Nederland kent een gematigd zeeklimaat, met relatief koele zomers, zachte winters en het hele jaar door kans op neerslag. De laatste decennia echter komt extreem weer steeds vaker voor. Als gevolg van de klimaatveranderingen zijn niet alleen hittegolven en droogte, maar ook zware stormen en fikse regenbuien inmiddels meer regel dan uitzondering, weet Edwin van Houten, Executive Manager Benelux Window Solutions bij REHAU. “Onze kozijnen, ramen en deuren moeten op deze nieuwe situatie worden aangepast. Met de SYNEGO-NL profielsysteemfamilie neemt REHAU hierin een voortrekkersrol.”
Tabel 2 van de NEN 2778 onderscheidt drie windgebieden. Voor het meest uitdagende gebied, aan de kust en op 110 meter boven maaiveldniveau wordt een standaardwaarde van 590 Pa voorgeschreven. Dit betekent dat bijvoorbeeld een raam wind- en waterdicht moet zijn tot windkracht 11 (orkaankracht – 9A). In bijvoorbeeld Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe (windgebieden 2 en 3) liggen deze waardes wat lager. “In onze systemen echter gaan we altijd uit van de meest kritische waarden”, aldus Van Houten. “Met de ambitie om de systeemwaarden te verdubbelen, moest de SYNEGO-NL-familie dus een standaardwaarde van 1.200 Pa en een wind- en waterdicht tot windkracht 14 (tornadokracht) behalen. Aan tafel met directeur Erwin Wiggers van Beter Gevel hebben we geïnventariseerd welke optimalisaties relatief eenvoudig én kostenverantwoord binnen deze systeemfamilie gerealiseerd konden worden. Hierbij is ook de beslagleverancier voor de draaikiepelementen betrokken.”
De inspanningen hebben geleid tot de ontwikkeling van 24 elementen, met diverse beslagsystemen en/of een uitgekiend sluitnokkenontwerp, die in november vorig jaar succesvol aan de normen zijn getest. “Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van het IFT geaccrediteerde testcenter van de beslagleverancier”, aldus Van Houten. “Tijdens de tests, conform DIN-EN 12208, werd de beoogde waarde van 1.200 Pa ruimschoots gehaald. Ook voor ons verhuisraam! De SYNEGO-NL vast raam/draaikiepraamcombinatie en het SYNEGO-NL enkelvoudige draaikiepraam behaalden zelfs een waarde van resp. 1.500 en 1.900 Pa!” Bedrijven die hier interesse in hebben, kunnen de rapportinformatie rechtstreeks bij REHAU opvragen.
“Met de hoge waarden bewijzen we dat onze profielsysteemfamilie een uitstekende afwatering heeft”, benadrukt Van Houten. “Ook in extreme omstandigheden. Bijzonder hierbij is dat geen mutaties in de stalen kern nodig waren. Het ei van Columbus werd juist gevonden in de uitgekiende decompressie (ontluchting), die standaard in onze systemen aanwezig is.”
De nieuwe systeemelementen zijn recent en in samenwerking met Beter Gevel toegepast in enkele proefwoningen, ter voorbereiding op de renovatie van 120 woningen in Zaandam.
De SYNEGO-NL profielsysteemfamilie van REHAU omvat zowel (draaikiep)ramen, (huis)deuren, hefschuifdeuren als schuifdeuren en -ramen. “Met het profielsysteem kunnen verwerkers álle in Nederland voorkomende elementen maken”, aldus Van Houten. “Van eenvoudige ramen tot naar buiten draaiende deuren, die naar wens ook met boven- of zijlicht geleverd kunnen worden. Zelfs ouderwetse schuiframen, getoogde of schuine kozijnen behoren tot de mogelijkheden! Ons profielsysteem heeft een 16° of 6° aanzicht, ook in combinatie met de RHL-verbinding. Bovendien is het systeem zeer stabiel en geschikt voor zowel woningbouw als modulaire bouw (prefab woningen, chaletbouw, etc.).”
Met de profielsysteemfamilie sluit REHAU bovendien aan op de duurzaam bouwen ambities van steeds meer opdrachtgevers, aldus Van Houten. Zo draagt het gebruik van 40 tot 75% gerecycled materiaal (EcoPuls-label) tijdens de productie van de SYNEGO-NL profielsystemen bij aan een positieve ecologische voetafdruk. “Ook hierin nemen wij onze verantwoordelijkheid, door het 100% circulaire proces in eigen hand te houden. Zo werken we elke dag weer aan concrete oplossingen, die bijdragen aan de duurzame wereld van morgen.”
Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.