakt.

In verschillende actuele bouwprojecten wordt deze gedachte al omarmd, zoals u kunt lezen in deze Stedenbouw editie. Waaronder in het Galileo Reference Centre (GRC) op het Space Business Park in Noordwijk, dat zich kenmerkt door een circulair ontwerp, inclusief de gevel. Daarbij is het gebouw ook flexibel ontworpen, om maximaal in te spelen op veranderende ruimte-indelingen en functies in de toekomst.

Ook zeer de moeite waard zijn de artikelen over de Pontsteiger; de iconische nieuwbouw in de voormalige Houthavens van Amsterdam, het nieuwe distributiecentrum van vidaXL in Venlo en Hotel KauwgomBallenFabriek in Amsterdam. Daarnaast hebben we verschillende woonprojecten voor u verzameld, waaronder de Nul-op-de-Meter renovatie van 96 woningen in Arnhem Presikhaaf, waarbij hoogwaardige isolatie, slimme installaties en gebruik van duurzame energie centraal stonden. In het kader van de deal Stroomversnelling zijn alle woningen hier voorzien van een compleet nieuwe, zeer goed isolerende buitenschil met een Rc-waarde van 7.0., evenals lucht/water warmtepompen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en zonnepanelen op het dak.

Duurzaamheid speelde ook een sleutelrol bij de bouw van de 79 luxe Harbour Village water- en strandvilla’s aan het Veerse Meer, bestemd voor het hogere marktsegment in Nederland, België en Duitsland. Evenals bij de bouw van de ‘Camelia’ en ‘Oleander’ woongebouwen aan de Groenelaan in Amstelveen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-743stedenbouw-745