Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
(Y)OURS, Leiden | Integrale aanpak stakeholders leidt ontwikkeling campus (Y)OURS naar de eindstreep

(Y)OURS, Leiden | Integrale aanpak stakeholders leidt ontwikkeling campus (Y)OURS naar de eindstreep

(Y)OURS Leiden is een nieuwe hotspot voor studenten, starters en doorstromers, gunstig gelegen bij station Leiden Lammenschans. VORM Ontwikkeling en Ballast Nedam Development vormen de combinatie die in 2011 in een tenderprocedure door de gemeente Leiden is geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van de campus, met in totaal circa 1.900 woningen die naar verwachting eind 2020 zijn opgeleverd. “Wij vinden het een voorrecht in deze sociaal duurzame ontwikkeling bij te dragen aan de grote vraag naar woningen voor studenten en young professionals”, aldus Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development.

‘Een gemengd leefklimaat met een kwalitatief hoge uitstraling’ vormt het uitgangspunt voor een ‘sociaal duurzame’ campus in het gebied tussen spoor, Lammenschansweg en Kanaalweg. Het in aanbouw zijnde blok A is de laatste ontwikkeling in dit project, met 423 starterappartementen en 197 studentenwoningen. Eerder in het plan (2013-2015) zijn de blokken B, C en D gerealiseerd. Deze bestaan uit 583 studentenwoningen, 117 starterwoningen (huur en koop) en 90 starterkoopwoningen. De tweede fase is deze zomer opgeleverd en bestaat uit blok F (218 studentenwoningen) en blok E (249 studentenwoningen). In totaal worden circa 1.900 woningen gerealiseerd.

“Dat hoge aantal is met de integrale aanpak doorslaggevend geweest in de gunning”, zegt ontwikkelingsmanager Niek Smook van VORM Ontwikkeling. “Uniek gezien de ontwikkelperiode (gestart in 2010) en het aantal stakeholders.”

Vertrouwen

De gemeente Leiden, tevens grondeigenaar, was enthousiast over de inzet van de ontwikkelpartijen, waarbij in een tenderfase belegger Syntrus Achmea, studentenhuisvester DUWO en architect Mecanoo aansloten. Smook: “Wij hebben de opstalontwikkeling als risicodragende combinatie zoveel mogelijk gezamenlijk opgepakt met de afnemer en de beheerder van de studentenwoningen. Dat is uitdagend; iedereen moet doorzettingsvermogen tonen over zo’n lange ontwikkelduur, waarin je met wijzigingen in marktsituatie en overheidsbeleid te maken krijgt. Het feit dat wij afnemers hadden droeg bij aan het vertrouwen, en dat is altijd de basis geweest. Zo konden wij aan de bovenkant gaan zitten met het aantal te ontwikkelen woningen uit de tenderopdracht: ‘bouw een sociaal duurzame campus met 1.000 tot 2.000 (studenten)woningen’.”

De campus gezien vanaf de zuidzijde bij de Kanaalweg.

 

Plankwaliteit

“VORM Ontwikkeling en Ballast Nedam Development hebben de plankwaliteit altijd hoog in het vaandel staan, zo ook bij (Y)OURS. De plankwaliteit komt tot uiting in zowel architectuur, programma, gebouwindeling als energieconcept. De blokken met torens van maximaal 54 meter hoogte hebben bijvoorbeeld een aansprekende gevelgeleding die massaliteit voortkomt – het zijn eerder grachtenpanden dan hoogbouwblokken, met gevarieerde gemetselde gevels. Ook is voor beide fasen met VIAC uit Houten een innovatief energieconcept voor warmte en warm tapwater ontwikkeld. In de eerste fase (790 woningen, red.) op basis van een centrale gasmotorwarmtepomp ondersteund door een WKO en thermische cellen op de daken die het water verwarmen met behulp van bodem- en zonnewarmte. Daarnaast is een uniek concept ontwikkeld voor de aanleg van prefab badkamers, en is de hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte samen opgepakt met de gemeente.”

Blok E, F en A

In de laatste fase, blok E, F en A, is door afnemer Syntrus Achmea de wens uitgesproken om de energievoorziening in eigen beheer te houden. Voor de verwarming en energieopwekking wordt dit keer gebruikgemaakt van een combinatie van individuele, luchtgedreven warmtepompboilers gecombineerd met WTW-ventilatiesystemen en zonnepanelen. “Wij mogen als ontwikkelcombinatie trots zijn, dat wij als integrale ontwikkelaars en bouwers in intensieve samenwerking met architect, adviseurs, gemeente en afnemers de ontwikkeling en realisatie van Campus (Y)OURS Leiden voortvarend kunnen afronden”, aldus Dwars.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details