Magazines / Stedenbouw 737
stedenbouw-737

Stedenbouw 737

Hoe speelt u in op tijdelijke of veranderende huisvestingsvragen?

De Nederlandse woningmarkt heeft behoefte aan semipermanente bouw; woningen die snel gerealiseerd kunnen worden, eenvoudig aanpasbaar of verplaatsbaar zijn én die tegelijkertijd comfort en duurzaamheid bieden. Onder andere voor recreatieparken, woningcorporaties en studentenhuisvesters, maar ook voor gemeentes is semipermanent wonen een actueel en uitdagend thema. Hoe kunnen zij het best inspelen op tijdelijke of veranderende huisvestingsvragen? In onze special (semi) Permanente huisvesting & Modulair bouwen geven verschillende bouwers antwoord op deze vraag, aan de hand van recent gerealiseerde projecten.

Verder besteden we in deze editie van Stedenbouw aandacht aan de ARCHITECT@WORK beurs, op 14 en 15 september in Rotterdam Ahoy. Dit jaar staat de beurs in het teken van architectuur en water. Verschillende architecten, kenniscentra en toeleveranciers presenteren hun innovaties op dit gebied; verderop in het magazine vindt u alvast een voorproefje.

Daarnaast hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals de nieuwbouw van het Lidl distributiecentrum in Waddinxveen, dat het ‘duurzaamste DC van Nederland’ moet worden. Het distributiecentrum wordt volledig voorzien van LED-verlichting en op het dak worden 4.000 zonnepanelen geplaatst, waarmee het gebouw op een zonnige dag zelfvoorzienend kan zijn. Voor verwarming en koeling wordt gebruikgemaakt van WKO-bronnen in combinatie met warmtepompen en WTW-installaties. Het regenwater wordt opgevangen en opgenomen in een grijswatercircuit.

Ook zeer de moeite waard is het artikel over de bouw van bioscoopcomplex Kinepolis in Breda, een hypermodern gebouw dat ruimte moet bieden aan tien bioscoopzalen, met state-of-the-art projectie en 1.700 zitplaatsen. Om te voorkomen dat de tien bioscoopzalen hinder ondervinden van elkaars geluid, zijn alle zalen als afzonderlijke volumes, los van elkaar, in de hoofddraagconstructie toegevoegd. Om snel en nauwkeurig invulling te geven aan het complexe ontwerp, is optimaal gebruikgemaakt van BIM en total station.

BIM speelde ook een hoofdrol bij de bouw van de nieuwe parkeergarage aan het Katwolderplein in Zwolle, naast de toekomstige Pathé-bioscoop, dat niet alleen een zeer functioneel maar ook een zeer fraai gebouw wordt. In deze Stedenbouw leest u er alles over, evenals over het nieuwe Europese hoofdkantoor van Hikvision Digital Technology in Hoofddorp, het nieuwe Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam en de nieuwbouw van distributiecentrum Primark in Roosendaal.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-736stedenbouw-738