Magazines / Stedenbouw 728
stedenbouw 728

Stedenbouw 728

Het beste concept, voor de beste prijs

Conceptueel bouwen wint het steeds vaker van traditioneel bouwen. Het is dan ook niet voor niets dat concepten als paddenstoelen uit de grond schieten, waarbij processen gestandaardiseerd worden. De verwachting is dat in 2020 ongeveer dertig procent van de bouwprojecten met concepten worden uitgevoerd.

In hun planvorming worden opdrachtgevers vandaag de dag overspoeld door aanbieders, die zeggen dat zij het best presterende concept tegen de beste prijs te kunnen leveren. Om die beloftes te toetsen en om opdrachtgevers zekerheid te bieden omtrent de propositie van de aanbieders, heeft de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen in november 2013 het Predicaat ‘Excellent Concept’ ontwikkeld. Hiermee wordt het kaf van het koren in de bouw gescheiden. En dat is hard nodig, aldus de professionals.

In deze editie van Stedenbouw magazine besteden we uitgebreid aandacht het predicaat. Aan het woord zijn niet alleen de oprichters, maar ook verschillende bouwbedrijven die het predicaat inmiddels hebben verworven.

Daarnaast vindt u in dit nummer weer een aantal mooie projectbeschrijvingen, zoals de bouw van het eerste logistieke Cradle-to-Cradle -gebouw ter wereld, op het voormalige bedrijfsterrein van vliegtuigfabrikant Fokker op Schiphol-Oost. Hier wordt een luchthavengebonden logistiek park ontwikkeld dat bij volledige realisatie ruimte gaat bieden aan 227.000 m² logistieke gebouwen en bedrijfsgebouwen. FOKKER 7 is de laatste ontwikkeling: een multifunctioneel gebouw van circa 17.500 m² BVO dat modulair is ontworpen en volledig demontabel wordt geconstrueerd, volgens de Cradle-to-Cradle-filosofie.

Ook interessant is de bouw van De Nieuwe Wal in Eindhoven, een indrukwekkend kantoorgebouw dat bouwtechnisch en logistiek gezien heel wat voeten in aarde heeft. De nieuwbouw is opgebouwd uit een drielaagse parkeerkelder en een bovenbouw met vijf kantoorlagen. De bovenbouw bestaat uit drie bouwdelen, die samen een architectonisch samenspel teweegbrengen. Zo is er een L-vormig bouwdeel, uitgevoerd in klassiek metselwerk en een bouwdeel bestaande uit sculpturen die zich het best laten omschrijven als ‘willekeurig op elkaar gestapelde schoenendozen’.

Verder besteden we aandacht aan de bouw van het EYE collectiecentrum in Amsterdam, de nieuwe JT Bioscoop in Hilversum en de nieuwe transferhal van Arnhem Centraal. Ik wens u weer veel leesplezier.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 729