Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

YOTEL Asterweg | Engineering op maat sleutel in realisatie gevelbeeld YOTEL

Hoe creëer je één gevelbeeld met een modulair gebouwd systeem? Dat was de uitdaging voor leverancier en producent AFS International B.V. uit Roden. “In nauwe samenwerking met het architectenteam van Studioninedots hebben wij een integrale geventileerde aluminium gevel geëngineerd voor de gevels van YOTEL. De engineering is daarbij gedeeld met hoofdaannemer Heddes Bouw en Ontwikkeling B.V., zodat maatvoering en gevelbeeld optimaal konden worden afgestemd op het prefab bouwconcept”, zegt salesmanager Jan Torn Broers van A(rchitectural) F(açade) S(olutions).

De modulaire beddenhuizen van YOTEL Asterweg, geproduceerd in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen, worden op de bouwlocatie voorzien van aluminium honingraatpanelen (sandwichelement met aluminium kern, binnen- en buitenplaat) en geïntegreerde aluminium roosterelementen. Deze zijn omkaderd door geëxtrudeerde geanodiseerde aluminium profielen, waarbij de strakke repeterende gevelverdeling (3.000 x 1.000 mm) niet uit het oog mocht worden verloren. Torn Broers: “Het paneel is fantastisch strak, drie centimeter dik en kan niet buigen. Er zat wel een aantal uitdagingen in dit project, zoals de aansluitingen, toleranties van de verschillende bouwkundige achterconstructies en kleurstelling van de panelen, roosterelementen en extrusieprofielen (de lamellen die voor de omkadering zorgen; red.). De ramen, die in de waterdichte schil van de gevel zitten, zijn in de fabriek van Ursem al aangebracht. Wij ontwikkelden onze producten dus op basis van een prefab systeem dat moet kloppen.”

YOTEL

De panelen worden op locatie aan de prefab modules bevestigd.


Coaten en anodiseren
Het gevelbeeld moest integraal worden vormgegeven – een wens van de architect. Daarnaast zijn de panelen en profielen op een verschillende manier bewerkt. De paneelelementen zijn voorzien van een titaniumkleurige coil coating; bij de extrusieprofielen is hetzelfde kleureffect bereikt door middel van anodisering, waarop ook de ramenproducent met zijn kleurstelling moest aansluiten. “Redelijk uitdagend, toch zijn we erin geslaagd het gewenste effect te realiseren.” Een integrale aanpak was sowieso de sleutel, zegt Torn Broers. “Samen optrekken met architect en aannemer in een bouwteam, één gevelpartij voor de beddentorens; dus ook de laagbouwdelen rondom en de aansluitingen, alsmede de roosterelementen, worden door ons geleverd. Ons voordeel is: één leverancier die alle geveldelen levert, alles in het kader van het eindbeeld.”  

YOTEL

Goede aansluitingen op prefab onderdelen als raamkozijnen essentieel.


Maatwerk wanneer nodig
Voor de laagbouwplint van de beddentorens heeft AFS bijvoorbeeld een aanvullend, geïsoleerd sandwichelement met PIR-vulling en aluminiumbeplating ontwikkeld, ook weer in overeenstemming met de genoemde esthetische wensen, zegt Torn Broers. “Ook de roosterelementen, die zich aan de achterzijde van de torens bevinden om loze ruimten c.q. installatietechniek aan het oog te onttrekken, zijn geheel in lijn met het door de architect gewenste gevelbeeld ontwikkeld.” De gevels van de beddentorens zijn uiteindelijk op locatie gemonteerd, omdat de modulemaat van de units niet gelijk ligt met de gevellijnen. Licht van constructiegewicht en goed recyclebaar, bieden zij tevens een bijdrage aan de BREEAM-certificering van het totaal. “Met dit maatwerk kunnen we deze vakkundige gevels realiseren”, besluit Torn Broers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details