Magazines / Stedenbouw 727

Stedenbouw 727

Brandwerendheid steeds vroeger op de agenda

In nieuwbouw- en renovatieprojecten speelt – naast duurzaamheid en energiezuinigheid – brandwerendheid een steeds belangrijkere rol. In veel projecten wordt namelijk al in de ontwikkelfase – in samenspraak met controlerende instanties – bepaald welke gevels, daken, plafonds en/of binnenwanden een brandwerende afwerking nodig hebben. De mogelijkheden hiertoe zijn vandaag de dag eindeloos. Van brandwerend aftimmeren en afdichten tot het aanbrengen van speciale coatings.

In deze editie van Stedenbouw magazine besteden we uitgebreid aandacht aan brandwerendheid, onder andere in onze special ‘brandwerende panelen’. Voor deze special vroegen we verschillende specialisten naar hun visie op brandwerendheid en naar de oplossingen die zij aanbieden. Maar ook elders in het blad zult u veel over dit onderwerp vinden. Zo speelde brandwerendheid een grote rol in het nieuwe winkel- en woongebouw Amadeus in Den Haag. Midden in het stadshart van de hofstad, op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt, wordt een gebouw gerealiseerd van 51 meter hoog, bestaande uit een winkelplint van drie verdiepingen met daarboven elf woonlagen. De winkelplint is verhuurd aan Boekenwinkel Van Stockum en aan de Ierse kledingketen Primark, die in december 2014 hun deuren openden.

Om de Primark zo toegankelijk mogelijk te maken, is midden in de winkel een dubbele lift voorzien in een duplex liftschacht. Een kleurrijke zeefdruk maakt de lift voor iedereen gemakkelijk vindbaar. Maar bijzonderder is dat de lift één uur brandwerend is uitgevoerd. De brandveiligheid is onder andere bereikt door de toepassing van brandwerend low-iron glas en de juiste bevestiging daarvan. Verderop in deze uitgave leest u hier meer over.

Een tweede project waarbij brandwerendheid een grote rol speelde, is de nieuwbouw van MTS Euro Products in Maassluis. De fabrikant en importeur van hoogwaardige hygiëneproducten, zoals afvalzakken, zeepdispensers, papieren handdoeken en toiletpapier, wenste een betonnen nieuwbouw, vanwege de natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en… brandwerende eigenschappen van het materiaal. Met maatwerk prefab betonnen elementen is de nieuwbouw, bestaande uit een tweelaags kantoor en een gecompartimenteerde bedrijfshal met een verdiepingsvloer en negen laaddock, binnen anderhalve maand opgetrokken. Betonconstructie en installaties zijn zoveel mogelijk in het zicht gebleven.

Andere projecten waarover u in deze Stedenbouw editie kunt lezen, zijn de nieuwbouw van OVT Breda, Poppodium Doornroosje, het Dr. Nassau College in Assen en The Edge, het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte en AKD. Ik wens u weer veel leesplezier.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

stedenbouw 726stedenbouw 728