Magazines / Stedenbouw 739
stedenbouw-739

Stedenbouw 739

‘Duurzame gebouwen hebben de toekomst’

Niet alleen de bouw veert op door het herstel van de economie, ook de tuinbouwsector vertoont een positieve groei, waardoor weer voorzichtig wordt geïnvesteerd. Onder andere in nieuwe of grotere kassen. Om tuinbouwbedrijven hierin optimaal te faciliteren, bouwt kassenbouwer Havecon een nieuw bedrijfspand in Bleijswijk met onder andere een op- en overslaggedeelte en twee producthallen, bestemd voor de productie van dak- en gevelprofielen en aluminium goten. In het ontwerp van het pand is rekening gehouden met de toekomst. Hoe? Dat leest u verderop in deze Stedenbouw.

Bladert u verder, dan komt u onder andere uit bij Holland Park, een nieuw woongebied in Diemen dat niet alleen bekend staat als één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland, maar ook als één van de snelst ontwikkelde en verkopende projecten. Van de in totaal drieduizend appartementen zijn er – na nog geen drie jaar voorbereiding – al twaalfhonderd in aanbouw; tien van de achttien woonblokken zijn inmiddels verkocht. Dit komt volgens de ontwikkelaars niet alleen door de gunstige ligging, maar ook het stedenbouwkundig ontwerp, de hoogwaardige afwerking én de lage verkoopprijzen. ‘Het plan is ontworpen als een reeks openbare ruimten; een aaneenschakeling van pleinen, grachten en straten omgeven door gebouwen. De ruimtes zijn compact en overzichtelijk waardoor ze een menselijke maat hebben. Ze voelen als kamers van de stad.’

In deze uitgave vindt u ook veel distributiecentra. Zoals het distributiecentrum van Scherpenhuizen, groothandel in groente en fruit, dat als eerste AGF-bedrijf in Nederland het keurmerk BREEAM ‘Outstanding’ heeft ontvangen. Om hiertoe te komen zijn niet alleen de koel- en vriesopslag energiezuinig uitgevoerd, maar ook de liften en LED-buitenverlichting. Met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en dankzij een koeling die draait op zonnepanelen is het gebouw voor het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend. De hoogwaardige restwarmte vanuit de koeling wordt bovendien gebruikt voor de krattenwasserij, de laagwaardige restwarmte verwarmt het kantoor.

Ook zeer de moeite waard is het artikel over het eerste volledig gemechaniseerde supermarkt-distributiecentrum in Nederland, eigendom van Albert Heijn, dat wordt gebouwd volgens de BREEAM ‘Excellent’ certificeringscriteria. Bouwtechnisch is hier gezocht naar een optimum: een deel van de gebouwconstructie wordt gevormd door de stellingconstructie, met een sterke reductie in staalgewicht als resultaat. Aan de constructie worden de gevel- en dakafwerking gemonteerd, waarna eind dit najaar de inrichting kan worden voltooid. In februari 2017 zal het distributiecentrum worden opgeleverd.

Verder besteden we in deze Stedenbouw editie aandacht aan het nieuwe laboratoriumgebouw YES!Delft Labs in Delft, de transformatie van de voormalige AaBe-fabriek in Tilburg en de transformatie van voormalig kantoorgebouw Weena in Rotterdam.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-738stedenbouw-740