Magazines / Stedenbouw 741
stedenbouw-741

Stedenbouw 741

‘Duurzaamheid wordt steeds meer gemeengoed’

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft onlangs een lijst met duurzame gebouwen gepubliceerd, die kans maken op het winnen van de internationale BREEAM Awards. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ’s werelds duurzaamste gebouwen. Voor 2017 staat de award-uitreiking gepland voor 7 maart. Dit jaar zijn acht Nederlandse gebouwen genomineerd, namelijk: het hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in het Limburgse Haelen, het nieuwe kantoor van Triodos Bank op Landgoed de Reehorst, nabij Utrecht, de grootschalige renovatie van het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Energy Academy, die onlangs werd opgeleverd op de Groningse Zernike Campus, het duurzame hoofdkantoor van de Nederlandse sigarenproducent Royal Agio Cigars, De Heuvel in Eindhoven en de distributiecentra van Bol.com en Van Loon in Son.

Duurzaamheid wordt steeds meer gemeengoed in nieuwbouw-, renovatie- en transformatieprojecten. Dat kunt u ook lezen in deze Stedenbouw editie, waarin we een groot aantal duurzame projecten voor u hebben verzameld. Zoals de nieuwbouw van het logistieke centrum ‘New Logic VI’ voor Rhenus Logistics. Vanuit de gedachte ‘duurzaamheid is de toekomst’ zet ontwikkelaar Dok Vast hier hoog in op het behalen van een BREEAM-certificering. Zo wordt veel aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat met voldoende daglicht. Er wordt gebouwd met duurzame materialen en het gebouw wordt voorzien van triple beglazing, extra wand- en dakisolatie, LED-verlichting en een warmtepompinstallatie. Daarnaast wordt actief rekening gehouden met de flora en fauna op het buitenterrein.

Zeer duurzaam is ook de renovatie en verduurzaming van het hoofdkantoor van Alliander in Arnhem, waarbij hergebruik van materialen voor esthetische verbeteringen ging. In totaal is ruim 95 procent van de verwijderde materialen opnieuw gebruikt. Zo is het interieur vervaardigd uit het oude meubilair en zijn bestaande deuren gebruikt ter bescherming van de bestaande trapleuningen, die behouden blijven en voor het maken van bekistingen. Slooppuin is gebuikt voor het opvullen van nieuwe muren of voor de bestrating rondom het gebouw. Plafondplaten zijn schoongemaakt en opnieuw gebruikt. En bestaande isolatie uit de binnenwanden is benut ter isolatie van de gevel. Het complex voorziet voor een groot deel in haar eigen energiebehoefte. Dit wordt mogelijk gemaakt door onder andere het gebruik van zonnepanelen, een warmte- en koudeopslag in de bodem en slimme meet- en regelsystemen. Duurzaamheid in optima forma dus.

Ook kunt u in deze Stedenbouw editie alles lezen over de nieuwbouw van het Singer theater in Laren, de Openbaar Vervoer Terminal in Breda en het stadskantoor in Venlo, dat volledig Cradle to Cradle is gerealiseerd.

Namens het volledige team van Stedenbouw wens ik u veel leesplezier, een prachtige jaarwisseling en een goed en gezond 2017

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-740stedenbouw-742