Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zalmhaven, Rotterdam | ‘Uniek ontworpen hijsloods biedt verhoogde veiligheid’

Zalmhaven, Rotterdam | ‘Uniek ontworpen hijsloods biedt verhoogde veiligheid’

De Zalmhaven I (high-rise), wordt vanaf de vijfde verdieping gerealiseerd met een hijsloods, een klimmende loodsconstructie voorzien van bovenloopkranen. Deze fabriekshal op hoogte klimt per week één verdieping naar 187 meter. De topconstructie van de toren, de kroon, wordt vervolgens uit het dak van de hijsloods naar boven gevijzeld. Vooral de eisen in de Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid waren bepalend bij de keuze voor deze bouwmethode.

Uit de richtlijn volgde een benodigde bouwveiligheidszone van 21 meter. Die ruimte ontbreekt. Door te kiezen voor een prefab betonbouwmethode in combinatie met deze hijsloods, worden de veiligheidszones tot een minimum beperkt. Tevens bood deze methode de gewenste bouwsnelheid en -kwaliteit, met minder kans op weerverlet, betere arbeidsomstandigheden en een hogere bouwkwaliteit, aldus aannemer en adviseurs.

De hijsloods, eerder toegepast bij de bouw van het Erasmus MC, is een fabriekshal op en om het gebouw. In deze hal wordt één complete verdieping inclusief gevelsluiting gerealiseerd, waarna de loods een verdieping omhoog wordt gevijzeld en de bouwcyclus van een verdieping opnieuw begint. Deze cyclus herhaalt zich totdat het gebouw op hoogte is. Daarna wordt de loods weer naar beneden gelaten en gedemonteerd.

De hijsloods is ook toegepast bij de nieuwbouw van het Erasmus MC.

 

Modulair concept: hijsloods 2.0

Voor De Zalmhaven I heeft Civiele technieken deBoer een modulaire, demontabele hijsloods ontwikkeld, voorzien van twee 40-tons bovenloopkranen. Eén kraan doet dienst als hoofdkraan voor hijsen vanaf maaiveld, de tweede als montagekraan binnen de loods. De loods is op vier grote stalen vijzelkolommen buiten het gebouw gefundeerd. Hiermee is deze methode meer gebouwonafhankelijk. De vijzelconstructie staat beneden op de funderingspoer; hier worden telkens stalen kolomdelen van circa zes meter toegevoegd.

Veilig werken op hoogte

De hijsloods wordt tegen het gebouw afgedicht met houten vlonders en een rubberen slabbe, zodat veilig gewerkt kan worden op hoogte en de kans op vallen van objecten nihil is. Hijswerkzaamheden vinden plaats vanaf een vaste positie aan de noordzijde van de toren. Op deze manier wordt altijd binnen de bouwhekken gehesen, zo ver mogelijk van belendingen en openbaar gebied. Dit modulaire concept kan worden aangepast naar andere afmetingen voor andere torens.

Afmetingen: 50 x 38,5 x 12 m.

Gewicht: ca. 450 ton.

Kraancapaciteit: 2 x 40 ton (haakhoogte 185 m en 20 m).    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details