Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Zeer fraaie én duurzame prefab gevel voor Groningse studentenwoontoren

LiSt_2021_09_07_LSF4976
In de fabriek worden ook de beglaasde kozijnen ingebouwd, waarna de elementen kant-en-klaar en just-in-time naar de bouw worden vervoerd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Leebo Intelligente Bouwsystemen

16 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op de Healthy Ageing Campus in Groningen, op de hoek van de Vrydemalaan en het Wouter van Doeverenplein, wordt druk gebouwd aan een nieuwe woontoren met 270 wooneenheden voor (internationale) studenten. De 19-laagse woontoren is ontworpen door KENK architecten en wordt in opdracht van Koopmans Projecten gerealiseerd door de bouwcombinatie Friso-Koopmans (Aannemingsmaatschappij Friso en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep). Door te werken met een tunnelbekisting, prefab binnenspouwbladen én prefab buitengevels wordt een zeer hoog bouwtempo van één verdieping per week geborgd.

Leebo Intelligente Bouwsystemen werd al in de ontwerpfase bij het project betrokken, om mee te denken over een snel te bouwen en kostenefficiënte geveloplossing met een hoogwaardige uitstraling. “De welstandscommissie stelde prijs op een steenachtige gevel, maar metselwerk zou de hoofdconstructie te zwaar belasten”, vertelt Jan Couwenberg, Hoofd Calculatie/Verkoop bij Leebo. “Bovendien was een prefab bouwproces in dat geval niet mogelijk. Steenstrips kunnen dan een oplossing zijn, maar daar is veel zaagafval mee gemoeid. Bovendien is voor de productie veel aardgas nodig…. Een duurzaam en zeer fraai alternatief hiervoor werd gevonden in keramische tegels, die in onze fabriek in Nieuwkuijk op aluminium LeeFrame® draagsystemen worden bevestigd.”

Beeld: Kenk architecten

Gekozen is voor de keramische tegels van Agrob Buchtal, die voor een bijzonder gevelreliëf zorgen. Uniek aan de tegels is bovendien de zelfreinigende Hytect coating, die functioneert op basis van fotokatalyse. “Telkens wanneer de tegels in contact komen met zonlicht, ontstaat een reactie van zuurstof en vocht uit de lucht”, aldus Couwenberg. “Waar de zuurstof micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en kiemen op het tegeloppervlak doodt, zorgt de luchtvochtigheid dat ook minieme vuildeeltjes loskomen. Het resultaat is een hoogwaardige gevel die een leven lang zijn uitstraling behoudt. Bovendien sluit de gevel volledig aan bij de hoge duurzaamheidsambities van tegenwoordig.”

De prefab buitengevelelementen worden in het werk opgehangen aan geïsoleerde LeeFrame® spouwbladen. “Deze prefab spouwbladen worden opgebouwd uit een stalen frame met U- en C-profielen en een steenwol isolatie. Om koudebruggen te elimineren, wordt bovendien een schuimisolatieplaat aan de binnen- of buitenzijde aangebracht, met een RC-waarde van >5,5 en een luchtdichtheid (qv;10) van <0,15”, aldus Couwenberg. “Ook worden in onze fabriek de beglaasde kozijnen van Alkondor Hengelo B.V. ingebouwd, waarna de elementen kant-en-klaar en just-in-time naar de bouw worden vervoerd.” Naar verwachting wordt de nieuwbouw in het vierde kwartaal van 2022 opgeleverd.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details