Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zonnepanelen kunnen niet ontbreken bij duurzame woontoren
Het project focuste heel erg op duurzaamheid.

Zonnepanelen kunnen niet ontbreken bij duurzame woontoren

Het Volendamse Elektrotechnisch Bureau (ETB) Cas Sombroek houdt zich al jaren bezig met grote woningbouwprojecten. Floating Gardens in Sloterdijk was daarom ook een logische opdracht voor het bedrijf. “Een flink project, waar onze mensen toch zeker twee jaar mee bezig zijn geweest”, vertelt projectleider Jerry Tuyp.

In 1939 begon het bedrijf als een winkeltje vol met gloeilampen en elektrische apparaten. Die tijd is echter al lang vervlogen: sinds 1974 is het bedrijf geen winkel meer, maar een elektrotechnische partner. “Het familiebedrijf is eigenlijk nooit gestopt met groeien. In ons nieuwste kantoorpand hebben we alle ruimte om met de innovaties uit ons vakgebied aan de slag te gaan. Voor ons interessant, en voor onze klanten prettig!”

In goede handen

Voor het project Floating Gardens klopte Bouwbedrijf De Nijs aan voor de uitvoering van de elektrotechnische installatie. “Dat past voor ons precies in het plaatje. Al met al komt er veel bij kijken bij zo’n project, en voor de hoofdaannemer is het prettig dat wij precies weten wat er allemaal moet gebeuren. Van brandmeld- en ontruimingsinstallaties tot kabelgootinstallatie: we hebben alles opgepakt.”

De grootste uitdaging zat volgens Tuyp in de PV-installatie. “Het project focuste heel erg op duurzaamheid, dus zonnepanelen konden absoluut niet ontbreken op de woontoren. Daar bleek alleen voor ons erg veel werk in te liggen. Het dak van de woontoren lag al helemaal vol met installaties, maar dat is natuurlijk ook de perfecte plaats voor zonnepanelen. De toren heeft ook nog eens drie daktuinen, dus er bleef weinig ruimte over voor onze installatie. Uiteindelijk hebben we een constructie ontworpen waar de panelen op liggen, zodat er voor alles ruimte is.”

Om voor voldoende vermogen te zorgen, zijn er ook op andere plekken zonnepanelen aangelegd. “We moesten een maximaal vermogen van 1.750.000 Wp halen, en dat was niet mogelijk met alleen de panelen op het dak. Daarom hebben we op twee verdiepingen ook nog gevelpanelen aangelegd. Zo hebben we in totaal toch voldoende vermogen om te voldoen aan de duurzame wensen van de opdrachtgever.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details