Magazines / Stedenbouw 730
stedenbouw 730

Stedenbouw 730

Semipermanente bouw is nauwelijks nog van permanente bouw te onderscheiden

Semipermanente bouw wordt onder andere in het onderwijs en de zorg al vaak ingezet als alternatief voor traditionele bouw. Maar ook op het gebied van kantoren en woningen stijgt de vraag naar deze vorm van bouwen. Bedrijven verhuizen gemiddeld iedere zeven jaar en zelfs huizenbezitters zijn anno 2015 niet meer honkvast. Dat vraagt om een andere manier van omgaan met je huisvesting.

Steeds meer gebouweigenaren worden zich bewust van de voordelen van semipermanent bouwen. Zeker nu de kwaliteit niet meer onder doet voor traditionele bouwvormen, lijken voordelen als milieuvriendelijkheid, efficiency en kostenbesparing opdrachtgevers over de streep te trekken. En dat leidt tot mooie projecten, zoals u zult lezen in deze editie van Stedenbouw magazine.

We besteden in dit nummer onder andere aandacht aan Ravel Residence, waarbij in slechts 324 kalenderdagen achthonderd studentenwoningen zijn gebouwd, inclusief een restaurant, studieruimte, eetkamer, bibliotheek en een wasruimte. Of wat denkt u van AmstelHome, dat onderdak biedt aan 520 zelfstandige studentenwoningen en een groot aantal gemeenschappelijke voorzieningen? Of het door de Hogeschool InHolland gebruikte onderwijsgebouw, dat in 2009 integraal van Rotterdam naar Delft is verplaatst, waar het nu in gebruik is bij de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU? Verschillende bouwers tonen u trots hun projecten…

Natuurlijk besteden we in dit nummer ook uitgebreid aandacht aan permanente bouw. Want ook in deze categorie zijn de afgelopen maanden weer indrukwekkende projecten gerealiseerd. Neem bijvoorbeeld de nieuwbouw van FIRST in Rotterdam. Architectonisch sluit dit gebouw naadloos aan op zijn omgeving. Zo refereert het gevelbeeld naar het tegenovergelegen Groothandelsgebouw en vormt de transparante plint een perfecte verbinding tussen het gebouw en de stad op straatniveau. In december 2012 ging de eerste paal van het 125 meter hoge kantoorgebouw de grond in. Eind 2015 moet het project worden opgeleverd. Dan is Rotterdam een nieuwe ‘highlight’ in haar skyline rijker.

Ook de moeite waard zijn de artikelen over de Tops International Arena in Valkenswaard, dat door verschillende media zelfs al het ‘Mekka van de paardensport’ wordt genoemd. En daar is geen woord aan gelogen. In slechts een paar maanden tijd zijn hier een entreegebouw (Spider), een VIP-gebouw en enkele overkapte tribunes gebouwd. De 512 vaste stallen, drie zandpistes, een graspiste en een elegant Place du Concours waar bezoekers naar hartenlust kunnen shoppen, maken het concoursterrein compleet. Om de bouwstijl te waarborgen en om aan te sluiten bij de uitstraling de evenementen die hier georganiseerd zullen worden, is gekozen voor een hoogwaardig afwerkingsniveau met veel oog voor detail en materiaalkeuze.

Verder wordt in deze Stedenbouw aandacht besteed aan de bouw van de Biotech Training Facility in Leiden en de verbouwing van het voormalige Parool-Trouwcomplex aan de Amsterdamse Wibautstraat tot The Student Hotel. Ik wens u weer veel leesplezier.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 729stedenbouw 731