Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ZLM gaat voor circulariteit en kwaliteit
De dakspanten hebben een esthetische waarde en zijn gebruikt voor het plaatsen van de PV-panelen.

ZLM gaat voor circulariteit en kwaliteit

Veiligheidsgebouw voor trainingen op het gebied van verkeersveiligheid

Voorkomen is beter dan genezen, moet ZLM Verzekeringen gedacht hebben bij het ontwerp van het veiligheidsgebouw aan de Ringbaan West in Goes. Hier worden trainingen gegeven op het gebied van verkeersveiligheid. Bouwgroep Schrijver bouwde de bestaande loods om tot een circulair pand van hoge kwaliteit.

De bestaande loods werd voor een groot deel verwijderd. Het gedeelte dat bleef staan, werd binnen volledig ontmanteld op de staalconstructie en dakplaten na. Daaromheen kwam een houtskeletbouw gevel met biobased bouwmaterialen en Gutex isolatiemateriaal, gecombineerd met Rockpanel chameleonplaten op een railsysteem. “Dit verkleurt doordat het licht er steeds op een andere manier op schijnt. De panelen zijn onzichtbaar bevestigd en zijn toch demontabel. De gedachte was dat we het pand zoveel mogelijk biobased en circulair zouden bouwen”, zegt Arjan Koole, projectleider bij bouwgroep Schrijver. 

Binnen en buiten zijn dezelfde materialen gebruikt.

Markante spantconstructie

Duurzaamheid en kwaliteit waren belangrijke eisen van ZLM. Er werd gekozen voor duurzame materialen die hergebruikt kunnen worden, maar ze moesten er bovendien erg mooi uitzien. Dit is doorgevoerd tot in de kleinste details, vertelt Koole. “Van binnen is alles met vurenhout afgetimmerd en met reststukken van het plaatmateriaal van de gevels. Boven de vuren wandafwerking is een metisse katoen isolatiemateriaal toegepast voor de akoestische verbetering. Ook tussen de vuren wandbetimmeringen zijn stroken oude spijkerstof opgenomen voor geluidabsorptie. Werkelijk overal is gekozen voor duurzame materialen.”

Zowel buiten als binnen zijn de materialen heel ver doorgetrokken. Markant is de Heko spantconstructie die over het gebouw heen staat. Die is grotendeels esthetisch en er liggen zonnepanelen bovenop. Het geeft een robuuste en statige uitstraling aan het pand. De gevelkozijnen komen van firma Solarlux. Dit zijn voornamelijk vouwpuien, waardoor er een groot geveloppervlak als opening ontstaat. Dezelfde puien zijn binnen gebruikt om verschillende ruimtes samen te voegen of juist af te scheiden. Door de grote vouwpuien kan bijna het hele vloeroppervlak gebruikt worden als één lokaal.

De achterzijde van het gebouw.

Met de caravan naar binnen

Omdat er veiligheidstrainingen worden gegeven aan leden van ZLM, zijn de gevelpuien zo gemaakt dat auto’s met caravans, aanhangers, campers en elektrische fietsen naar binnen kunnen rijden. Ook buiten op het terrein worden trainingen gegeven. Een leslokaal en twee grote praktijkruimtes kunnen middels vouwwanden van elkaar afgesloten worden. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een pantry en sanitair. Dit alles wordt verwarmd en geventileerd door middel van een luchtwarmtepompinstallatie en luchtbehandelingskasten. “Het ventilatiesysteem is in capaciteit aangepast op de toepassing van de ruimtes”, aldus Koole.

Cursisten kunnen gebruikmaken van twee lesruimtes en een nette pantry en sanitair.

Trotse opdrachtgever

Het project is vanuit een bouwteam gerealiseerd. De samenwerking binnen het bouwteam was goed, de communicatie transparant, zowel met de bouwdirectie, de opdrachtgever, de architect als de installateur. Koole: “Iedereen kon tijdens het proces zijn eigen invulling en aanvullingen geven ter verbetering van het eindresultaat. Ook op de werkvloer liep iedereen met een trots gevoel rond en we hebben het met een goed gevoel van samenwerking afgesloten. We zijn als bouwteam dan ook erg trots op het resultaat.”   

Met auto’s en caravans het gebouw in

Speciale glazen vouwwand maakt flexibel gebouw mogelijk

ZLM Verzekeringen heeft een nieuw veiligheidsgebouw aan de Ringbaan West in Goes. Hier worden trainingen gegeven in het kader van verkeersveiligheid. Voor dit doeleinde wilde ZLM graag flexibel met het gebouw kunnen omgaan. Daarom zorgde Solarlux voor een heel bijzondere wand.

Tekst | Desiree Pennings    Beeld | Bouwgroep Schrijver

Solarlux biedt oplossingen voor gevelopeningen, zoals glazen vouwwanden, balkonbeglazing, terrasoverkappingen en serres. Bij het nieuwe gebouw voor ZLM Verzekeringen plaatste zij zowel de binnen- als buitenwanden. Omdat alle onderdelen dezelfde uitstraling moesten hebben, ging ze hier erg ver in. “Tussen de praktijkruimte en het theorielokaal zit een vouwwand die heel goed geluidsisolerend moest zijn. Zo’n zelfde wand is ook bij de toiletten geplaatst, omdat het er exact hetzelfde uit moest zien”, vertelt Chiel Lankveld, accountmanager bij Solarlux.

Solarlux leverde glazen vouwwanden en een glazen pui voor zowel binnen als buiten.

Speciaal systeem

Het meest bijzonder aan het project zijn voor Solarlux de twee puien die volledig geopend kunnen worden, zodat auto’s met caravans het gebouw in kunnen rijden. Hiervoor werd een speciale onderdorpel ontwikkeld. “We hebben een aluminium rail in een gerecyclede kunststof onderdorpel gelegd. De wielen van de auto’s en caravans gaan over het kunststof heen, zodat ze het aluminium niet beschadigen”, legt Lankveld uit. En omdat de rest van het gebouw dezelfde uitstraling moest krijgen, werden ook alle losse deuren uitgevoerd met dit systeem.

Manuele bediening

De twee puien maken het gebouw wind- en waterdicht wanneer ze gesloten zijn, maar ze kunnen ook volledig geopend worden. Ze zijn maar liefst 3,26 meter hoog en 4 meter breed en wegen zo’n slordige 450 kilo. Toch worden ze manueel bediend, wat mogelijk gemaakt wordt door het soepele rolsysteem. Ook de aluminium kozijnen en de ramen werden door Solarlux geleverd, vertelt Lankveld. “Aan de buitenkant heeft de aannemer een integratie gemaakt met de gevel. De gevelbekleding is later geplaatst en onze kozijnprofielen zijn daarin weggewerkt.”

Dankzij de glazen vouwwand kunnen de twee ruimtes gescheiden worden of juist bij elkaar getrokken worden als één ruimte.

Strenge eisen

De technische eisen van de opdrachtgever, architect en aannemer waren erg hoog. Ze zijn erg blij met het resultaat dat Solarlux wist te realiseren. Lankveld: “Geen enkel ander bedrijf kan een glazen vouwwand van dit formaat leveren. We hebben vooraf veel gesprekken gevoerd om te bepalen welke opties er waren en we hebben zoveel mogelijk meegedacht met alle mogelijkheden.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever ZLM Verzekeringen
  • Hoofdaannemer Bouwgroep Schrijver
  • Installateur Croonwolter&dros
  • Houtconstructie HEKO spanten
  • Gevelkozijnen/puien Solarlux
  • Gevelbekleding Rockpanel chameleon
  • Bouwperiode juli 2021 – juli 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details