Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Zorgeloos wonen in een gebouw met grandeur

Valeriusplein-2022-007
“De balkons zijn afgewerkt met een aluminium beplating en in de plafonds zijn heaters geïntegreerd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Architectuurfotografen / Fedde de Weert

26 september 2022 Leestijd 12 minuten

Deel dit artikel

Op het Valeriusplein in Amsterdam-Zuid, op de plek van de voormalige kliniek voor geestenzieken, wordt de laatste hand gelegd aan Valerius: een high-end woonlocatie met 28 uitzonderlijk ruime en luxe appartementen voor 55-plussers. Parkeergarage, wellness en een zwembad zijn inclusief, alsmede een conciërge. Een hoogwaardig gerenoveerde aanpalende zorgvilla met 12 zorgkamers, een recreatieruimte en bijkomende voorzieningen ondersteunt bovendien bij eventuele zorgvragen. Het ontwerp voor Valerius is van MVSA, dat erin geslaagd is enkele fraaie elementen van de oude kliniek in het nieuwe, strakke ontwerp op te nemen. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. vertaalde het ontwerp naar een eindresultaat met grandeur.

Voor de gevelafwerking zijn speciaal voor dit werk zwarte mangaanstenen gebakken met een gekamde oppervlaktestructuur en een emaille toplaag, die fraai reflecteert in het zonlicht.

“Om een snel en soepel ontwerp- en bouwproces te borgen, is dit project in tweeën gesplitst”, vertelt Martin de Waal, bedrijfsleider bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. “Wij hebben eerst opdracht ontvangen voor de kelder, inclusief alle voorzieningen. In opdracht van Valeriusplein BV, onder directie van vastgoedonderneming De Jong Groep en in nauwe samenwerking met onze partner Hiensch Engineering hebben wij het technische ontwerp uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. Hierbij werden we met verschillende uitdagingen geconfronteerd. We werden geacht om middenin Amsterdam en tot 9,30 meter onder maaiveldniveau een gat voor de kelder te graven. Een bijzonder risicovolle opdracht, omdat de grondwaterstand in dit gebied op ongeveer -1 meter staat. Zou er iets mis gaan, dan zou dit invloed hebben op zo’n 1.200 wooneenheden in de omgeving. Daarom is van tevoren een RI&E gemaakt en zijn duidelijke spelregels opgesteld.” Om de beoogde kelder is een groot damwandscherm geplaatst. “Ook is de ruime omgeving continu gemonitord: onttrokken we geen water aan deze omgeving? Omdat het opgepompte water absoluut niet via het riool mocht worden afgevoerd, hebben wij een lozingsbuis geboord naar het Noorder Amstelkanaal.”

Appartementen tot 400 m²

De nieuwe kelder biedt ruimte aan een 2-laagse parkeerkelder, 28 bergingen, een wellnessruimte en de complete zwembad- en WKO-installatie. “We hebben gekozen voor een traditionele opbouw met beton”, vertelt De Waal. “Maar ook hierbij kwamen we diverse uitdagingen tegen, omdat de bovenbouw nog in ontwikkeling was.” De afbouw van de kelder en de complete bovenbouw zijn pas in een tweede termijn doorontwikkeld en aangenomen. “De bovenbouw biedt ruimte aan 28 ruime appartementen van 170 m² tot 400 m², die casco+ worden opgeleverd. In overeenstemming met de kelder is ook hier gekozen voor een betonskelet, dat zijn stijfheid ontleent aan de lang en ver doorlopende wanden. Verdiepingshoogten tot 4 meter dragen bij aan de chique uitstraling van de appartementen.”

Fraaie reflecties, chique uitstraling

De meeste binnenwanden zijn van beton of kalkzandsteen. “Om de flexibiliteit te verhogen en gewicht te besparen, zijn bovendien flink wat metalstudwanden geplaatst”, aldus De Waal. “Voor de gevelafwerking zijn speciaal voor dit werk zwarte mangaanstenen gebakken met een gekamde oppervlaktestructuur en een emaille toplaag, die fraai reflecteert in het zonlicht. In combinatie met de massief roestvaststalen balkonhekken en kozijnkaders krijgt Valerius een bijzonder chique uitstaling.”

Aan de binnentuinzijde zijn grote, schuivende glazen wanden en plantenbakken aangebracht. “Deze plantenbakken zijn beplakt met reliëftegels van Koninklijke Tiggelaar. Gekozen is voor acht verschillende types, die ook speciaal voor dit project zijn vervaardigd.”

Van alle gemakken voorzien

De algemene ruimtes en kelder worden volledig afgebouwd. Ook hier is gekozen voor een hoge standaard, vertelt De Waal, met veel natuursteen, verbronst messing en speciaal behandeld notenhout. “De balkons zijn afgewerkt met een aluminium beplating. In de plafonds zijn heaters geïntegreerd, waardoor bewoners maximaal comfort ervaren.” Voor de 28 appartementen zijn 7 liften geïnstalleerd, die stoppen in de appartementen. Bovendien zit het pand vol high-end domotica. “Het ontbreekt de bewoners letterlijk aan niets.”  

Ingenieursbureau zorgt voor veilige bouwconstructie

Draagconstructies als hersenkraker

Bij het Valeriusplein in Amsterdam worden 28 appartementen gebouwd voor 55-plussers in het hogere segment. Het gaat om zeer ruime appartementen met een prachtige tuin rondom. In de kelder komt, naast parkeerplaatsen, ruimte voor wellness, fitness en een zwembad. Duyts Bouwconstructies B.V. werkte de constructieve adviezen uit.

Duyts Bouwconstructies is een Amsterdams ingenieursbureau met 21 werknemers, waaronder drie directeuren en projectleiders. Zij werken aan een verscheidenheid aan projecten, zoals nieuwbouw, verbouwingen, renovaties en restauraties van monumenten. Van groot tot klein. Het project bij het Valeriusplein hoort voor hen tot de grotere projecten. “Als hoofdconstructeur en coördinerend constructeur hebben we de volledige hoofdberekening uitgewerkt. We hebben veel vooronderzoek gedaan”, vertelt Afshin Mahram, directeur bij Duyts Bouwconstructies.

Monitorings- en beheersplan

Het pand heeft bovengronds vijf bouwlagen met woningen en maatschappelijke ruimtes. De kelder heeft een afmeting van 8,5 meter diep en 50 x 50 meter. Om deze te kunnen bouwen, werd er gekozen voor spanningsbemaling in plaats van onderwaterbeton. Daarvoor werd vooraf een pompproef gedaan. Ook tijdens het project werd alles goed in de gaten gehouden, vertelt Mahram. “Er is een monitorings- en beheersplan opgesteld voor een straal van 300 meter om het project heen. Dat zijn ongeveer 700 adressen. Tijdens de uitvoering is constant gemonitord, om verzakkingen en de grondwaterstand in de gaten te houden.”

Complexe detaillering

Het project is volledig in 3D-Revit en BIM uitgewerkt. De helft van de kelder ligt onder het gebouw en de andere helft ligt onder de tuin en is nagenoeg onbelast. De druk van het gebouw moest goed verdeeld worden, om te voorkomen dat de kelder zou gaan kantelen. Mahram: “De parkeergarage en het zwembad vergden veel ruimte in de kelder, waardoor kolommen en de draaglijnen van de bovenbouw niet door konden lopen naar de fundering. De toegang tot de garage was een hersenkraker. Dat is een opening van 11 meter aan de zijkant van het gebouw, onder een dragende gevel. Daar is een HEM 800 met hoge staalkwaliteit ingebetonneerd aangebracht. In combinatie met een dragende gevel erboven, die ook voor de tweede draagweg moest zorgen, gaf dat een complexe detaillering tussen alle constructies.”

Het beste resultaat

Voor Duyts Bouwconstructies was het een leerzaam project, waarbij de samenwerking prettig verliep, besluit Mahram. “Het was mooi dat alle partijen hier het beste resultaat wilden behalen. Het eindresultaat is prachtig.”

Van alle moderne gemakken voorzien

Valerius biedt bewoners een optimum in luxe en comfort. Zowel de appartementen, wellness- en zwembadruimtes, parkeergarage als aanpalende zorgvilla zijn van alle moderne gemakken voorzien. Ook als het om de sanitaire technieken gaat. Onder het ontwerp en de realisatie van de sanitaire installaties staat de handtekening van Lenting Techniek BV.

Valerius is een project van De Jong Groep, naar een ontwerp van MVSA Architects. Lenting Techniek BV is verantwoordelijk voor alle sanitaire installaties.

Lenting Techniek BV is al bijna 85 jaar dé specialist op gebied van loodgieterswerk en sanitaire installaties. “Wij zijn al in de voorbereidende fase door Hiensch Engineering betrokken, om een ontwerp voor alle sanitaire technieken te maken”, vertelt Erik Rijpkema, Projectleider bij Lenting Techniek BV. “Van de waterleidingen tot en met de hemelwaterafvoeren, gasleidingen, droge blusleidingen en sanitaire voorzieningen. We hebben het bestek en de technische tekeningen van Technisch Project Advies (TPA) verfijnd in een definitief ontwerp en uitvoeringsontwerp. Hierbij hebben we nadrukkelijk aandacht besteed aan het comfort en welzijn van de bewoners.”

De installaties zijn zodanig gedimensioneerd, dat bewoners maximaal warmwatercomfort hebben. Bovendien zijn de wachttijden beperkt, aldus Rijpkema. “Om de legionellaveiligheid naar het hoogste niveau te tillen, hebben we een uitgebreid (legionella)beheersplan opgesteld. In de zorgvilla is bovendien gekozen voor Schell kranen met automatische spoelcycli, waardoor legionellaveiligheid hier hand in hand gaat met een eenvoudig beheer.”

De installaties in de zorgvilla zijn inmiddels opgeleverd, vertelt Rijpkema. “En ook de casco installaties in de appartementen zijn bijna gereed. Op dit moment zijn we druk bezig met de afbouw, in opdracht van de bewoners zelf en/of in combinatie met bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. We hebben twee proefwoningen gemaakt met zeer luxe sanitair, die een grote bewonersgroep heeft overtuigd.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details