Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zwanenveld, Nijmegen

Zwanenveld, Nijmegen

Roodbruin metselwerk maakt plaats voor moderne, lichte gevelpanelen

In Nijmegen worden de flats Bloemberg en Zwaan volledig gerenoveerd. Het donkere, roodbruine metselwerk maakt plaats voor zandkleurige gevelpanelen van fijngemalen natuursteen. De galerijen krijgen transparante hekken en de entrees worden opgefrist. Hierdoor wordt de uitstraling van de flats aanmerkelijk lichter en vrolijker. 

Aan de buitenzijde worden de flats aan het Zwanenveld in Nijmegen extra geïsoleerd, de gevelbeplating en de kozijnen worden vervangen en het hekwerk van de balkons wordt vernieuwd. Aan de binnenzijde wordt de mechanische ventilatie en waar nodig badkamer, keuken en toilet aangepakt. In totaal is dit een forse renovatieslag voor de bewoners van de 54e en 56e straat in Zwanenveld. Zij hebben een gemiddelde leeftijd van 71 en verblijven tijdens de werkzaamheden in hun woning. De hoge gemiddelde leeftijd is tevens reden de appartementen levensloopbestendig te maken. Dorpels en drempels worden zo laag mogelijk gemaakt. 

Nog niet van het gas af
Opdrachtgever Portaal Nijmegen wilde de appartementen klaarmaken voor de toekomst. Toch worden de woningen nog niet ‘all electric’. “Het dak biedt onvoldoende ruimte voor de opslag van zonnepanelen”, legt Eva Cafuli, projectleider Nieuwbouw en Renovatie van woningcorporatie Portaal uit. “Daarom komen er alleen zonne­panelen voor de gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast behoort de wijk tot één van de landelijke proeftuinen om buurten aardgasvrij te maken. De gemeente Nijmegen is van plan het warmtenet uit te breiden naar Zwanenveld. Zodra dit tracé er ligt, kunnen de woningen met minimale aanpassingen van het gas af worden gehaald.”  

Intensieve communicatie
Om de bewoners zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de werkzaamheden, vindt een intensieve communicatie plaats. Twee bewonersbegeleiders van Veluwezoom Verkerk en één van woningbouwcorporatie Portaal zijn iedere week op het project aanwezig en houden huisbezoeken en spreekuren. Daarnaast zijn drie huis­kamerwoningen ingericht, waar de bewoners de overlast even kunnen ontvluchten. Voor wie de overlast te erg wordt, is er een logeerwoning. “Hier kan de betreffende bewoner veertien dagen logeren. Daarna zijn de werkzaamheden ook nagenoeg afgerond.”

Moderne look
De noodtrappenhuizen worden helemaal dichtgemaakt en architectonisch aangepast. Er komt een speciale ruimte voor scootmobiels en de uitstraling wordt gemoderniseerd. De gangen worden bekleed met marmoleum in frisse kleuren, die de bewoners zelf hebben uitgekozen. Jan Kuster, projectleider Renovatie en Groot onderhoud van Veluwezoom Verkerk: “Het is een hele operatie en dat geldt dus ook voor de bewoners. Om die reden bieden we de bewoners een pauze. Tussen de binnenwerkzaamheden en de buitenwerkzaamheden gebeurt er een paar dagen niets. Daarbij gaat de vervanging van de kozijnen zo snel mogelijk. Asbestverwijdering, het aanbrengen van de prefab schotten, het kozijnen plaatsen en afwerken gebeurt binnen drie dagen.”

De Zwaan
Op dit moment is het overgrote gedeelte van de Bloemberg uitgevoerd. Aan de binnenzijde zijn de woningen volledig gerenoveerd. Bij Bloemberg moeten alleen nog het trappenhuis en de algemene ruimtes worden gerenoveerd. Deel twee van het project – de Zwaan – staat nu in de steigers. Binnen zijn de keukens en de toiletten grotendeels gerenoveerd; de overige werkzaamheden volgen de komende maanden. In het voorjaar van 2019 is het totale project afgerond en kunnen de bewoners genieten van een goed geïsoleerde woning met moderne isolatie en vernieuwd sanitair.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details