Magazines / Stedenbouw 740
stedenbouw-740

Stedenbouw 740

‘Eigentijdse vormen in een nieuw jasje’

De meer dan tweeduizend jaar geleden uitgevonden schroefvorm van de Griekse wiskundige Archimedes blijkt nog immer populair. Ook bij de bouw van de multifunctionele parkeergarage van RAI Amsterdam, waar twee grote, naast elkaar gelegen betonnen stijgpunten in de vorm van wokkels in het oog springen. Na een intensieve bouwperiode van elf maanden is de nieuwe parkeergarage – die verspreid over negen ruimte biedt aan 1.050 parkeerplaatsen – een feit. In deze Stedenbouw editie leest u alles over de bouw, waarin multifunctionaliteit en duurzaamheid een rol speelden.

Daarnaast besteden we in deze uitgave aandacht aan de nieuwbouw voor het European Patent Office (EPO) in Rijswijk, dat met zijn transparante voorzetgevel een nieuwe, architectonische landmark voor de stad vormt. De realisatie van het 1.750 werkplekken tellende hoogbouwpand is volgens de makers ‘een nieuwe uitdaging op weg naar steeds slimmere en duurzamere gebouwen’. Gewerkt wordt op basis van een duimendik Programma van Eisen, waarin zelfs eisen ten aanzien van de luchtkwaliteit in de kantoorruimten nauwkeurig zijn voorgeschreven. Het 26 verdiepingen hoge gebouw wordt uitgevoerd in een staalconstructie met veel glas. Installaties en voorzieningen moeten zoveel mogelijk uit het zicht worden weggewerkt. En dat zorgt voor de nodige uitdagingen.

Uitdagend was ook de bouw van Hotel Nassau, het eerste vijfsterrenhotel van Noord-Brabant, dat is ondergebracht in drie 15e- en 16e-eeuwse hofwoningen, het bakstenen ‘Liefdesgesticht’ en een neogotische kapel. Na een grondige cascorestauratie kon hier gestart worden met de transformatiewerkzaamheden, waarbij de vroegere uitstraling aan de buitenzijde zoveel mogelijk is gehandhaafd. Binnen is een hoogwaardige hotelomgeving gerealiseerd met 95 kamers, een fitnessruimte, restaurant, zaal en vergaderkamers, waarbij historische balken, glas-in-loodramen en schilderingen zoveel mogelijk zijn behouden. Een unieke ambiance is het resultaat.

Verder besteden we in deze uitgave aandacht aan het gerechtsgebouw in Breda, dat deel uitmaakt van de herontwikkeling van het Bredase stationsgebied, de bouw van het Asscherkwartier in Amsterdam en de revitalisering van de Neudeflat in Utrecht, evenals aan verschillende productinnovaties.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-739stedenbouw-741