Magazines / Stedenbouw 736
stedenbouw-736

Stedenbouw 736

‘Prefab wint steeds meer terrein’

In de woning- en utiliteitsbouw wint bouwen met prefab elementen steeds meer terrein. Niet verwonderlijk, want hierdoor kan niet alleen sneller gebouwd worden, ook de kwaliteit van onze bouwwerken groeit. Immers worden prefab elementen binnen – onder de beste omstandigheden geproduceerd. Daar kan geen in het werk gemaakt product tegenop.

Naast prefab beton- en staalelementen, worden ook steeds meer ruimtes ín het gebouw geprefabriceerd, denk bijvoorbeeld aan keukens en badkamers. In deze editie van Stedenbouw besteden we ruim aandacht aan prefab badkamers en aan alle mogelijkheden hieromtrent, waarbij op geen enkele manier meer zichtbaar is dat de badkamer niet ter plekke is samengesteld.

Daarnaast hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals de bouw van hotel Amstelkwartier in Amsterdam, dat het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel in Europa moet worden, mede dankzij een unieke gevel die reageert op het buitenklimaat. Het hotel met driehonderd kamers maakt deel uit van een nieuw dynamisch woonwerkgebied vlakbij het Amstelstation dat nu volop in ontwikkeling is. Het is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter, in samenwerking met Mulderblauw architecten.

Ook zeer interessant is het artikel over de spraakmakende, nieuwe parkeergarage van RAI Amsterdam dat, mede door de twee grote naast elkaar gelegen betonnen stijgpunten in de vorm van wokkels, direct in het oog springt. De parkeergarage is in meerdere opzichten multifunctioneel. Zo is de eerste verdieping van het gebouw met 7,20 meter extra hoog uitgevoerd en voorzien van evenementenfaciliteiten. De etage is additioneel inzetbaar als beursvloer van 2.500 m² en om die reden voorzien van een hoogwaardige afwerking. Mocht er meer beursruimte nodig zijn, dan biedt het dak van het parkeergebouw de mogelijkheid om een extra paviljoen te plaatsen. En is over 25 jaar sprake van een heel ander autogebruik, dan is het gebouw eenvoudig om te bouwen tot hotel, appartementen of kantoorgebouw.

Verder leest u in deze uitgave van Stedenbouw alles over de bouw van The New Atrium in Amsterdam, het nieuwe hoofdkantoor van Plantronics op Park 20|20 en parkeergarage de Lammermarkt, die onder het marktplein in Leiden wordt gerealiseerd. 

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-735stedenbouw-737