Magazines / Stedenbouw 732

Stedenbouw 732

Het aantal markante gebouwen in Nederland blijft groeien

Door de juiste vraag te stellen, trigger je de markt. Dat geldt zeker ook in de bouw, waar op verzoek van opdrachtgevers steeds weer bijzondere, aansprekende, innovatieve gebouwen worden ontworpen en gerealiseerd. In deze editie van Stedenbouw hebben we een aantal sprekende voorbeelden voor u verzameld.

Zoals het nieuwe Sijthoff in Den Haag; een stijlvol kooppaleis dat past in het rijtje van Lafayette, Harrods en Macy’s. Het pand is een echt eyecatcher geworden: de ronde glazen gevel met daarboven langgerekte, wisselende raampartijen geeft het gebouw een monumentale uitstraling en een krachtige identiteit. Om dit mogelijk te maken, is het pand volledig gestript, inclusief de tweede verdiepingsvloer. Zo is de hoogte ontstaan die het winkelgedeelte zijn mondaine uitstraling bezorgt. Vervolgens is het pand stap voor stap weer opgebouwd, waarbij de ‘knik’ in de voorgevel is rechtgetrokken. Een belangrijke ingreep, volgens de architect. Want de rechte voorgevel geeft de straat een beter profiel en benadrukt het karakter van een winkelboulevard.

In Eindhoven heeft kort geleden LUCHTRUIM, de nieuwe hotspot op het Eindhovense businesspark Flight Forum, haar deuren geopend. Het gebouw is niet direct zichtbaar vanaf de openbare weg, maar is van binnenuit zeker een lust voor het oog. LUCHTRUIM doet haar naam – in grote letters boven de entree – in meerdere opzichten eer aan. Zo verschaft de staalconstructie met transparante schil een ruimtelijk karakter met wisselende luchten als achtergrond en verwijst de naam naar de nabijgelegen luchthaven, een link die ook terugkomt in het interieur. Het gebouw is comfortabel, eigenzinnig en dynamisch ingericht om te werken, ontmoeten, sporten en lunchen. Een absolute meerwaarde die wordt gewaardeerd door bezoekers en huurders van het kantorencomplex, dat bij haar oplevering in juli al bijna volledig verhuurd was.

Ook zeer de moeite waard is het artikel over Cradle to Cradle-icoon Stadskantoor Venlo, dat op dit moment wordt gerealiseerd. In het project wordt een keur aan duurzame maatregelen toegepast, om het gebouw een zo ‘groen’ mogelijk karakter te geven. Het stadskantoor wordt hierdoor volgens de bouwers een ‘gebouw dat meerwaarde creëert’, met schonere lucht, meer biodiversiteit, waterzuivering, energieopwekking, een prettig werk- en verblijfsklimaat en meerdere C2C-materialen die zorgen voor restwaarde. Naar verwachting wordt de nieuwbouw in de zomer van 2016 opgeleverd.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 731