Magazines / Stedenbouw 731
stedenbouw 731

Stedenbouw 731

‘Bespaar CO2 in je bedrijfsvoering en projecten’

Bij aanbestedingstrajecten neemt de CO2-Prestatieladder een steeds belangrijkere rol in. Niet verwonderlijk, want de ladder is een goed instrument voor bedrijven om hun CO2-uitstoot te reduceren. Zowel tijdens projecten als in de eigen bedrijfsvoering. Het basisprincipe van de ladder is dat inspanningen van bedrijven worden beloond. Een hogere score op de ladder geeft een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een – fictieve – korting op de inschrijfprijs. Hoe hoger de trede of het niveau op het certificaat, hoe meer voordeel het bedrijf krijgt bij de gunningafweging.

In navolging van ProRail, de bedenker van de ladder, zetten steeds meer bedrijven en decentrale overheden het instrument in. Sommigen doen dit vooral vanwege het financiële voordeel. Maar verreweg de grootste groep kiest gelukkig voor de lange termijn en ziet het milieutechnisch belang als primaire drijfveer. In deze editie van Stedenbouw leest u hier meer over.

Verder besteden we aandacht aan een aantal mooie projecten, waarin CO2-uitstoot, milieu en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Een goed voorbeeld is de nieuwbouw van de Life Sciences Incubator (LSI), een onderscheidend gebouw met 6.200 m² lab- en kantoorruimte voor startende ondernemers in dit vakgebied, dat gaat voor een BREEAM-NL ‘Outstanding’-oplevercertificaat. De zorgvuldig uitgeëngineerde gevel, een WKO-installatie, LED-verlichting en pv-panelen zorgen voor circa veertig procent minder energieverbruik dan het Bouwbesluit vereist.

Of wat dacht u van het ‘state of the art’ distributiecentrum van Rivièra Maison? Op het Atlaspark in het Westelijk Havengebied van Amsterdam wordt per 1 januari het nieuwe distributiecentrum van Rivièra Maison in gebruik genomen, dat gebouwd wordt volgens de BREEAM ‘Very Good’-norm. Om een laag energieverbruik voor de verwarming van het gebouw te realiseren, is de combinatie van een hoge isolatiewaarde en vloerverwarming toegepast. Boven de laad- en losplatforms is translucente gevelbeplating toegepast, waardoor minder kunstmatige verlichting nodig is. Door het gebruik van T5-verlichting met sensoren wordt een aanzienlijke kostenbesparing bereikt.

Ook zeer de moeite waard zijn de artikelen over de nieuwe verkeersleidingspost voor de regio Utrecht, studentencampus AmstelHome, de nieuwe hoofdkantoren van AkzoNobel en Stibbe en Designhotel Breda, het eerste vijfsterrenhotel in Breda. Kortom: keuze te over. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 730