Magazines / Stedenbouw 729
stedenbouw 729

Stedenbouw 729

Beheer uw onderhoud

De afgelopen maanden was het regelmatig in het nieuws: de slechte staat van het Binnenhof in Den Haag. Het complex blijkt niet meer brandveilig en voldoet niet langer aan de wettelijke voorschriften. Installaties als klimaatbeheersing, elektra en brandmeldinstallaties, zijn technisch volledig ‘op’. Storingen zijn aan de orde van de dag. De situatie is zelfs zo erg, dat de brandweer dreigt met sluiting.

Verouderde techniek en lekkende daken kenmerken het gebouwencomplex, dat onderdak biedt aan onder meer de Eerste en de Tweede Kamer. Met name de oudste gebouwen langs de Hofvijver hebben een opknapbeurt nodig, zo blijkt uit onderzoek. Hieronder vallen onder andere het Torentje van de premier, de Trêveszaal waar het kabinet wekelijks vergadert en de Eerste Kamer. En ook het gebouw van de Tweede Kamer, aan de andere kant van het Binnenhof, moet dringend worden aangepakt.

Het onderhoud van het Binnenhof heeft lang op zich laten wachten. Sinds de bouw van het nieuwste gedeelte van de Tweede Kamer in 1992 is alleen klein onderhoud uitgevoerd aan de gebouwen en installaties. In een brief aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) schrijft voormalig minister Spies van Binnenlandse Zaken dan ook dat groot onderhoud niet langer op zich kan laten wachten. Alhoewel, of het groot onderhoud doorgaat, is nog lang niet zeker. Het Rijksvastgoedbedrijf moet eerst nog een planning en begroting opstellen, waar het een jaar de tijd voor krijgt.

In de projecten die anno 2015 worden gerealiseerd, wordt steeds beter nagedacht over de onderhouds- en beheerfase. Contracten waarbij de opdrachtnemer het gehele traject van ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden (voor korte of voor langere tijd) op zich neemt, zijn meer regel dan uitzondering. Meerjarenonderhoudsplannen waarin het groot onderhoud wordt meegenomen, ook.

Onder andere door de integratie van BIM, kan het onderhoud steeds beter gepland en aangestuurd worden. Bovendien kan zo eenvoudig op afstand worden beheerd. Want door de informatie uit het BIM-model weet de opdrachtnemer precies waar welke materialen en installaties zijn toegepast en wat wanneer aan vervanging toe is. En vinden er verbouwingen plaats, dan kan men voortborduren op het bestaande model.

In het geval van het Binnenhof ligt zo’n model er helaas niet. In veel van de projecten die in deze Stedenbouw worden behandeld, wel. Het is te hopen, dat de gebouwen van vandaag hierdoor nooit tegen de problemen zullen aanlopen, waarmee het Binnenhof wordt geconfronteerd.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 728stedenbouw 730