Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Zernike Tower, Groningen | ‘Zernike Tower’ geeft studenten een hotelbeleving

egbertdeboer.com-20190912-04438hr-kopieren

29 januari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Groningen heeft op dit moment behoefte aan circa 3.300 nieuwe studentenkamers. Ontwikkelaars Borghese Real Estate en Urban Developers spelen hierop in met de realisatie van een nieuw appartementencomplex aan de Hoogeweg, met 467 ‘reguliere’ studentenwoningen en 231 short stay appartementen. De zogenaamde ‘Zernike Tower’ ligt vlakbij het Zernike complex, waar diverse studies van de Rijksuniversiteit van Groningen en Hanzehogeschool zijn gevestigd en zal met een hoogte van 74 meter beeldbepalend worden voor de stad.

De Zernike Tower bestaat uit een laagbouw en een hoogbouw, met 698 appartementen van 20 tot 40 vierkante meter. Op de bovenste verdiepingen van de hoogbouw worden 19 maisonnettes ingericht, met twee woonlagen en een schitterend uitzicht over de stad en de ommelanden. “Met de Zernike Tower focussen wij met name op buitenlandse studenten”, vertelt Johan Spriensma, vastgoedontwikkelaar bij Borghese Real Estate. “Voor hen creëren we een hotelbeleving met compleet gestoffeerde en gemeubileerde appartementen, inclusief een eigen keuken, badkamer en toilet. In het gebouw worden bovendien een fitnessruimte, een studieruimte, een wasserette en een ruimte waar studenten gezamenlijk kunnen koken en eten ingericht. In de plint van het gebouw is ruimte voor lichte horeca.”

Om de gevel extra cachet te geven, is een schilderij van de bekende Groningse schilder H.N. Werkman geabstraheerd en in glazen panelen verwerkt. Foto: Egbert de Boer.

 

Metselwerk gevels met bijzondere blikvanger

Voor het ontwerp van de nieuwbouw zochten Borghese Real Estate en Urban Developers de samenwerking met INBO Architecten en Delta Vorm Groep, die een U-vormig complex met een ruime binnentuin ontwierpen waar de studenten elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Bovendien vormt de binnentuin het dek van de onderliggende parkeergarage. “Om aan te sluiten bij de overige gebouwen in de industriële zone is de nieuwbouw voorzien van metselwerk gevels met rode en bruine bakstenen”, vertelt Spriensma. “Om de gevel extra cachet te geven, is bovendien een schilderij van de bekende Groningse schilder H.N. Werkman* geabstraheerd en in glazen panelen verwerkt.”

Aardbevingsbestendig

Uitgangspunt voor de nieuwbouw was dat het een rationeel gebouw moest worden, met een eenduidige organisatie, heldere plattegronden en een optimale gebouwexploitatie. “Bovendien moest de constructie tunnelbaar worden uitgevoerd”, aldus Spriensma. “Om een hoge bouwsnelheid te borgen én om goed uit te komen met de kosten, hebben wij gekozen voor één standaard beukmaat voor alle woningen. Om het gebouw aardbevingsbestendig te maken, is bovendien in samenwerking met aannemer Geveke Bouw en constructeur Zonneveld besloten om de complete nieuwbouw op ‘sliders’ te plaatsen. Hierdoor kunnen de ondergrond en fundering van de nieuwbouw bij een beving vrij bewegen, zonder dat het gebouw hierbij blijvende constructieve schade oploopt. Bovendien wordt de veiligheid van de bewoners hiermee geborgd.”

De Zernike Tower wordt naar verwachting in januari opgeleverd. In het tweede kwartaal van 2020 zullen de eerste studenten hun intrek nemen in het gebouw. “Voordat het zover is, worden nog de laatste verdiepingen afgebouwd, de stofferingen, meubilair en laatste installaties aangebracht en het terrein ingericht”, vertelt Spriensma. “De exploitatie zal gebeuren door NIDO namens vastgoedinvesteerders Round Hill Capital en KKR, die onlangs samen de nieuwbouw hebben gekocht.”

* H.N. Werkman maakte onderdeel uit van het schilderscollectief De Ploeg, de kunstenaarsvereniging die aan het begin van de 20e eeuw het culturele leven in Groningen ‘opschudde’. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details