Magazines / Stedenbouw 733

Stedenbouw 733

‘3,5% omzetgroei in de bouw in 2016’

In 2016 zullen alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien, maar dat betekent niet dat ondernemers het gemakkelijk krijgen. De omzetgroei in de bouwsector bedraagt in 2015 bijvoorbeeld 6,1 procent en in 2016 nog eens 3,5 procent, maar niet iedereen profiteert hiervan. Dat schrijft Rabobank in het rapport Sectorprognoses 2016. De groei komt voornamelijk bij de aantrekkende woningmarkt vandaan, waar met name aannemers die ook zelf ontwikkelen hun orderportefeuille zien toenemen.

Infra- en utiliteitsbouw liften enigszins, maar niet ten volle mee. Bovendien zijn er grote verschillen per regio. Buiten de woningbouw komen de investeringen nog maar matig op gang. De landelijke groei in private investeringen met tien procent komt voor een belangrijk deel door de aantrekkende vraag in de woningmarkt. Voor 2016 koerst de woningmarkt dan ook af op aanhoudende groeicijfers, mede door het effect van een inhaalvraag. In 2014 kwam de groei net boven de drie procent uit.

De utiliteitsmarkt daarentegen gaat gebukt onder de grote voorraad leegstaande kantoren en een afnemende vraag naar winkelruimte. Een positieve uitzondering is de toename in de nieuwbouw van logistiek vastgoed en een stijging van het aantal renovatie- en transformatieprojecten. Daarvan hebben we in deze Stedenbouw editie weer een aantal mooie voorbeelden verzameld. Zoals de renovatie van Het Atrium, het oudste kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas, dat kampte met leegstand. In twee jaar tijd is dit gebouw grondig aangepakt. Tijdens fase 1 zijn nagenoeg alle onderdelen van het bestaande gebouw gerenoveerd, waaronder de entreehal, het restaurant, alle vloeren, wanden en plafonds en de installatietechniek. In fase 2 is het gebouw vervolgens uitgebreid met een ondergrondse parkeergarage en twee torens, die verbinding maken met het bestaande Atrium-gebouw. Onder de naam ‘The New Atrium’ is het gebouw nu klaar voor de toekomst.

Een vergelijkbaar project is de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat het komende jaar een grondige opknapbeurt krijgt. Alle ingrepen zijn gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid, met grote nieuwe vides, een nieuwe hoofdtrap en nieuwe daklichten die tevens van lichtarmaturen worden voorzien. Daarnaast zullen de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas worden uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen beide helften, alsmede de akoestiek, sterk wordt verbeterd.

Naast renovatieprojecten is in deze Stedenbouw editie ook ruim aandacht voor nieuwbouw, met artikelen over het nieuwe Hilton Hotel Amsterdam Airport Schiphol in Amsterdam, de nieuwbouw van Vanderlande in Veghel en de realisatie van 419 studentenwoningen aan de rand van de Amsterdamse binnenstad.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw-734